Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството назначи още 8 областни управители

Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

Правителството назначи осем областни управители - на областите Бургас, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Разград, Русе, Смолян и Шумен, съобщава пресцентърът на Министерски съвет.

Пламен Янев е новият областен управител на Бургас. До този момент е изпълнявал длъжността заместник областен управител на област Бургас. Притежава дългогодишен опит в банковия и финансовия сектор. Завършил е магистратура „Застраховане“, има две бакалавърски степени - „Застраховане и социални дейности“ и „Стопански и финансов контрол“ от Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов.

Ивайло Здравков е назначен за областен управител на Велико Търново. До настоящия момент той е бил директор на Териториалната дирекция на Агенцията по приходите във Велико Търново, а преди това е ръководил регионалната структура на Агенцията за държавни вземания. По образование е юрист.

Мария Башева – Венкова е новият областен управител на Габрово. Консултант е към Камара на строителите в България, има управленски опит в строителния сектор. Работила е като експерт в дирекция Природен парк „Българка” и в Областна администрация – Габрово. Магистър е по технически и стопански науки от Технически университет – Габрово.

Валентина Кайтазова е назначена за областен управител на Пазарджик. През последните години е началник на Регионално управление на образованието-Пазарджик, а преди това работи като старши експерт по организация на средното образование в същата институция. Била е директор на СОУ „Д-р Петър Берон“-гр.Пазарджик. Кайтазова е магистър по педагогика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Владимир Димитров поема поста областен управител на Разград. Цялата му кариера преминава в частния сектор в сферите на търговията и строителството. Магистър е по публична администрация от Варненски свободен университет "Черноризец Храбър".

Данаил Ковачев е назначен за областен управител на Русе. Бил е началник на полицейския участък – Иваново и началник на РУ „Полиция“ Две могили, към ОД на МВР – Русе. През последните години е работил в компания в сферата на сигурността и охраната. Завършил е „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред” в Академията на МВР в София, магистър е по право от Русенския университет "Ангел Кънчев".

Захари Сираков е новият областен управител на Смолян. По професия е юрист, завършил е Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Работил е като юрисконсулт в Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян. Сираков е бил общински съветник в града в периода 2011 г. – 2015 г. През по-голяма част от кариерата си е работил като адвокат.

Добромир Добрев е назначен за областен управител на Шумен. В периода 2002-2013 г. е бил началник на Регионалния инспекторат по образование в Шумен. Добрев е професор и преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ по политология, философия, етика и регионална и сигурност. Бил е директор на Средно училище „Йоан Екзарх Български“ в Шумен. Завършил е Държавния университет в Санкт Петербург със специалност преподавател по философия и социално-политически дисциплини.

Правителственото решение за назначенията е прието неприсъствено.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На връх Околчица ще се проведе традиционното всенародно поклонение към Ботев и загиналите за свободата на България

Днес с различни прояви в цялата страна ще отбележим Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Емблема на този ден на преклонение пред паметта на героите е връх Околчица във Врачанския балкан, където ще се проведе традиционното всенародно поклонение. През цялата седмица във Враца в рамките на Ботевите дни в..

публикувано на 02.06.24 в 06:44
Българска Патриаршия

Започва избирането на делегати, които ще избират бъдещия български патриарх

Днес във всички епархии на БПЦ трябва да се проведат избори за делегати, които ще избират бъдещия български патриарх по време на събора, насрочен от Св.Синод за 30 - ти юни. В 15 те епархии, 13 в страната и две зад  граница, епархийските избиратели трябва да определят  кой ще ги представлява на  патриаршеския събор. Проф. Дилян..

публикувано на 02.06.24 в 05:53

Държавите от СЗО си поставиха срок до една година да се договорят за глобално споразумение за пандемиите

Страните членки на СЗО не успяха да се договорят за глобално споразумение за пандемиите в рамките на Световната здравна асамблея. 194-те държави членки на Световната здравна организация преговарят от две години. Надеждата беше, че ще успеят да се договорят тази седмица за окончателен текст на споразумение, което ще им помогне да бъдат по-добре подготвени..

публикувано на 02.06.24 в 05:26
Кая Калас

Премиерът на Естония: Нямаме план Б, ако Украйна загуби войната

Нямаме план Б, ако Украйна загуби войната, заяви министър-председателят на Естония Кая Калас в интервю за кореспондента на Би Би Си по въпроси на сигурността Франк Гарднър. Естония се смята за държава на първа линия, т.е. страна членка на НАТО, където нейните граничари виждат през река Нарва руската крепост Ивангород. Тази малка балтийска държава, някога..

публикувано на 02.06.24 в 05:19
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

САЩ, Катар и Египет призоваха Израел да приеме предложението за примирие

Египет и Катар подкрепят Съединените щати и призовават Израел и групировката "Хамас" да постигнат съгласие по предложението за примирие в Ивицата Газа на американския президент Джо Байдън. Това съобщи Държавният департамент, цитиран от "Ройтерс". От "Хамас" посочиха, че ще се съгласят на прекратяване на огъня, ако еврейската държава също подкрепи плана..

публикувано на 02.06.24 в 04:45
Киър Стармър

Британска поп група забрани на лейбъристите да използват песента "Things Can Only Get Better"

Британската поп група "D:Ream" забрани на лидера на лейбъристите Киър Стармър да използва техен хит, който "новите лейбъристи" на Тони Блеър през 1997 година използваха в предизборната си кампания и спечелиха вота. Основатeлите на групата Алан Макензи и Питър Кана заявиха, че са били ужасени да чуят по висикоговорител техния хит "Things Can Only Get..

публикувано на 02.06.24 в 04:34

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15