Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Милев: Бешков е най-ярката еманация в биографиите, които описвам

3
„Илия Бешков. Биография“

"Реших да напиша книга за Илия Бешков в годината, когато имаше годишнина от неговото рождение, но може би само привидно това изглежда формално. С всички биографии, които пиша, явно следвам една линия още от Людмила Живкова, първата ми изявена биографична книга, Бешков, Майстора, новият ми проект, по който работя заедно с "Книгомания" за Алеко Константинов.

Така че, това една линия, по която темите, идеите, по които работя, личностите, са по някакъв начин свързани", разказа в "Нощен Хоризонт" Иво Милев, писател, продуцент и преводач, автор на книгата „Илия Бешков. Биография“.

На 24 юли през 1901 год. е роден големият български творец Илия Бешков. Той е един от най-значимите български художници /график, карикатурист, преподавател, писател/ от началото на 20-ти век. 

Карикатурата, лишена от морална санкция, е зъл присмех над човека” – казва големият Илия Бешков.
Иво Милев
"В тази линия, за която говоря, Бешков е най-ярката еманация. Това са хора, които не са много типични, или ако са проявят те са много ярки личности. Тоест - това са хора, отречени от земното, от материалното. Това са хора, които можем да наречем идеалисти.

Това са хора, които можем да наречем идеалисти, които не са идеалисти на думи, а те така живеят...Те не са много. Те са като някаква компенсация на един прекален материализъм, за който има много причини. Който дълбоко някак си е залегнал в нашата действителност от много време...

На тези хора, като Бешков, не може да отречеш, че са били честни. Дали са успели по някакъв начин с делата или с творчеството си да направят някакви промени - това е отделен въпрос, но не можеш на нито един от тях да отречеш тяхната честност..., сподели още за "Хоризонт" Иво Милев.

Милев разказа още за драматизма в името на чистотата и честността, и непорочноста в душата на Бешков. Той е бил обсебен от предсказанията на звездите и Космоса, вярвайки, че човек е прашинка във Вселената, от която зависи твърде малко. Бежков е правел също хороскопи, вярвал е в тях, в известен смисъл той е предсказал смъртта си.
Бешков е кръстен на Свети Илия, на огнения пророк, разказа още Чилев за БНР. Бешков претърпява еволюция по отношение на религията и вярата в Бог.

Иво Милев завършва Немската гимназия в родния си град Ловеч. Следва право в СУ „Св.Климент Охридски“. Като продуцент и сценарист реализира филмовите и телевизионни продукции „Стъклен дом“, „Отплата“, „Мисия Лондон“ и др. Автор е на романите „Случаите на инспектор Тюхчев“, „КБ“ и на биографичните книги: „Животът и смъртта на Людмила Живкова“, “Илия Бешков, Биография”, “Владимир Димитров - Майстора” и др. Бил е заместник директор на Националната галерия и ръководител на изложбената и проектната дейност на галерията. Куратор на множество изложби в Националната галерия и в страната


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
изложба Фейс ту фейс

Ивайло Станев представя изложба с портрети на любими български актьори от три поколения

Фотографската изложба "Face 2 Face" ще бъде открита тази вечер (20 май) от 19.00 часа в София . Тя се състои от портрети на три поколения любими български актьори.  Това е проект, който съм започнал преди 22 години, разказа пред БНР фотографът Ивайло Станев. Той обясни, че избирането на снимките е било трудно.  "Успяхме да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:43

Самобитната поезия на Людмила Данова

Людмила Данова е прописала късно и късно е издала книги. Въпрос на нагласа. За предаването "Рано в неделя" аз избрах стихосбирката " Дъга", но тя пише и проза. По професия е детска учителка, завършила е педагогика и е от с. Кътина, Софийско, където живее и работи, и твори. Определено мога да кажа, че Людмила Данова пише една различна и..

публикувано на 20.05.24 в 09:21
Мария Бакалова

Кан: Путин, наркобаронът Емилия и Мария Бакалова като Ивана Тръмп

В Кан продължава 77-ият филмов фестивал, който беше открит на 14 май. Филм за Путин с изкуствен интелект се радва на голям успех. Утре ще бъде представен и филм с българско участие. Тъй като руският президент Владимир Путин не може да се снима в биографичен филм, полският режисьор Патрик Вега се обръща към изкуствения интелект. Продуцентите..

публикувано на 19.05.24 в 09:11

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11