Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Маринов: Левски го очаква тежък сезон, ако няма примирие между ръководството и феновете

Снимка: БГНЕС

Защо левскарите отново са на протест? Каква е причината за поредното разделение сред сините?

Процес, който наблюдаваме от месеци, преля чашата, поясни в интервю за БНР спортният журналист Валентин Маринов от "Клуб  Z".

"Преди година Левски беше в много по-различно положение – спечелил купа, завърнал се в Европа, с треньор, който развиваше играта на отбора. Още тогава Стоилов започна да намеква за процеси, които се случват в Левски. Той имаше притеснения относно управлението на Левски, допускането на клубния спонсор прекалено навътре в делата на клуба."

Запитан стана ли спонсорът "бащицата", той заяви, че "така изглежда".

Относно финансирането на футболния клуб и идеята за собствените приходи журналистът посочи още:

"Става въпрос не само за един източник на приходи – само феновете, а за няколко. Включва това клубът да изглежда стабилен в очите на феновете и на спонсорите, да има прозрачност по отношение на харчовете, да се разплаща редовно. Да има отбор, който играе добре, побеждава и феновете са на стадиона. Левски играеше пред пълен стадион вкъщи и на чужд терен, където гостуваше. Споменаваха се рекорди за продадени абонаментни карти, на фен артикули. Това е перо в приходите на даден клуб."

Снимка: БГНЕС

За по-директното участие на феновете в съдбините на клуба по модела на други западни отбори Маринов отбеляза:

"Има и друг много важен нюанс – в самите среди на левскарите този модел не е така масово припознат. Опира и до някои черти в България – за модела "бащица", да нямаш отговорност, да чакаш някой да дава пари и ти да ги харчиш."

Наско Сираков не преведе клуба през трудните времена, управлението забуксува, Левски направи крачки назад, не прогресира, смята Валентин Маринов. Затова и организирани привърженици по думите му предприемат протестни акции.

"Мажоритарният собственик тръгна от позициите на обединението. Той не е човек, който налива пари в клуба. Той самият не е бащица, какъвто беше Васил Божков. Ако той се оттегли, просто някой трябва да се наеме да управлява, бидейки президент и притежавайки тези прословути акции. Не би възникнал трус относно финансирането на клуба."

Атмосферата в клуба няма как да не влияе и на чужденците в отбора. Те усещат обстановката по трибуните, в отбора и това до някаква степен минира и работата на новия старши-треньор, изтъкна журналистът.

"Ако в Левски не се намери начин да се разговаря, да се постигне примирие между фенове и ръководство, клуба го очаква много тежък сезон."

Наско Сираков

Цялото интервю по темата слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тайсън Фюри - Олександър Усик

Фюри и Усик определят първия абсолютен световен шампион по бокс при най-тежките през този век

Британецът Тайсън Фюри и украинецът Олександър Усик ще се изправят един срещу друг тази вечер в Рияд, Саудитска Арабия в един от най-големите боксови мачове в последното десетилетие. Двамата непобедени световни шампиони в тежка категория ще обединят поясите, а победителят ще стане първият абсолютен първенец при най-тежките през този век. За последно..

публикувано на 18.05.24 в 07:55
Локомотив (Пд) - Левски

Локо (Пд) - Левски пряко по "Хоризонт" и ЦСКА София - Крумовград играят в първата шестица

Два мача има днес в 33-ия кръг на футболната ни Първа лига, като те са за разпределение на местата от първо до шесто.  ЦСКА София приема Крумовград на Националния стадион "Васил Левски" от 17.45 ч. Вторият сблъсък е в Пловдив между местния Локомотив и Левски и ще можете да го проследите пряко по програма "Хоризонт" от 20.15 часа. Лудогорец вече си..

публикувано на 18.05.24 в 06:53
Саутхемптън

Саутхемптън ще играе срещу Лийдс за място във Висшата лига

Саутхемптън достигна финала в плейофите на Чемпиъншип за изкачване в Премиър лийг в Англия. "Светците" надиграха Уест Бромич Албиън с 3:1 в реванша у дома, а първият мач бе завършил 0:0. Ирландският полузащитник Уилиям Смолбоун вкара за 1:0 в 49-ата минута, благодарение на асистенция от уелския нападател Дейвид Брукс. Английският стрелец Адам..

публикувано на 18.05.24 в 06:14
ЦСКА София

Огромна глоба и заплаха за изваждане от Европа за ЦСКА София

Органът за финансов контрол на клубовете на УЕФА (CFCB) финализира оценката си на изискванията за „без просрочени задължения“, както е определено в Правилата за лицензиране на клубове и финансова устойчивост на футболната централа. Официалният сайт на УЕФА съобщи, че 13 клуба, сред които и българският ЦСКА София, не са изпълнили въпросните критерии и..

публикувано на 18.05.24 в 06:07

Берое победи Хебър в Първа лига

Хебър загуби драматично с 0:1 пред собствена публика срещу Берое в мач от 33-ия кръг от Първа лига. В първия половин час от двубоя нямаше интересни моменти пред двете врати, а в 32-ата минута видео асистент реферите не отсъдиха дузпа за домакините след разглеждане на ситуация за игра с ръка в наказателното поле на Вини Трибуле. Три минути след това..

публикувано на 17.05.24 в 22:27

Официално: Ювентус уволни Алегри

Ювентус официално освободи треньора на тима Масимилиано Алегри, обявиха от клуба преди минути. От “старата госпожа” посочват като причина действията на наставника след финала за Купата на Италия, който бе спечелен срещу Аталанта. Наставникът загуби самообладание след успеха на тима в сряда и влезе в откровен конфликт първо със съдиите на мача,..

публикувано на 17.05.24 в 22:23

Ружди Ружди отново с титла от СП по лека атлетика за хора с увреждания

Ружди Ружди стана световен шампион в тласкането на гюле на световното първенство по  лека атлетика за хора с увреждания Кобе 2024 в Япония. Параатлетът, който се състезава в клас F55 за спортисти с двигателни увреждания, надви конкуренцията с резултат 12.04 м. Състезателят на казанлъшкия клуб "Даниела Тодорова" пребори конкуренцията на осем..

публикувано на 17.05.24 в 22:04