Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР на РСМ със сигнал до прокуратурата, тъй като художествено студио от Битоля водило деца в България 

Оливер Спасовски, архив.
Снимка: БГНЕС


Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония е изпратило до прокуратурата в Битоля сигнал срещу ръководството на "Малък Битолски Монмартър", съобщава БТА, се позовава на изказване на министъра на вътрешните работи на РСМ Оливер Спасовски, направено по време на инициативата "Отворен кабинет", цитирано от местни медии. 

Сайтът "Независен" пише, че става дума за художественото студио, което "на няколко пъти е водило в България деца, включително на срещи с български политици, между които и с президента Румен Радев". Спасовски е посочил, че знае за случая от медиите, а полицията е информирала Основната прокуратура в Битоля "за информацията, с която разполага".

"Очакваме да видим дали прокуратурата ще даде разпореждане за събиране на съответната документация", казва Оливер Спасовски, цитиран от изданието.

По думите на Спасовски "няма жалби от родители на деца, членове на студиото, които са пътували до България и са били снимани на срещи с български политици". Според Спасовски жалба не е подадена и от организация, включително от Първо детско посолство "Мегяши", за което по-рано днес същото издание писа, че е изпратило писмо до "Независен", в което изразява безпокойство "предвид отношенията с България и Гърция, да се водят деца на срещи с политици в тези страни, особено ако не е ясно каква е целта на тези срещи".

"Апелирам, не само за този случай, да се повдигат наказателни обвинения и да се взимат показания, за да могат институциите да предприемат действия. Не е необходимо да започваме дела само по сигнал. След като прокуратурата е уведомена, вече има производство", казва Спасовски, цитиран от изданието.

По-рано днес под заглавие "Битолският Монмартър" е злоупотребявал с деца за политически цели" същото издание пише, че от Първото детско посолство в света "Мегяши" са изразили позиция „че децата, членове на "Малък Битолски Монмартър", се използват като инструмент за политически цели под претекст "за развитие на добросъседски отношения" и са призовали прокуратурата „да се задейства заради нарушения на законите”.

Тази реакция също идва в резултат на публикация на "Независен" под заглавие "Как "Малкият Монмартър от Битоля" прекрачи границата на изкуството и влезе в политиката", в която се посочва, че "деца, членове на Детското арт ателие "Св. Св. Кирил и Методий" в Битоля, са били водени в България за срещи с български политици, след което децата са били снимани с тях", а снимките са публикувани в медии в България и Северна Македония без организаторите да са имали разрешение от родителите. 

В началото на юли 30 млади художници от Република Северна Македония и България рисуваха картина с размери 5 на 6 метра, изобразяваща мечтаното единство между Северна Македония и България пред Народния театър в София. Това е третата поред среща на млади художници от двете държави рамките на кампанията "От двете страни на границата" на д-р Милен Врабевски и Фондация "Българска памет", а президентът Румен Радев прие на "Дондуков" 2  художниците от България и Република Северна Македония, които участват в инициативата за добросъседство и приятелски отношения между двете държави. 

Бившият министър на външните работи Екатерина Захариева реагира с пост в социалната мрежа, като отбеляза, че: "Правителството на Северна Македония стигна ново дъно: вътрешният министър Оливер Спасовски нареди на полицията да започне досъдебно производство срещу учител, защото завел деца да рисуват в България - пред Народния театър и в Пловдив, а след това посетили българския парламент и президентството".

Екатерина Захариева, която в момента е депутат от ПГ на ГЕРБ, допълва: "Не знам дали колегите разбират как изглежда това - сякаш правят отчаяни крачки да се присъединят към един много фамозен световен клуб. Не, не става дума за Европейския съюз. А за все по-намаляващия клуб на тоталитарните режими. Всъщност се сещам, че учител може да бъде преследван от полицията за такова деяние само в Русия, Беларус и Северна Корея."



По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

обновено на 19.05.24 в 21:06

Украински губернатор: Руското настъпление към Харков е спряно

Руското настъпление към град Харков в североизточна Украйна е било спряно днес, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от АФП. Той съобщи и за отразяване на руски атаки към разположения на изток град Купянск. Ракетни удари в двата района по-рано днес причиниха гибелта на 11 мирни жители. Украинският генерален щаб съобщава за боеве и в..

публикувано на 19.05.24 в 20:19

Турска делегация разгледа новия затвор в Самораново

Турска делегация, предвождана от Юмер Ербиз, съдия докладчик в Главна дирекция на затворите и пробацията към Министерство на правосъдието в Република Турция, e посетила  новоизграждащия се затворнически комплекс край дупнишкото с. Самораново. Това съобщава на сайта си Министерството на правосъдието, където са имали среща с турската група...

публикувано на 19.05.24 в 19:30

Бдение със свещи на кюстендилския пл."Велбъжд" за жертвите на ХИВ/СПИН

С бдение със свещи на кюстендилские пл."Велбъжд" тази вечер ще  бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Организатори са РЗИ  в партньорство с организацията на Българския младежки Червен кръст, Общината, Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ и Професионалната гимназия по икономика..

публикувано на 19.05.24 в 19:00
Бени Ганц

Бени Ганц с ултиматум към правителството на Нетаняху

Израелските лидери влязоха в открити пререкания за целите на войната в Ивицата Газа и бъдещото управление на палестинския анклав, предава "Ройтерс" На фона на нестихващи протести за освобождаване на заложниците чрез компромис с "Хамас" един от партньорите на Бенямин Нетаняху във военния кабинет - Бени Ганц, постави ултиматум на премиера да изготви в..

публикувано на 19.05.24 в 18:24

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър, съобщиха от най-голямото висше учебно заведение на острова. Проектът „Иновативни решения в..

публикувано на 19.05.24 в 18:07

Сводката на КАТ: 37 шофьори с алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 20 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 17 - с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи,..

публикувано на 19.05.24 в 17:24