Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания: Доставката на оръжия за Украйна не е като куриерска служба на "Амазон"

Бен Уолъс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединеното кралство не е куриерска услуга на "Амазон" за доставка на оръжие за Украйна и може би е разумно Киев да позволи на своите поддръжници да изкажат и благодарност, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс в интервю за Скай нюз по време на срещата на високо равнище на НАТО във Вилнюс. 

В опредленото от медията като "безцеремонно изказване", Бен Уолъс посочи, че неговият "съвет" към украинците е да имат предвид, че трябва да убедят някои съмняващи се политици във Вашингтон и други столици, че десетките милиарди лири, които харчат за военна помощ на страната си за войната й с Русия, си заслужават. 

Той допълни, че украинците убеждават страните да се откажат от собствените си запаси от оръжия и тези страни знаят, че това е благородна война и война не само за украинците, но и за свободите на останалите, но е добре да получат в замяна благодарност. 

Оригиналният въпрос на Скай нюз към Бен Уолъс бе дали неуспехът на съюзниците да дадат на Володимир Зеленски времева рамка за членство в НАТО ще навреди на бойния дух на украинските войски, на който той отговори, че това едва ли ще се случи, но отбеляза, че Украйна винаги иска повече, дори след като получи поредната партида оръжия. 

Той каза, че украинците трябва да разберат, че Великобритания не е "Амазон" и че независимо дали това се харесва или не, това е реалността и хората искат да видят благодарност. 

По-късно Зеленски коментира пред Скай нюз, че е объркан от казаното от британския министър на отбраната за "Амазон" и че украинците винаги са били благодарни на Великобритания.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев

Президентът Радев ще се срещне със Съвета на ректорите

Президентът Румен Радев ще се срещне с представители на Съвета на ректорите на висшите училища у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Поводът за разговора на „Дондуков“ 2 е изразеното недоволство на работещите в сектора на висшето образование и готовността им за протести. Проф. Миглена Темелкова, Съвет на ректорите: Обсъждахме и..

публикувано на 15.05.24 в 13:52

Назначиха шестима заместник-ръководители на СРП

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на Софийската районна прокуратура.  Двама от тях - Мима Куцкова и Иван Стефанов, бяха част от екипа на вече бившия районен прокурор на София Невена Зартова. Какво е направено за разследването на случая "Нотариуса" до този момент? През февруари - в разгара на скандала за..

публикувано на 15.05.24 в 13:50

ЕС е установил над 17 000 свързани с Кремъл случая на дезинформация

Малко над 17 000 са категорично установените случаи на дезинформация през последните години и всички те са свързани с Кремъл. Това обаче е само върхът на айсберга, съобщи дипломатически източник в Брюксел. По неговите думи, има сериозно нарастване на употребата на думата "нацисти" от октомври. На прицел са най-вече високопоставени политици..

публикувано на 15.05.24 в 13:48
Симеон Караколев

България в топ 3 в Европа по финансово подпомагане на овцевъдството

България е на водещите три места в Европа по финансово подпомагане на овцевъдството, но остарелият модел на работата във фермите прави сектора нерентабилен и българското агнешко месо е неконкурентоспособно като цени на пазара.  Това каза в навечерието на Националния събор на овцевъдите Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна..

публикувано на 15.05.24 в 13:40

Природозащитници: Без субсидии при паша на животни в националните паркове

Природозащитници настояват за спиране на субсидиите, които фермерите получават за пашуващи в националните паркове животни. Еколозите се позовават на нов доклад на организацията WWF, в който се твърди, че държавите членки насочват между 34 и 48 млрд. евро европейски субсидии годишно за дейности, които вредят на природата.  Докладът на..

публикувано на 15.05.24 в 13:31
Миглена Темелкова

Проф. Миглена Темелкова, Съвет на ректорите: Обсъждахме и незапочване на следващата учебна година

" Протестът на 20 май е предупредителен.  Ако не бъдем чути от държавата, ще има стъпаловидни протести.  Обсъждахме и незапочване на следващата учебна година ". Това заяви пред БНР проф. Миглена Темелкова, председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България. Проф. Лиляна Вълчева, КНСБ: Работещите в системата на висшето образование ще..

публикувано на 15.05.24 в 12:49

Химична реакция при производството на наркотици предизвикала взрива в Хасково

Окръжната прокуратура в Хасково образувa досъдебно производство за повредено имущество на значителна стойност чрез взрив. Експлозията стана вчера, в 5.30 сутринта, в апартамент на 10-ия етаж на улица "Видин" в града. Според разследващите взривът е причинен от химична реакция при производство на наркотични вещества. Жилището е на 45-годишен..

публикувано на 15.05.24 в 12:41