Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вече стана пълноценна тройна коалиция. Протестите бяха предадени. Реформата беше саботирана"

Георги Кадиев: Изборът на ръководство на БНБ е политическа сделка

"ПП и ДБ участват в изпирането на определени личности, които не би трябвало да бъдат изпрани"

Георги Кадиев
Снимка: БГНЕС

"Целият избор се превърна в една политическа сделка. То си пролича веднага, с двете кандидатури за подуправител."

Това каза относно избора на ръководство на БНБ Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите и лидер на "Нормална държава". Няма да има нито един централен банкер, предупреди той, заради "ярки" по думите му политически назначения.

"Няма да има и класически банкер, а пък централен съвсем няма. Изборът на подуправителите съвсем ще политизира Централната банка."

Кадиев е на мнение, че по време на процедурата за избор на управител на БНБ не е бил зададен нито един неудобен въпрос, а са били отпправени "лесни и безсмислени въпроси".

Независимостта на Централната банка винаги е била най-важна, а не широка политическа подкрепа, за каквато говори при избора си Димитър Радев, отбеляза още Георги Кадиев.

"Истински важният ресор е управление "Емисионно" – там е всичко на практика, 90% от дейността на банката и на г-н Гюров (Андрей Гюров - бел. ред.) там ще му бъде много трудно. Първо, защото е политическа фигура и второ, защото няма никакъв опит."

"ПП и ДБ участват в изпирането на определени личности, които не би трябвало да бъдат изпрани", коментира Кадиев в предаването "Преди всички", визирайки и ролята на ДПС.

"Вече стана пълноценна тройна коалиция и очевидно това ще бъде. (…) Протестите бяха предадени. Реформата беше саботирана. Не виждам никакъв смисъл от продължаване на този парламент. Не очаквам нищо добро от него."

Кадиев очаква да бъдат приети допълнителни разходи в Бюджет 2023 и го определи като "много труден". Освен приходната част, другият голям риск е да не постъпи поредният транш от ПВУ, посочи той. По думите му "в проектобюджета на служебното правителство го нямаше този транш. Те бяха предвидили, че няма да влезе".

"Толкова много рискове има, а от другата страна като буфер няма почти нищо. По-скоро ще бъда учуден, ако бъде изпълнен бюджетът. Единственият буфер – т.нар. капиталови разходи да не бъдат изпълнени. Буфер от 1 милиард има, но може да не е достатъчeн", заяви финансистът и изрази предположение, в крайна сметка бюджетът ще завърши с дефицит над 3%. Според него е трябвало тъкмо така да се планира дефицитът – "без да пренатягаме, без да затягаме коланите толкова много", да се стремим към дългосрочното му потискане.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 40 участници в Националните спортни игри за трансплантирани, домакин е Югозападният университет

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград е домакин на  Националните спортни игри за трансплантирани, които се провеждат по инициатива на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Над 40 са участниците, а в отборите отново се включват и лекари, ангажирани с процеса по донорство и трансплантация. Официалното откриване на игрите ще..

публикувано на 18.05.24 в 07:48

Близо 700 ученици се включват в инициативата "Спортувай с президента"

Близо 700 ученици от цялата страна ще се включат в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития се очаква да вземе участие държавният глава Румен Радев. Турнирът по утринна гимнастика е организиран от общината в Ямбол със съдействието на Националната спортна..

публикувано на 18.05.24 в 07:42

Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите

Структурите на Конфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в държавната администрация искат спешна среща със служебния социален министър Ивайло Иванов заради напрежение сред работещите в Агенцията за социално подпомагане. Социалните работници не са доволни от увеличението на заплатите си, което получиха през април със задна дата от 1 януари, и настояват..

публикувано на 18.05.24 в 07:38

12-то издание на Националния събор на овцевъдите - от 24 до 26 май

Над 250 000 посетители от цялата страна се очакват на 12-ото издание на Националния събор на овцевъдите от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. Най-голямото и атрактивно пролетно събитие ще събере на едно място бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на..

публикувано на 18.05.24 в 06:30
Летище

Нови стачка се очакват на "Хийтроу" в края на май и началото на юни

Персоналът на граничните сили на летище "Хийтроу" обяви нови стачки в края на май и началото на юни, които съвпадат с късната пролетна ваканция на учениците в Обединеното кралство. Стачните действия ще се проведат на 31 май и 1 и 2 юни. След това ще има три седмици без стачки. Повече от 500 членове на профсъюза на работещите в обществените и..

публикувано на 18.05.24 в 05:33
Володимир Зеленски

Володимир Зеленски пред АФП: Киев би приел само справедлив мир

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че Русия може да засили своята офанзива и подчерта, че Киев би приел само "справедлив мир", въпреки призивите на Запада за бързо решаване на конфликта. В интервю за агенция "Франс прес" украинският държавен глава отново повтори настояванията си съюзниците да изпратят на страната му още бойни самолети и..

публикувано на 18.05.24 в 05:23
Старият град в Лимасол.

Над 20 музеи и галерии в Кипър отварят днес врати за посетителите безплатно

Повече от 20 музеи и галерии в Кипър приемат днес посетителите с безплатен вход и удължено работно време по случай Международния ден на музеите. Поканата на културното министерство е за пътешествие през историята, културата и богатото наследство на острова.  Една от най-големите колекции от прояви е в Кипърския музей на народното изкуство. Днес той става..

публикувано на 18.05.24 в 05:17