Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на словесни престрелки на високо равнище, протести на синдикати, горещини

Снимка: БТА

Седмица, белязана с поредна порция словесни престрелки между президента и премиера, сложни политически еквилибристики в парламента, приет на първо четене бюджет за 2023 година, и серия от протести за по-високи заплати. Всичко това на фона на вълненията от първото класиране за прием в гимназиите след седми клас и жегите в прегръдката на горещата вълна, получила името на звяра пазител на входа на подземното царство Цербер.

Депутатите приеха на първо четене бюджета за 2023 година. Това стана с гласовете на депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС.

Бюджетът мина на първо четене, съпроводен от ясното усещане, че хоризонтът на действието му е само пет месеца, и погледите вече са обърнати към бюджет 2024 г.

Синдикатите направиха серия от протести акции пред парламента с искане за по-високи заплати в бюджета за 2023-а. Медици от спешни центрове в страната протестираха в София с искане за по-добри условия на труд. Служители на Министерството на вътрешните работи също излязоха на протест в столицата. Основното им искане е 10% увеличение на заплатите.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров и представители на протестиращите проведоха срещи с депутатите за възможността между двете четения на бюджета да се удовлетворят синдикалните искания.

ГЕРБ-СДС ще внесе предложения между двете четения за ръст на заплатите в различни сектори за близо 200 милиона лева.

Три месеца след старта на 49-ото Народно събрание то има избрани ръководства на 22 постоянни комисии. Най-много  - 14, ще се председателстват от ГЕРБ-СДС. "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" не номинираха свои представители и обвиниха мнозинството в задкулисни договорки. Три комисии останаха без председатели заради невъзможността партиите да излъчат ръководство: за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество, за българите извън страната и по туризъм.

Парламентът не избра управител на Националната здравноосигурителна каса, и бяха удължени правомощията на настоящия подуправител Йорданка Пенкова. Изборът на нов управител се провали, след като номинираната за поста от ГЕРБ-СДС Иванка Динева оттегли кандидатурата си по лични причини, а другият кандидат - номинираната от БСП професор Жени Стайкова - не получи подкрепа от мнозинството в Народното събрание.

На извънредно заседание във вторник идната седмица Народното събрание ще избира управител на Българската народна банка. От БСП за България обявиха, че оттеглят своята кандидатура за поста Николай Каварджиклиев.

"Възраждане" сезира Конституционния съд заради отхвърления миналата седмица иницииран от тях референдум за запазване на българския лев.

Президентът Румен Радев поиска Министерският съвет да спазва правилата на протокола и да съгласува с него мероприятия като визитата на президента Володимир Зеленски в страната ни. Радев разкритикува решенията и действията на парламента и на правителството във връзка с военната помощ за Украйна. "Мисля, че е крайно време да започнем да мислим трезво и обективно за войната в Украйна и за нашето отношение към нея", призова държавният глава

Премиерът Николай Денков коментира, че всичко, което прави, е да отстоява интересите на България.

Метеорит прелетя над България и се взриви в атмосферата над Румъния на 11 юли вечерта. Полицията във Видин съобщи, че няма пострадали хора и нанесени материални щети.

В междупланетното пространство на Слънчевата система има множество остатъци на астероиди и комети, и когато навлязат в земната атмосфера, започват да горят, обясни директорът на Националната астрономическа обсерватория в Рожен д-р Никола Петров.

Националният трибагреник беше издигнат на тържествена церемония на Роженските поляни по повод на две бележити годишнини  - 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. А Съборът на народното творчество беше открит официално със звън на родопски чанове в присъствието на президента Румен Радев.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС-Чакъров срещу решения на ЦИК за регистрация

Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на Политическа партия "Движение за права и свободи" и прекрати производството по две от административните дела срещу решения на ЦИК, съобщават от съда. Едната жалба е срещу отказа на ЦИК да разгледа заявление на ПП ДПС, представлявано от Джевдет Чакъров, с което той заявява..

публикувано на 16.09.24 в 20:39

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед, но срокът на извинените отсъствия може да включва няколко дни назад. Това припомнят от Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) във връзка с началото на учебната година. Бележките се заплащат от родителите. Ако ученик се разболее в петък, което налага..

публикувано на 16.09.24 в 20:19
Джорджа Мелони и Киър Стармър

Мелони и Стармър единни срещу трафика на мигранти и за иновации в европейската отбранителна индустрия

Италианският премиер Джорджа Мелони се срещна във "Вила Памфили" в Рим със своя британски колега Киър Стармър. Приета е Съвместна декларация,   която потвърждава амбицията на двамата правителствени ръководители да продължат да укрепват и задълбочават стратегическото партньорство между двете страни  във всяка област от общ интерес. Италия и..

публикувано на 16.09.24 в 19:40
Хю Едуардс

Шестмесечна условна присъда за известния водещ на новините по телевизия Би Би Си Хю Едуардс

Известният водещ на новините по телевизията на Би Би Си Хю Едуардс получи шест месеца условна затворническа присъда за достъп до неприлични снимки на деца. Някои британски медии като Скай нюз коментираха, че Хю Едуардс е бил "пощаден". Бившият водещ на Би Би Си беше осъден в Уестминстърския магистратски съд в Лондон, след като се призна..

публикувано на 16.09.24 в 19:34
Министерство на външните работи в Скопие

Посланикът ни в РСМ е бил поканен на разговор в министерството на външните работи на Скопие

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Северна Македония Желязко Радуков е бил поканен на разговор в министерството на външните работи и външната търговия, потвърдиха за БНР от нашето МВнР, като уточняват, че поводът е посещението у нас на президента Гордана Силяновска - Давкова на 13 септември и "появилите се..

публикувано на 16.09.24 в 19:28

В Силистренско учебната година започна в 41 училища и 23 детски градини

В Силистренско днес учебната година започна в 41 училища, 23 детски градини, 4  центъра за подкрепа за личностно развитие и в един специализиран център . Добрата новина е, че няма закривани и преобразувани институции през годината,  съобщават от Регионалното управление на образованието. В 29 училища за първи път влязоха в..

публикувано на 16.09.24 в 19:05
След гонката и последвалата катастрофа с участието на мигранти и полицейски коли в района на столичното

Молдовец, превозвал нелегални мигранти, предизвика катастрофа в София при бягство от полицията

Молдовски гражданин, управлявал автомобил с румънска регистрация, предизвика катастрофа на входа на София   в опита си да избяга от полицията. В автомобила на молдовския гражданин са открити 11 нелегални мигранти. Полицията ще изяснява дали чужденецът е част от по-голям канал за трафик на мигранти. Към момента се установява техният произход. След..

публикувано на 16.09.24 в 18:35