Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роженският събор ще остане паметен за двама влюбени от Ямбол

Снимка: Радостина Чернокова

Тази вечер е кулминацията на националния събор "Звезден Рожен". На сцената ще излязат емблематични родопски изпълнители и гайдари. 

Рожен 2023 остава паметен за двама влюбени от Ямбол. Пред очите на няколко десетки хиляди 26-годишният Никола Димитров падна на колене пред любимата си, 23-годишната Деница Чернева, която беше извикана на сцената да връчи грамота на Коледарската група, чийто ръководител е младежът.

"За мен това е много специално място. За първа година излизам с моята група на сцена да играем и реших, че обстановката е най-добрата за повода - да поискам ръката ѝ. Наумих си го съвсем скоро, защото се изисква огромна смелост пред толкова много хора в такава обстановка да направиш една от най-важните стъпки в живота си", каза Никола Димитров.

"Толкова неочаквано, толкова съм развълнувана и толкова много обичам това момче", сподели Деница.

"Ако беше казала "не" - проблем. Имах сабя!", допълни Никола.

      
По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица

Православната църква чества днес празника Покров на Пресвета Богородица. Почита се явяването на Божията Майка в Константинопол през първата половина на 10-ти век. Тогава тя коленичила в храм с молитва, свалила покрова си и го простряла над хората за тяхна защита. Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави Света литургия..

публикувано на 01.10.24 в 07:52

Тест на Националната система за ранно предупреждение на BG-Alert в 11 часа

Тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на Системата BG-Alert ще бъдат проведени днес в 11 часа. Целта е да бъде проверено техническото им състояние, обясниха от МВР. Проверката ще се осъществи на територията на градовете: София; Бургас; Варна; Кърджали; Монтана; Пазарджик; Плевен; Пловдив; Русе; Смолян;..

публикувано на 01.10.24 в 07:51

Започва вторият мандат на Кристалина Георгиева начело на МВФ

От днес започва вторият 5-годишен мандат на Кристалина Георгиева като управляващ директор на Международния валутен фонд.  През 2019-та година Георгиева получи подкрепа във втория кръг на гласуването за избор на европейски кандидат за поста на ръководител на най-големия световен кредитор, като събра повече гласове от нидерландеца Йерун Дейселблум...

публикувано на 01.10.24 в 07:48

Влизат в сила новите цени на природния газ

От днес влизат в сила новите цени на природния газ. В ранния следобед Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи окончателната цена. Очаква се тя да е с около 3 процента по-висока от сегашната.

публикувано на 01.10.24 в 07:42

Марк Рюте официално поема поста генерален секретар на НАТО

Бившият нидерландски премиер Марк Рюте официално ще заеме в Брюксел поста на генерален секретар на НАТО - след 10-годишното председателстване на Йенс Столтенберг. Вчера Столтенберг отправи призив НАТО да не допуска Русия да победи в Украйна, тъй като това би било знак, "че когато Владимир Путин използва сила и когато заплашва Запада, постига..

публикувано на 01.10.24 в 07:37

Планова техническа профилактика на предаватели

На 1 октомври от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа  профилактика на предавателите на ултракъси  вълни:  КОСТЕНЕЦ 4 на честота  91.3  MHz, ТЪРГОВИЩЕ 4 на честота 92.8 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта  binar.bg, в района на Костенец и..

публикувано на 01.10.24 в 06:00
Садик Хан

Садик Хан предупреди за възможен скок в престъпленията от омраза заради напрежението в Близкия изток

Кметът на Лондон Садик Хан предупреди за потенциално увеличаване на престъпленията от омраза във Великобритания, предизвикано от нарастването на насилието в Близкия изток, след като водеща британска еврейска организация предупреди за опасността от "атаки за отмъщение" на Острова. Предупреждението на кмета на столицата идва след поредица от израелски..

публикувано на 01.10.24 в 04:38