Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли нови правила за стажовете?

Снимка: БГНЕС

В средата на юли евродепутатите призоваваха да се създадат нови правила, за да се избегне експлоатацията на стажанти в Европейския съюз. Европейският парламент призовава ЕК да предложи законодателство, което да гарантира качеството на стажовете.

Според евродепутатите новата директива трябва да определи минимални стандарти за качество, включително правила относно продължителността на стажовете, както и за възнаграждението и достъпа до социална защита в съответствие с националното законодателство.

Трябва ли трудът, положен по време на стаж, да бъде приравнен с труда, извършван на трудов договор? Според европейските депутати това е необходимо, за да се прекратят дискриминационните практики спрямо младите хора и за да се повиши стандартът за качество на работата по време на стаж. Повечето евродепутатите твърдят, че стажовете трябва да бъдат адекватно компенсирани и да покриват минималните разходи за основните жизнени нужди като храна, жилище и транспорт, както и да се вземе предвид стандартът на живот в съответната страна.

"Неплатени стажове могат да задълбочат неравенството пред младите хора. Би било важно да бъдат намалени, ако не напълно премахнати", коментира пред БНР българският евродепутат Ева Майдел. Тя дава пример с Европейския парламент, където неплатените стажове са забранени.

Не на същото мнение е евродепутатът Радан Кънев, който е член на Комисията по заетостта в Европейския парламент. Той не е съгласен с идеята за приравняване на стажа с трудово правоотношение и смята, че това е опасно по-скоро за самите млади хора, не толкова за работодателя.

"Всеки знае, че стажантът не носи приходи на бизнеса. Това е възможността да създадеш бъдещ кадър, който да носи."

Илюстративна снимка: БГНЕС

Георги Паризов е старши бизнес партньор "Човешки ресурси" във верига аптеки и отговаря за политиките, свързани с обучението и развитието на служители в компанията. Представлява фармацевтична компания, която не само че заплаща трудово възнаграждение на всички свои стажанти, но и им осигурява допълнителни социални придобивки.

"За тази година имаме над 50 студенти на преддипломен задължителен държавен стаж. За миналата година около 70% от стажантите при нас останаха на работа", изтъква Паризов.

"Заплащаме всеки отработен час спрямо трудовото законодателство. Стажът наистина има много практическа насоченост. Ние третираме нашите колеги на професионален стаж в аптеките като всеки друг служител и даваме допълнителни придобивки, които са валидни за всеки служител.Студентите получават достъп до допълнително здравно осигуряване, ваучери за храна, карта за спорт, карта за отстъпки в нашите аптеки, възможности за почивка при преференциални условия, програма за психологическа помощ", допълва той за стажантската програма, която управлява.

Не така изглежда ситуацията за Ава Ненова, чиято задължителна лятна практика протече в Българското национално радио, където стажантският труд не е заплатен.

"Ако трябваше да разчитам само на този стаж и на мои лични доходи, нямаше да успея да се справя – нито да си купя храна, нито да си платя наема, нито да си платя сметките, които само за да отида на този стаж са ми нужни", споделя тя.

Наблюденията на Ава показват, че интересът сред нейните състуденти в университета  им към стажовете е нисък, защото по думите ѝ има разминаване между работата, обучението, стажа и избора, който трябва да направиш, особено когато стажът е неплатен.

Според нея връзката между студента, университета и работодателя трябва да се засили.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00

Асаф Кенан е създал електронно приложение, което ограничава ползването на мобилни телефони

В Европа в много държави е забранено ползването на телефон в училище. В Израел възразяват срещу толкова категорична забрана. Преди войната дори имаше ученически демонстрации. На тях средношколците искаха изцяло смяна на концепцията за образование. Смятаха, че е отминало времето, когато учителят по хуманитарни науки да запознава възпитаниците..

публикувано на 22.09.24 в 10:33