Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курортни селища и плажове по Южното Черноморие осъмнаха без вода

Снимка: Красимир Минев

Редица курортни селища и плажове по Южното Черноморие осъмнаха без вода. Причината е авария на довеждащ водопровод към язовир „Камчия“ и ремонт на Пречиствателната станция на язовир "Ясна Поляна". Хотелиери и концесионери на плажове определиха проблемите като саботаж на туристическия сезон.

Как е възможно в разгара на сезона, при тези високи температури, да спрат водата - питат концесионерите на плажните ивици в Крайморие и Ахтопол Николай Димитров и Галин Вълчев:

“Няма как в разгара на сезона, в тези жеги, които обявиха - жълт код, хората да внимават, водата е от жизнено важно значение. Вода нямаме от 8.00 часа сутринта. Разбирам от хората, които работят по трасето, че в най-добрия случай в края на деня, а може и утре сутринта водоподаването на бъде въстановено. Вие представяте ли си - от Крайморие до Ахтопол, до Резово, това са стотици хиляди туристи без вода в жегите”, каза Димитров.

„Абсолютно нищо не може да работи без вода. Вие много добре знаете, че като няма ток и вода, абсолютно нищо по плажа не може да работи - нито душове, нито тоалетни, нито заведенията могат да работят, абсолютно нищо“, допълни Вълчев.

За потребителите на вода от язовир "Ясна поляна", аномалии във водозахранването поради ремонтни дейности има всеки вторник.

Хотелиерът от Приморско Здравко Василев каза:

"Хората чакат цяла зима тези дни, за да си изкарат хубава почивка, а в един момент, когато се върнеш в квартирата или хотела и не можеш да си измиеш морската вода, просто трагедията и напрежението са големи за всички".

Сред спешни разговори с ръководството на дружеството "Водоснабдяване и канализация"  в Бургас, водозахранването беше възстановено в 10.00 часа тази сутрин.



По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стари занаяти и бойни техники оживяват на фестивал в Шумен

Стотици зрители се събраха пред стените на Шуменската крепост, за да наблюдават историческа възстановка на превземането на крепостта от рицарите кръстоносци през 1444 година. Тя беше кулминацията на започналия вчера тридневен международен исторически фестивал "Доблест и слава",  Представителите на клубове за исторически възстановки от страната и..

публикувано на 28.09.24 в 22:03
Спасител със специално обучено куче сред отломките след руско нападение, поразило жилищен блок в украинския град Харков, 24 септември 2024 г.

Четирима души загинаха при две руски атаки в Харковска област

Четирима души загинаха днес при две руски атаки в североизточната част на украинската Харковска област. Сред тях е съдия от Върховния съд, който доставял помощи на местните жители с граждански автомобил, предаде Ройтерс, като се позова на украинските власти. Областният управител Олег Синегубов съобщи, че въздушна атака е отнела живота на трима души и..

публикувано на 28.09.24 в 22:01
Киър Стармър

Депутатка от управрялаваща партия във Великобритания подаде оставка, обвинявайки прмиера в лицемерие

Във Великобритаиня Роузи Дъфийлд подаде оставка като депутатка от управрялаваща Лейбъристка партия, обвинявайки премиера Киър Стармър в лицемерие заради поведението му и неспазване на поети обещания.  Роузи Дъфийлд, която е избрана от Кентърбъри, е първият депутат лейбърист, напуснал кораба на управляващите, като в писмото с оставката си,..

публикувано на 28.09.24 в 21:23
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Мисия на SpaceX отива до МКС, за да прибере блокираните там американски астронавти

Минути след 20 ч. българско време от Кейп Канаверал, Флорида ще бъде изстреляна мисия на SpaceX с двама души на борда. В космическия апарат остават две свободни места за връщането на американските астронавти, които от месеци са блокирани на Международната космическа станция, съобщиха от НАСА.  Мисията беше отложена с няколко дни заради..

публикувано на 28.09.24 в 20:02

Ако една пета от депутатите поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано, но с конкретни теми и точки. Това каза в Кюстендил пред репортери председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града за провеждащия се Празник на плодородието. Назяран отправи риторичния въпрос дали парламентът има нужда от..

публикувано на 28.09.24 в 19:18

В Гърция очакват температури до 9 градуса идната седмица

След близо седмица на летни температури в повечето части на Гърция, от неделя следобед до понеделник се очаква рязка промяна на времето и температури до 9 градуса по Целзий, съобщава в. „Катимерини“. Националната метеорологична служба съобщи, че се очакват обилни валежи и бури в източна Македония, Тракия и по островите в северната и източната..

публикувано на 28.09.24 в 18:57
Съпредседателят на партията

"Алтернатива за Германия" ще номинира Алис Вайдел за канцлер през 2025 година

"Алтернатива за Германия" издигна свой кандидат за канцлер за парламентарните избори догодина. Това ще е съпредседателката на партията Алис Вайдел. Лидерката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел ще води предизборната кампания за Бундестага като кандидат за канцлер. Двамата председатели на AfD Тино Хрупала..

публикувано на 28.09.24 в 18:42