Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заловиха рекордно количество кокаин край бреговете на Сицилия

Снимка: БГНЕС, архив

В Италия властите конфискуваха 5, 3 тона кокаин – най-голямото количество разкрито до сега за страната и значимо в световен план, с предполагаема печалба до 850 милиона евро.

Дрогата е била разкрита от патрул на финансовата полиция край бреговете на Агридженто – остров Сицилия.

Бил уловен мигът, когато е била прехвърляна от търговски кораб плаващ под флага на Палау и рибарска лодка от област Калабрия. Нейният петчленен екипаж  съставен от  италианец, двама тунизийци, французин и албанец е задържан , обвинени в международен трафик на наркотици. 

Лодката е отведена до пристанището Емпедокле от където конфискуваният кокаин със специален превоз и охрана е откаран в Палермо. До пристанището на града, от властите бе придружен търговският кораб  с 15 души на борда от украинска, турска и азербайджанска националност. Разследването е насочено към разкриване на доставчика и на  купувачите от националния пазар. 

Предполага се, че инвестицията е направена от калабрийската мафия Ндрангета, вероятно с по-големи икономически ресурси, но и с участието на Коза Ностра и Камора с уговорка да си съдействат за разпределянето на наркотика на националния пазар. 


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голям интерес към фестивала в Националния ден на безопасността на движението по пътищата

Националният ден на безопасността по пътищата беше отбелязан от Държавната агенция по безопасност на движението. Към инициативата бяха привлечени десетки партньори, сред които Пътната полиция, Противопожарната служба, Червеният кръст, училища и неправителствени организации. Отбелязват Националния ден за безопасността на движението с..

публикувано на 29.06.24 в 15:59

Какви са настроенията преди предстоящите парламентарни избори във Великобритания?

Във Франция крайната десница се е устремила към победа на извънредните парламентарни избори. В Съединените щати Джо Байдън хвърли в предизборна паника своята Демократическа партия с катастрофалното си представяне в първия за тази кампания телевизионен дебат с Доналд Тръмп. А във Великобритания задържалата се вече 14 години във властта..

публикувано на 29.06.24 в 15:55

Жандармерист е прострелян с арбалет пред посолството на Израел в Белград

Сръбски жандармерист беше прострелян във врата с арбалет пред посолството на Израел в Белград, съобщи РТС.  Нападателят е застрелян, а полицаят е в болница. Министърът на вътрешните работи Ивица Дачич каза,че вероятно става дума за терористично нападение  Засега не е известна самоличността на нападателя.

публикувано на 29.06.24 в 15:47

Над 100 000 души опитаха да спрат влизането на делегатите на "Алтернатива за Германия" на партийния им конгрес

С протести и сблъсъци с полицията днес в германския град Есен започна конгресът на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия". Лидерката й Алис Вайдел откри конференцията с остри нападки срещу правителството и кмета на град Есен, който се опитал да попречи на провеждането на конгреса. Над 100 000 души се опитаха да спрат влизането на..

публикувано на 29.06.24 в 15:41

Маргарита Асенова: Байдън имаше лоша вечер, но Тръмп не беше добър президент

Байдън имаше лоша вечер, но Тръмп не беше добър президент. Това заяви пред БНР Маргарита Асенова, Фондация "Джеймстаун", Вашингтон. Анкета, проведена от CNN след кандидатпрезидентския дебат, показва че Доналд Тръмп е победил  Джо Байдън в зрителските предпочитания.   Според данните, изнесени от телевизията, която беше домакин на дебата, 67% от..

публикувано на 29.06.24 в 15:25

Михаил Кръстев: За да има стабилно управление, трябва да има ясен победител

Ясно, че е оттук нататък ще видим опит да се възпроизведе в един или друг вариант това, което беше досега - много тежко компромисно, много лабилно и много нестабилно мнозинство в парламента, което да се опита да формира и излъчи редовно избрано правителство. Това мнение изрази пред БНР журналистът и водещ на "Контракоментар" Асен Генов. „Не видяхме и..

обновено на 29.06.24 в 14:52
Владимир Путин

Таймс: Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа

“Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа", така е озаглавен обширен материал във вестник "Таймс", в който се споменава и България като благодатна почва за набиране на сътрудници. Операциите на Москва ескалираха в целия континент, от наемането на главорези за удари в симпатизиращи страни до масивни..

публикувано на 29.06.24 в 14:19