Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на храните на едро спаднали с 2 на сто за седмица

Снимка: Ани Петрова

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, спада тази седмица с 2,04 на сто до 2,107 пункта, предаде БТА. Равнището на ИТЦ в началото на годината беше 2,316 пункта. След това достигна пролетния си максимум от 2,480 пункта в първата третина на март. Миналата година ИТЦ се понижи в края на юни до 2,039 пункта и задържа сравнително ниско ниво до края на септември.

Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Черешите на едро вече поскъпват на тържищата у нас, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Цените им са с 1,2 на сто по-високи и те се търгуват по 4,25 лева за килограм. 

Ябълките от внос се вдигат с 2,7 на сто до 1,90 лева за килограм. По-евтино се продават лимоните - с 2,8 на сто до 2,73 лева за килограм, а бананите поевтиняват с 4,7 на сто до 2,81 лева за килограм.

Спад в цената се наблюдава при зеленчуците, с изключение на краставиците, които се проследяват от ДКСБТ. През седмицата цената на оранжерийните краставици се повишава - с 4,1 на сто до 2,02 лева за килограм. Картофите поевтиняват с 3,3 на сто и се продават по 1,17 лева за килограм, морковите - с 8,1 на сто до 1,59 лева за килограм, зелената салата - с 5,5 на сто и се продава по 1,21 лева за брой. Зелето също поевтинява - с 1,1 на сто и се купува по 0,87 лева средно за килограм. С 9,5 на сто надолу се търгуват оранжерийните домати - по 2,66 лева за килограм. 

Цената на кравето сирене се повишава с 0,7 на сто и то се продава по 11,36 лева за килограм, а на кашкавал тип "Витоша" се понижава с 1,9 на сто до 17,22 лева за килограм.

Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) пада с 6,1 на сто, като кофичка от 400 г. се купува за 1,08 лв., а прясното мляко (3 процента масленост) - с 5,5 на сто и се продава по 2,07 лв. за литър. 

Пилешкото месо отстъпва с 1,9 на сто до 6,57 лева за килограм. Цената на яйцата (размер М) спада с 6,1 на сто и те се купуват по 0,31 лева за брой на едро.

Оризът поевтинява с 6,8 на сто и той се купува по 3,14 лева за килограм, лещата - с 1 на сто до 4,15 лв. за килограм, зрелият фасул - с 2,5 на сто до 3,93 лв. за килограм. 

С 6,6 на сто по-евтино се продава брашно тип 500 - по 1,28 лева за килограм, а захарта губи 4,4 на сто до 2,37 лева за килограм.

Олиото понижава стойността си с 4,5 на сто и се продава по 2,96 лева за литър в пластмасова бутилка, а пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 3,3 на сто се търгува по 2,60 лева.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев и Коритарова на проверка - нужно ли е затваряне на Е-79 от Мездра до Ботевград

Край Мездра премиерът Димитър Главчев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова ще проверят необходимостта от затварянето на отсечката от международния път Е-79 до Ботевград и довършването на модернизацията ѝ. Движението по трасето беше спряно в понеделник и предизвика поредица от протести в Монтанско...

публикувано на 26.06.24 в 07:42
Постер за набиране на войници в Киев, 9 април 2024 г.

Министрите на отбраната на САЩ и Русия обсъдиха в телефонен разговор конфликта в Украйна

Министрите на отбраната на Русия и САЩ са провели телефонен разговор за първи път от повече от година, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че двете страни са представили дълбоко различаващи се версии на разговора. Пентагонът съобщи, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и неговият руски колега Андрей Белоусов са обсъдили значението..

публикувано на 26.06.24 в 07:40

Депутатите гласуват оставката на Филиз Хюсменова и изслушват премиера

Парламентът започва работа с прекратяване на депутатските правомощия на Филиз Хюсменова от ДПС, а след това служебният министър-председател Димитър Главчев ще бъде изслушан. Филиз Хюсменова напуска парламента по собствено желание. Вчера тя подаде заявление за оттегляне като депутат, а на Facebook страницата на ДПС-Варна, откъдето влезе..

публикувано на 26.06.24 в 07:31

Редовно заседание на МС

Служебното правителство ще проведе редовно заседание от 12 часа. Дневният ред предвижда кабинетът да обсъди и гласува проект на Закон за въвеждане на еврото. С него ще се регламентира процесът по въвеждането на единната европейска валута в България. Сред обсъжданите точки е включено закриване на консулството ни в Монреал, допълнителни разходи..

публикувано на 26.06.24 в 07:28

Приключват политическите консултации при президента

Приключват политическите консултации на президента с парламентарните партии в 50-ото Народно събрание, преди държавният глава да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.  Днес Румен Радев ще разговаря с представителите на "Има такъв народ" и на "Величие". След като през последните два дни президентът разговаря с пет от..

публикувано на 26.06.24 в 07:21

Проф. Златимир Коларов е носител на националната литературна награда "Проф. Димитър Димов"

Проф. Златимир Коларов е тазгодишният носител на Националната литературна награда за цялостно творчество и трайно присъствие в съвременната българска литература на името на бележития български писател и драматург Димитър Димов, която беше връчена на тържествена церемония тази вечер в Ловеч. Наградата на община Ловеч и Съюза на българските..

публикувано на 25.06.24 в 20:45

Протестиращи срещу пускането на тежкотоварния трафик блокираха изхода на прохода "Петрохан"

Протест срещу пускането на тежкотоварния трафик през "Петрохан" блокира изхода на прохода край село Бързия. Пренасочването на трафика е в сила от вчера. На място за разговор с недоволните хора пристигна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Протестиращите проведоха дълъг разговор с министъра на..

публикувано на 25.06.24 в 20:35