Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юношите ни загубиха финала на Европейското по волейбол

Юношите ни загубиха финала от Италия
Снимка: cev.eu

Националният ни отбор по волейбол за юноши до 17 години остана със сребърните медали на европейското първенство в Подгорица.

Във финалния мач състезателите на старши треньора Десислава Величкова отстъпиха с 1:3 (23:25, 19:25, 25:20, 20:25) гейма пред състава на Италия.

Преди този мач българите бяха загубили само един гейм в осем мача на турнира в Черна гора, но малшанс в ключови моменти ги лиши от това да вкарат двубоя поне в решителен пети гейм.

Така за втори път след 2019 година България стига до второто място на европейско първенство в тази възрастова група.

Двубоят в Подгорица започна с преднина за италианците от 6:2 точки, но серия от осем поредни на българския отбор доведе резултата до 10:6.

В следващите минути играта се водеше точка за точка и България изглеждаше в отлична позиция да вземе първия гейм при 22:18.

Тогава обаче българският отбор допусна няколко грешки и Италия обърна до 24:22 в своя полза, за да затвори първата част минута по-късно с атака в центъра.

Обратът в края на първия гейм повлия на българския състав и той показа доста колебания във втория сет. До 9:9 играта бе равна, но след това италианците направиха серия от 9:1 точки, за да дръпнат с 18:10.

След това връщане в гейма за българския отбор нямаше.

Италия започна по-добре и в третия гейм и в средата му водеше с 16:13. Тогава обаче нашия блок заработи отлично само за няколко минути резултатът се обърна до 23:18 в полза на националите.

След 25:20 България съкрати изоставането си.

Вместо обаче да използват импулса, българите допуснаха нов спад.

Италия поведе със 7:4 в началото на гейма, а ключовият момент дойде при 10:8 точки.

Тогава българският отбор извади невероятно сложна топка в защита и на два пъти имаше възможност да атакува, но и италианците се справиха, за да завършат с атака по диагонала за 11:8.

След този момент "адзурите" направиха нова точкова серия и след 25:20 се поздравиха с първата си европейска титла.


По публикацията работи: Петър Ненов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Августин Спасов (вляво).

"Васил и Георги Илиеви" спечели титлата в класическата борба

Симеон Станкович донесе отборната титла за Васил и Георги Илиеви (Кюстендил) в класическата борба, след като в последната финална среща при 130-килограмовите успя да обърне резултата на Държавното първенство в зала "Колодрума" в Пловдив. Участникът в реалити шоуто "Игри на волята" изоставаше с 1:2, но в последните минути прояви характер и взе победните..

публикувано на 14.06.24 в 06:03

Мбапе пропусна тренировка на Франция

Френският нападател Килиан Мбапе отсъства, когато отборът участва в открита тренировка в базата си на Европейското първенство по футбол. Мбапе и Кингсли Коман липсваха от групата играчи, които се появиха за тренировки в Падерборн. Приблизително 4000 души присъстваха, за да гледат сесията. Френският спортен всекидневник "Екип" съобщи, че..

публикувано на 13.06.24 в 20:55

Александър Асенов триумфира на шампионата в Упсала

Александър Асенов спечели титлата в спринта на 100 метра в Открития европейски шампионат по лека атлетика за хора с интелектуални затруднения в Упсала (Швеция). Спортистът от Федерация Адаптирана физическа активност - България с председател Слав Петков стигна до златото с време 13:91 секунди. В същата дисциплина при жените Радена Ангелова..

публикувано на 13.06.24 в 20:16
Виктория Томова

Виктория Томова ще играе на четвъртфиналите във Валенсия

Първата ракета на България Виктория Томова се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на клей от категория WТА 125 в испанския град Валенсия с награден фонд 100 хиляди евро. Поставената под номер 1 в схемата Томова победи рускинята Оксана Селехметева със 7:5, 2:6, 6:1 за 1:55 часа. Българката направи обрат от 1:4 до 7:5 в първия сет,..

публикувано на 13.06.24 в 20:14
Даниил Медведев

Пуснаха руските тенисисти на олимпиадата в Париж

Международната федерация по тенис (ITF) разреши на руски състезатели да участват на Олимпийските игри в Париж, съобщи за ТАСС президентът на руската федерация Шамил Тарпищев. "Получихме отговор от ITF. Всички, които се класираха за Олимпиадата след Откритото първенство на Франция, бяха допуснати до участие", каза Тарпищев. Той добави, че..

публикувано на 13.06.24 в 19:13

Нури Шахин ще бъде треньор на Борусия (Дортмунд)

35-годишният бивш турски национал Нури Шахин ще бъде новият старши треньор на германския Борусия Дортмунд, твърди вестник Bild. Финализирането на сделката остава само формалност, а представителите му са в Дортмунд, за да..

публикувано на 13.06.24 в 19:03
Весела Димитрова и ансамбъл (жени)

Весела Димитрова: Най-опасните ни конкуренти са всички участници в олимпийските игри

Националният ансамбъл по художествена гимнастика ще участва на Световната купа в Клуж-Напока (Румъния) от 12 до 14 юли и ще проведе едноседмичен лагер в Париж преди олимпийските игри, който ще започнат на 26 юли. Това обяви на пресконференция старши треньорът на тима Весела Димитрова. Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и..

публикувано на 13.06.24 в 15:01