Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Голеш е домакин на едноименния международен събор

Снимка: Кирил Фалин

Стотици българи, сърби и македонци се очакват на събора "Голеш" край едноименното село, където се събират границите на трите държави. Домакин този път е Община Кюстендил.

Партньори по организацията и готвената програма  са общините Крива паланка (Северна Македония), Босилеград (Сърбия) и Кюстендил. Селото е на сръбска територия, на самата граница.

Сега от Кюстендил участие ще вземат ансамбъл "Пауталия", както и самодейни състави и изпълнители.  В 8 ч. сутринта се организира временен КПП за преминаване на границата, само срещу лична карта, този пункт се затваря в 20 ч. българско време. 
По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Русия Владимир Путин

Украйна призова Монголия да арестува Владимир Путин, съгласно заповедта за арест на МНС

Украйна призова Монголия да задържи президента на Русия Владимир Путин при посещението му в страната следващата седмица, тъй като страната е член на Международния наказателен съд (МНС), който издаде заповедта за арест на руския лидер, предаде Ройтерс. Украинската страна се надява, че правителството на Монголия е насяно с факта, че Путин е..

публикувано на 30.08.24 в 20:39

Посланикът на РСМ бе извикан в МВнР, за да бъде изразен остър протест

Посланикът на Република Северна Македония в София Агнеза Руси-Поповска бе извикана в Министерството на външните работи (МВнР) днес, за да ѝ бъде изразен остър протест, съобщават от ведомството. Реакцията е продиктувана от изказване на вицепремиера и министър на транспорта Александър Николоски, който вчера заяви, че служебното правителство на..

публикувано на 30.08.24 в 20:27

Назначена е охрана от НСО и МВР на Ахмед Доган

На почетния лидер на ДПС Ахмед Доган вече е назначена охрана от НСО и МВР, съобщават от пресцентъра на вътрешното ведомство. Сигнал за нуждата от такава охрана беше изпратен на 28 август 2024 г. от Държавна агенция "Национална сигурност". Той беше подаден от Джевдет Чакъров и касае г-н Ахмед Доган. На лицето незабавно е осигурена охрана от..

публикувано на 30.08.24 в 20:12

Активисти на БОЕЦ изгориха руския флаг пред сградата на Руския културен център

Активисти на БОЕЦ и симпатизанти на сдружението изгориха пред сградата на Руския културен център в София знамето на Руската федерация. Протестиращите също така заляха стълбите на центъра с червена боя. На протеста присъстват и граждани на Украйна. Страната ни да обяви Русия за вражеска държава и да изгони руската посланичка Елеонора..

публикувано на 30.08.24 в 19:50

Над 970 милиона лева е дефицитът в държавната хазна към края на юли

972,1 млн. лв. е дефицитът в държавната хазна към края на юли, съобщиха от Министерството на финансите. Това е около половин процент от брутния вътрешен продукт. Във фискалния резерв има 11,0894 млрд. лева към 31-ви юли 2024 г., в т. ч. 9,0911   млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 1,9983 млрд. лв. вземания от фондовете на..

публикувано на 30.08.24 в 19:37
Еврокомисарят по външната политика Жозеп Борел.

Борел: Използването на оръжията от ЕС за Украйна за дълбоки удари в Русия не ни прави част от войната

Използването на оръжията от ЕС за Украйна за удари в дълбочина в Русия не ни прави част от войната - това каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след края на неформалното заседание на министрите на отбраната от Общността в Брюксел. Не може да има ограничения за елиминирането на военната платформа на Русия,..

публикувано на 30.08.24 в 19:28
Удар по жилищен блок в Харков с руска планираща бомба

Убити и ранени след руски удар с планираща бомба по жилищен блок в украинския град Харков

Руска планираща бомба порази жилищен блок в украинския град Харков, убивайки петима души и ранявайки най-малко 47 други. При атака беше убито и едно дете на детска площадка, съобщи кметът на града Игор Терехов, предаде Ройтерс. Трима души са загинали в 12-етажния жилищен блок, който се запалил в резултат на удара, каза той. Около 20 от..

публикувано на 30.08.24 в 19:19