Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерна астрономическа обсерватория откриха официално в Камен бряг

Снимка: БТА

Астрономическа обсерватория с автоматизиран купол бе официално открита в двора на кметството в село Камен бряг, предаде БТА.

Обсерваторията е с 360-градусов обхват. Чрез нея могат да се наблюдават различни небесни събития и обекти. Тя разполага със стационарен телескоп и камера с висока резолюция, което позволява правене на снимки на наблюдаваните обекти.

Астрономическата обсерватория е изградена по проект „Съвместен отворен прозорец към мистериите на Вселената”, каза директорът на Исторически музей Каварна Пенко Георгиев.

Той разказа още, че доста време са търсили подходящо място за инсталирането на обсерваторията. Спират се на двора на кметството в село Камен бряг, където са намерили най-подходящите условия.

Село Камен бряг е разположено до резервата "Яйлата", който в древността е бил точно астрономическа обсерватория и това се доказва от изграденото там светилище, което е ориентирано по подредбата на звездите, разказа още Георгиев. 

"Идеята бе да запазим приемствеността и да предложим особен тип туристически продукт. За да имаш възможност да наблюдаваш нощното небе, трябва да останеш в селото поне няколко вечери, да си напълно спокоен и освободен и разбира се да се изчакат и добри метеорологични условия", допълни още директорът. 

"Това ще даде възможност за организиране на ученически екскурзии за наблюдение на небесните тела или посещение на професионални астрономи, както и на любителски групи", поясни Георгиев.

Снощи посетителите имаха възможност да наблюдават повърхността на луната и ранно изгрелите звезди на нощното небе. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Леви: Срещу стотинки руските служби възлагат задачи на западни групировки

"Френските служби предпазливо говорят за чужд пръст в тази история . За акция, която вероятно е била вдъхновена и може би координирана отвън. Те не споменават Русия, но споменават България. Има българска следа , което не значи, че извършителите са българи. Резервацията за хотел е направена от България." Това обясни журналистът от..

публикувано на 29.05.24 в 11:30
Антъни Блинкън

Блинкън пристига на визита в Кишинев

Американският държавен секретар Антъни Блинкън е на посещение днес в Молдова, на което планира да покаже силна подкрепа за усилията на страната към западна интеграция на фона на притеснения от Русия, предаде АФП. Блинкън ще прекара деня в Молдова в момент, в който Русия отбелязва серия от победи на бойното поле в съседна Украйна, отбелязва..

публикувано на 29.05.24 в 11:26

Общините публикуват списъци със заличени избиратели за вота на 9 юни

Общините ще публикуват днес на интернет страниците си списъците със заличените избиратели за вота на 9-ти юни. "Това са тези лица, които нямат избирателни права и в двата вида избори, като най-вече това ще бъдат тези, които нямат избирателни права да гласуват в изборите за членове на Европейския парламент, поради липсата на т.нар. уседналост...

публикувано на 29.05.24 в 11:12

Сдружение "Рила - обединени за доброто" учредиха в Дупница

Сдружение "Рила - обединени за доброто" е учредено в Дупница а неговата цел е "помощ на хора, нуждаещи се от скъпо лечение у нас и чужбина". Сред учредителите са бизнесмени, политици, настоящи и бивши кметове, представители на лекарското съсловие, граждани. Целта на сдружението е събиране на средства за лечение на хора от града и региона, които..

публикувано на 29.05.24 в 11:09

Пътен инцидент с над 30 пострадали в Сърбия

Шофьорът на автомобил загина, а над 35 пътници в междуградски автобус бяха ранени при катастрофа край село Мали Пожаревац, близо до Белград, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирана от БТА. Катастрофата между автобуса и лек автомобил е станала тази сутрин в 5:40 ч. местно време (6:40 българско време). Шофьорът на леката кола е загинал на..

публикувано на 29.05.24 в 11:01
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Проф. Олег Йорданов: 4-5% отлив от Тръмп, ако получи присъда

Във вторник в САЩ ще се правят последните изказвания пред съдебните заседатели , 12-членното жури, което ще реши дали Доналд Тръмп е виновен по едно от криминалните обвинения или няма достатъчно основания, за да го обвинят и издадат присъда.  Решението се очаква в рамките на 3-4 дни след това , заяви пред БНР проф. Олег Йорданов, който живее и..

публикувано на 29.05.24 в 10:45
Мястото на израелското нападение в Рафах.

Белият дом смята, че Израел не е преминал "червената линия" в Рафах

Вчера от Белия дом заявиха, че въздушният удар на Израел, който уби десетки палестинци в Рафах в неделя, не е преминал "червената линия", за да има промяна в политиката на САЩ  относно конфликта. Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че САЩ следят израелското разследване  на удара за който се предполага, че смъртта на цивилни е резултат..

публикувано на 29.05.24 в 10:43