Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над шест часа ВСС обсъждаше твърдения за прокурорски натиск над съдебни кадровици и неглижирани разследвания

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет спря процедурата за избор на нов главен прокурор и над шест часа обсъждаше твърдения за прокурорски натиск над съдебни кадровици и разследвания, които в мандата на Иван Гешев са били неглижирани. На въпроси на членовете на Съвета отговаря временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.

Образуване на проверки по фалшиви сигнали. Използване на служители на пресцентъра на държавното обвинение да създават материали, публикувани в предпочитани от Иван Гешев сайтове, които после се ползвали като законен повод за прокурорски проверки. Инициирани разследвания по изявления на самия Гешев, в които той останал с "усещане", че е имало натиск от политици върху шестимата членове на Прокурорската колегия,  инициарили процедурата, приключила с отстраняването на Гешев.

Това се е случвало в прокуратурата в последния месец от мандата му,  свидетелстваха самите кадровици, както и и.д. ръководителят на държавното обвинение .

Сарафов увери, че практиката е прекратена, служителите от пресцентъра - уволнени, а той научил всичко това чак когато влязъл в кабинета на главния прокурор.

"Г-н Гешев беше много вреден. Той опростачи прокуратурата до незапомнени нива, но той беше и полезен, защото показа какво не трябва да се прави", каза Сарафов.

Казусът "Осемте джуджета" беше също на вниманието на съдебните кадровици. Дискусията им под форма на въпроси и отговори беше подгрята от справка от Сарафов, доказваща фрапиращо неглижиране да се разследва престъпната схема. Според и.д. главния прокурор, защото такави били указанията на Иван Гешев.

На Сарафов обаче му се наложи да отговаря за снимката си с издирвания бивш следовател Петьо Петров пред вече несъществуващия ресторант "Осемте джуджета". Той обясни, че контактувал с Пепи Еврото изключително внимателно:

"Като сапьор с противопехотна мина, защото той беше в изключително близки взаимоотношения с главния прокурор Иван Гешев. А главният прокурор Иван Гешев вие знаете на какво е способен, какви проверки, какви сигнали, какви оперативни комбинации може да направи и да изфабрикува".

 Именно заради  казуса "Осемте джуджета" е един от двата сигнала срещу Сарафов по новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

"Всички сигнали срещу мен са инициирани само и единствено от Иван Гешев. Всъщност, това е цената, която аз плащам за позицията, която изразих да се противопоставя на това, да изрека публично някои истинини, а именно, че царят е гол и че поведението вече е нетърпимо и не може да продължава".

Заради другия сигнал - имотни сделки на роднини на Борислав Сарафов утре ще бъде избран първият съдия, който да бъде назначен за прокурор по разследването на главния прокурор. Дали това обаче ще се случи  ще реши Прокурорската колегия .

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булгаргаз" с ново предложение за цената на природния газ през май

"Булгаргаз" намали предложението си за цената на природния газ през май с 6% в сравнение с април. По време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране първоначално предложената в доклада на обществения доставчик цена от 57.50 лв. за мегават час беше свалена на около 56 лв. Цената обаче ще зависи от търгове, на които..

публикувано на 29.04.24 в 11:03
Задържани са общо седем души.

Мигранти са катастрофирали след гонка с полицията на пътя Хасково - Димитровград

Мигранти са катастрофирали на пътя Хасково - Димитровград, след като са били преследвани от полицаи.  Задържани са седем чужденци – шестима пътници без документи за самоличност и сирийският водач на колата с адрес в Харманли. Автомобилът е собственост на друг сириец със статут на бежанец. Криминалистите са получили информация за незаконното..

публикувано на 29.04.24 в 10:40
Снимката е илюстративна

Шест села в Дупнишка област са с ново осветление

Ново улично осветление е пуснато в шестте най-големи села в Дупнишко - Яхиново, Червен брег, Крайници, Бистрица, Самораново и Джерман. Това стана по проект за 1,5 мил. лева, финансиран от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021година. Реализацията на проекта се забави и покрай честите избори и около местния вот..

публикувано на 29.04.24 в 10:33

Млади лекари от Бургас се превръщат в лъч на надежда за възрастни от малки населени места

"Има хора, които не са ходили от десет години на лекар. Те са откъснати от здравната карта на страната. Някои са трудноподвижни. Нямат живи роднини. В общи линии са в един капан". Това разказа пред БНР д-р Диян Господинов, изпълнителен директор на Сдружението на младите лекари в Бургас.  Той е сред инициаторите на кампании за предоставяне на..

публикувано на 29.04.24 в 10:26

Цветан Бизев: Градът може да бъде преоткрит чрез творбите по стените

Изложба на рафити – уличното изкуство, и историята им от 90-те години до днес, се открива днес от 18 часа в „Уникредит студио“ и ще продължи цял месец. Това съобщи Цветан Бизев , основател на „София Ърбън арт“, в интервю пред БНР. В предаването „Преди всички“ той коментира историята на графитите и къде е границата между изкуството и..

публикувано на 29.04.24 в 10:26
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров и премиерът Димитър Главчев.

Изтеглиха номерата на машините за гласуване на вота 2 в 1

В Министерството на електронното управление бяха изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие за изборите на 9 юни. Публичното теглене стана в присъствието на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. Теглят номерата на машините за изборите "Знаете, че сме поели..

публикувано на 29.04.24 в 10:23
Красимир Вълчев

Красимир Вълчев: През тази учебна година няма да има освобождаване от такси за студентите

Със сигурност през тази учебна година няма да има освобождаване от такси за студентите, приети да следват по държавна поръчка. Това съобщи пред БНР Красимир Вълчев, бивш образователен министър, председател на Комисията по образование в НС и депутат от ГЕРБ. "Това е мярка, която изненада всички. Тя не беше предварително обсъждана, нямаше я в..

публикувано на 29.04.24 в 10:15