Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идват горещниците, най-топлите дни в годината - това са 15, 16 и 17 юли

Георги Мишев: Култът към Слънцето от древността до днес

Растенията в духовния свят на хората и как те определяха живота ни в миналото

2
Георги Мишев
Снимка: Личен архив

Идват горещниците, най-топлите дни в годината - това са 15, 16 и 17 юли. Сега Слънцето е най-опасно и е хубаво да се стои на сянка.

Можем да се оплакваме от жегата, но това, което осигурява живота на Земята е именно Слънцето. Без него няма реколта, няма кръговрат на водата, децата не растат  без Слънце. Съвременният човек е станал капризен, почувствал се е независим от природата, престанал е да се прекланя пред нея. Всъщност, ако се върнем хилядолетия назад в човешката история ще открием много религиозни култове, посветени на природата и в частност на Слънцето. 

Много от най-забележителните храмове по света са ориентирани спрямо изгревите на слънцето и фазите на слънцестоене. Защо е така – може би древните са проследили поведението на растенията, които се обръщат към слънцето или това на животните, които се събуждат когато времето се стопли. Или са се доверили на биологичната потребност от слънцето и неговата енергия, за да са бодри през деня и да заспиват,  когато то залезе. Те са създали ритуални практики, за да отдават своята почит към слънцето

Всяка човешка цивилизация е давала различно име на Соларния бог. Египтяните го наричали Ра, гърците Хелиос, а римляните Сол. Това, в което са вярвали древните е стигнало до нас като митове и легенди. Те носят своята мистика и магия.


В езическите времена култът към Слънцето е бил силно развит и по нашите земи. Има го и при славяните, и при траките, и при прабългарите. Тази нощ ще се върнем в Античността и ще проследим основни моменти в култа към Слънцето. И по-специално тук на изток в Европа. 

" Горещниците, които предстоят, ни напомнят, че има връзка и в нашето минало с култа към Слънцето. Откриваме тази връзка в т. нар. фолклорно християнство, в което е останала предхристиянска древност, облякла една християнизирина дреха, сподели за "Нощен Хоризонт" Георги Мишев, доктор в областта на културно историческо наследство.

"В тези горещници ние виждаме два основни образа, почитани в християнската традиция - нова са образите на Света Марина и Свети Илия. Света Марина е наричана Огнена, но нейните свещени места са до извори и до реки, в ниското, докато нейният брат - Свети Илия, го виждаме почитан по -високите места, близо до слънцето, до небесния огън. Така че, връзка между водата и слънцето съществува още от древността, поясни Мишев.

Георги Мишев книга

"Това, което мен ме вълнува най-вече е как някои архаични представи и обредни практики и вярвания, въпреки потока на времето въпреки историческите обстоятелства и социални исторически и религиозни промени все пак са успели да достигнат до днешни дни. 

Това е много голямо богатство в нашата култура. Може да изглеждаме малко диви за Западния свят. Но пък тази архаичност в някои модели на мислене и обредни практики е нещо, което трябва да бъде изследвано.

"Книгата "77 и половина чудни растения", която издадох е в съавторство с Елионора Недялковска, фитотерапевт и народен лечител.

Акцент в книгата и тази част, която аз написах, е мястото на растенията в духовния свят на хората. Защото ние сме се отдалечили максимално много от тях и само ги използваме, разказа още Георги Мишев.



Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00

Асаф Кенан е създал електронно приложение, което ограничава ползването на мобилни телефони

В Европа в много държави е забранено ползването на телефон в училище. В Израел възразяват срещу толкова категорична забрана. Преди войната дори имаше ученически демонстрации. На тях средношколците искаха изцяло смяна на концепцията за образование. Смятаха, че е отминало времето, когато учителят по хуманитарни науки да запознава възпитаниците..

публикувано на 22.09.24 в 10:33