Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите военни власти в Нигер: Да не се правят опити със сила за връщане на власт на президента

Граждани на Нигер са излезли с националните знамена и руския флаг на време на митинг в столицата Ниамей, за да подкрепят военните, които взеха властта, Нигер, 30 юли 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новите военни власти в Нигер предупредиха африканските и западни сили да не се опитват със сила да върнат на власт отстранения президент. Според съобщение на т.нар. Съвет за съхранение на отечеството, африканската организация Ековас се готви да одобри план за агресия срещу Нигер. А Западът смяташе отстранения нигерски президент Базум за основен свой съюзник в региона. 
Днес на фона на западните и африкански искания за връщане на власт на отстранения от армията президент на Нигер хиляди излязоха на демонстрация в подкрепа на военните в столицата Ниамей. На протест пред френското посолство имаше скандирания като "Да живее Русия", "Да живее Путин" и "Долу Франция". 

Според съобщение на т.нар. Съвет за съхранение на отечеството, който взе властта в страната тази седмица, африканската огранизация Ековас се готви за военна интервенция в Нигер. От самата Ековас предупредиха, че ще вземат всички нужни мерки, ако президентът Мохамад Базум не бъде върнат на власт.

Базум е основен западен съюзник в региона, обхванат едновременно от бедност и ислямистко насилие. Извършилите преврата и подкрепящите ги граждани го обосноват с невъзможността на властите да се справят с тежката ситуация в страната.

"Виждате, че народът на Нигер излезе да изрази недоволството от политиката, водена през последните 12 години. През това време нямаше подобрение в живота ни. Излязохме да кажем на малкия Макрон от Франция, както и на Ековас, че Нигер ни принадлежи", каза протестиращ в Ниамей пред Ройтерс.

По време на демонстрациите бяха стъпквани и горени знамена на Франция - бившият колонизатор на Нигер. А част от протестиращите развяха руски знамена и скандираха "Да живее Путин".

Франция няма да толерира нападения над интересите ѝ в Нигер и ще отговори незабавно на подобни действия, гласи изявление на президента Еманюел Макрон.
След преврати през последните години други страни в Западна Африка, които също имат сериозен проблем с бедността и ислямския тероризъм, като Буркина Фасо и Мали, станаха приятелски на Москва. 

Военният преврат в Нигер може да има стигащи далече последици за усилията на Европа да ограничи миграцията през Средиземно море, смятат наблюдатели на африканския регион Сахел, предаде агенция ДПА.

"Без Нигер стратегията на Европа ще се срине", каза ръководителят на програмата за Сахел на германската фондация "Конрад-Аденауер" Улф Лесинг. Предишните споразумения ще станат до голяма степен неефективни, ако новото военно ръководство в Нигер не продължи да си сътрудничи с Европа, каза Лесинг.

Нигер е ключово важна транзитна страна за мигранти от Субсахарска Африка, които бягат от насилието и бедността, като се опитват да стигнат до Европа.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза вчера, че блокът ще спре финансовата подкрепа за Нигер, като призова за възстановяване на конституционния ред в страната. 

Дали решението на Брюксел да намали финансирането ще има ефект е съмнително, каза Лесинг. "Всъщност европейците са в доста слаба позиция. Ако миграционният маршрут отново бъде отворен от новите управници, Европа ще трябва да преговаря с извършителите на преврата, твърди германският експерт.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избрани са двамата кандидати за митрополити на Сливенската епархия

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели за надпреварата за митрополит на Сливенска епархия. За Арсений са гласували 26 души, а за Герасий - 25, обяви наместникът на сливенския митрополит и председател на изборната комисия Варненския митрополит Йоан. Епископите Арсений и Герасим са..

публикувано на 19.05.24 в 16:59

Изложба в Берковица в памет на Милан Миланов-Революцията

В Берковица откриха първата мобилна изложба, посветена на Милан Миланов–Революцията. За приноса му за развитието и популяризирането на културно-историческото наследство в Северозапада приживе той бе награден с орден I степен „Кирил и Методий“. Фотодокументалната изложба „Музейната революция на Северозапада“ е изготвена в чест на 95 г. от..

публикувано на 19.05.24 в 16:49
Еманюел Макрон и Олаф Шолц

Макрон и Шолц изразиха загриженост за закона за чуждестранните агенти в Грузия

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц изразиха загриженост по повод ситуацията в Грузия, след като грузинският парламент одобри закона за "чуждестранното влияние", предаде АФП. Парламентът в Тбилиси прие закона за чуждестранните агенти Двамата лидери определят решението като отдалечаване от европейския път на..

публикувано на 19.05.24 в 16:43
Президентката на Северна Македония Гордана Силяновска по време на представлението на Софийската опера и балет в Скопие

Софийската опера в Скопие с "Валкюра"

Софийската опера и балет представи за първи път операта "Валкюра" на Рихард Вагнер в рамките на фестивала "Майски музикални вечери". Премиерата се осъществи с подкрепата на министерствата на културата на България и Република Северна Македония и Българския културно-информационен център в Скопие.   Гост на спектакъла беше президентът на страната Гордана..

публикувано на 19.05.24 в 16:23

ЮЗУ няма да отвори врати на 20 май

Въпреки решението на браншовите синдикати в сферата на висшето образование да отложат националния протест в София на 20 май повечето държавни университети утре няма да отворят врати. Сред тях е и Югозападният университет в Благоевград. Държавните университети ще затворят в понеделник врати в знак на протест Синдикалните структури в..

публикувано на 19.05.24 в 16:14

Епископите Арсений и Герасим са двамата кандидати за Сливенски митрополит

В Сливенска епархия отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари.   Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са двамата кандидати, посочени днес от 42 епархийски избиратели. Ако изборът на двамата не бъде обжалван в регламентирантия тридневен срок, следващата седмица Светият синод ще реши кой от тях ще стане новият..

публикувано на 19.05.24 в 15:04

"Скорост на високи токчета" в Кюстендил

15 дамски екипажа участваха в атрактивното автомобилно шоу "Скорост на високи токчета“ на централния площад "Велбъжд", а домакин бе Община-Кююстендил. Състезанието мина при голям интерес въпреки лошото време, а участничките отправиха послания за отговорно и разумно шофиране и в ежеднеивето, по пътищата на региона и страната. Участничките -..

публикувано на 19.05.24 в 14:55