Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Спирова: Успехът на дезинформацията е, че втълпи на всички, че са заобиколени от врагове

"Украйна печели с храброст, но и с това, че не допуска пробив в наратива "Ще победим!"

Мария Спирова
Снимка: Ирина Недева

"Фундаменталният успех на дезинформацията е това, че на всички ни беше втълпено, че сме във война с останалите, с хората, с които би трябвало да сме съюзници, защото населяваме едно общество. Това е най-големият успех на хибридната война, когато тя у всеки от нас създава усещането, че е заобиколен от хора, с които няма нищо общо, които са му врагове и с които той във всеки един момент трябва да е в конфликт".

Това каза пред БНР журналистката Мария Спирова, която живее в Лондон.

Според нея обществените дебати в България демонстрират, че "обществото е жертва на много разрушения, а темата за войната в Украйна и за това как трябва да я преживяваме е първа в този дълъг списък":

"Първо се карахме има ли война там, което е аксиоматично. После започнахме да се караме кой е нападателят в тази война, когато на практика имаше факти само в едната посока. Прекарахме много време не да си разменяме аналитични възгледи как евентуално ще се развие тази война и как евентуално ние можем да помогнем тя да спре, за което е нормално да има различни мнения. Това, за което ние се карахме, е дали слънцето изгрява от изток, или от запад, което е големият проблем сега".  

Тя изтъкна, че медийната задача е, говорейки за различни гледни точки, да отличава тази, за която има доказателства от тази, която е спекулативна и пропагандна.

По думите на Мария Спирова журналистиката вече не е в ситуация, в която това, което пише във вестниците, е това, което всички научават, а е обратното - медиите ретранслират неща, за които вече се говори.

Украйна печели с храброст, но и с това, че не допуска пробив в наратива "Ще победим!", подчерта журналистката и добави:

"Когато стане война и се окаже, че отново ролята на журналистите е да представят какво се случва за всички, които нямат никакъв достъп до това по друг начин, отново наративът се задава от журналистите и от правителството, което само е решило да направи денонощен маратон и да конгломерира големите информационни канали и да извърши нещо, което и до момента представлява най-впечатляващата победа на украинската държава - тоталният контрол върху наратива за войната в страната и извън страната. Това, с което премазаха руснаците в тази война, освен с очевидната си храброст на фронта, е фактът, че те се сплотиха и не допускат пробиви в наратива "Ще победим!". Не се допускат пробиви в наратива, че Украйна заслужава да победи, че се бие от името на цяла Европа. Виждаме една естествена симбиоза между двете власти - медии и правителство - които по принцип трябва да стоят разделени, защото там падат ракети. И за тези ракети отново трябва да се говори внимателно, защото врагът не трябва да разбере къде е сбъркал". 

Интервюто на Силвия Великова с Мария Спирова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските сили твърдят, че са завладели село Мариновка в Донецка област

Руските сили са завладели още едно населено място в украинската Донецка област. Отбранителното министерство в Москва съобщи, че това е село Мариновка, пише Ройтерс.  Твърденията на двете воюващи страни за подобни развития на фронтовите линии рядко се потвърждават бързо от независими международни източници, но през последните седмици руските..

публикувано на 27.09.24 в 14:10

Жители на свищовски села на протест във Велико Търново заради безводието

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново. Някои от селата са в безсрочно бедствено положение заради безводието. Протестиращите обвиняват водния оператор в бездействие за решаване на проблема им.  От..

публикувано на 27.09.24 в 14:07

Има осъден за купуване на гласове за миналите местни избори в Монтанско

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна..

публикувано на 27.09.24 в 13:56
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: С превенция може да се спре превръщането на едно явление в проблем

С превенция може да се предотврати разрастването на едно явление, законовите норми и рестрикции са борба с вече съществуващ проблем . Това каза пред БНР Габриела Руменова, създател на платформата "Ние, потребителите", която коментира в предаването "Хоризонт за вас"  приетите от парламента промени в Закона за здравето, с които се забранява..

публикувано на 27.09.24 в 13:54
В подножието на Асара

Маркиране на туристическите маршрути в област Кърджали

За първи път от 30 години в област Кърджали започна маркиране на туристическите маршрути. Повечето от тях до момента изобщо на са били обозначени. Инициативата е на Туристическия информационен център и на местни доброволци. "Маркировките са направени с видима точка - когато човек застане на едната маркировка, вижда другата. Имаме и GPS..

публикувано на 27.09.24 в 13:50

Във Великотърновско обещават, че няма да спрат протестите срещу безводието

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново.  Някои от селата са в безсрочно бедствено положение, заради безводието. Протестиращите обвиняват водния оператор в бездействие за решаване на проблема им...

публикувано на 27.09.24 в 13:45
Диана Дамянова

Диана Дамянова: В загасената зала е мястото на политическата ни класа

Българският политически елит, доколкото тази пасмина е елит, стои не на стадиона, на които е публиката, защото тя е на друг стадион. Те играят един за друг и тази себичност довежда публиката до нетърпимост. Така коментира започващата предизборна кампания Диана Дамянова в интервю пред БНР. "Започваме една кампания, която ще е белязана с..

публикувано на 27.09.24 в 13:09