Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как е направено класирането, питат туроператори и призовават просветното министерство да излезе с анализ

Деца, родители и туроператори разочаровани от програмите на МОН за субсидирани почивки. Защо?

Около 2/3 от получилите финансиране са от София град и София област

| Анализ
Снимка: Елена Тамакярска

Необходим е мониторинг на двете програми за субсидирани от държавата почивки и пътувания за деца: "Отново заедно" и България – "Образователни маршрути", смятат туроператори. Важно е обществото да знае как са изпълнени програмите и постигнати ли са целите, а не на последно място и имало ли е реална равнопоставеност между фирмите, които предлагат детски и ученически отдих, подчертават туроператорите.

Някои фирми останаха разочаровани след като служебното правителство сви  средствата за тази година от 22 на 13 милиона лева, а поне 4 хиляди деца останаха с излъгани надежди за субсидиран от държавата отдих.

Средствата не бяха разпределени по региони и така финансиране на почивки за децата получиха училища предимно от София и София област, посочват като един от големите недостатъци туроператорите. Училищата и туроператорите се надяват следващата година програмата да бъде публикувана навреме. Тази година програмата бе публикувана и отворена за кандидатстване на 2 юни, когато една част от децата вече не бяха на училище.

"В неведение са директори на училища, туроператори, превозвачи, хотелиери, ресторантьори, аниматори, екскурзоводи - как така в рамките на не повече от 20 дни са похарчени заложените 13 милиона за отдих на децата и ще получим ли яснота къде отидоха парите", пишат в отворено писмо туроператори от Сдружение Обединение бъдеще за туризъм.

РИО продължиха да одобряват проекти на договори, да придвижват процедури на съответните училище след изчерпването на бюджета, казва Свидна Динева – собственик и управител на фирма за детски и младежки пътувания.

Според туроператорите липсва добра комуникация между регионалните  инспекторати и Министерството на образованието и не е подадена навреме информация за изчерпването на бюджета.

Механизмът за кандидатстване на училищата по програмата изисква време - оферта от туроператор, решение на педагогически съвет, родителски срещи,  одобрение от страна на родителите, оформяне на списъци, уточняват те.

За краткото време от отваряне на портала за кандидатстване технологично училищата е трябвало да извършат много дейности по процедурата, уточнява Динева.

От Министерството на образованието посочват, че за изпълнението на програмата България – "Образователни маршрути" е разработена платформа, която дава прозрачност и публичност за всички заинтересовани страни и гарантира поредността при подаването на формулярите, за да се спази принципа на равнопоставеност при всички получатели на средствата. Заявленията се разглеждат по реда на подаването им. Одобряването се прекратява при достигане на максималния бюджет.

За туроператорите обаче нещата не са толкова прости.

"Имаше проблеми в самата платформа с избора на обектите. Имаше обекти, които не бяха въведени. Имаше проблем с въвеждането на обекти, които не са по табличката, която беше предоставена като приложение към програмата. Това доведе до огромно забавяне", описва ситуацията Свидна Динева.

2540 деца и учители са били одобрени през агенцията, която тя представлява. Само 121 лица обаче са получили финансиране. Реално 2400 деца и учители са останали извън програмата поради изчерпването на бюджета.

"Много деца остават извън програмата. Проблемът е, че подлъгахме децата. Много хора работиха за това да се случат нещата, а останаха извън финансиране заради процедурни проблеми."

Средствата по програмата в размер на 13 милиона лева се разпределят на принципа "първите печелят". Няма квотен принцип, за да може да бъде гарантирано, че деца от цялата страна могат да се възползват от субсидирано пътуване, подчертава Свидна Динева.

"Не се направи по области процентно съотношение на деца, които да бъдат включени в програмата. Около 2/3 от всички участващи и получили финансиране са София град и София област. От много други области почти няма участници."

Илияна Петрова е управител на туроператорска фирма от Хасково, която настоява за конкретен отговор:

"Направихме родителски срещи, излъгахме деца. Има много родители, които нямат възможност да си пратят децата нито на лагери, нито на екскурзии и се надяваха на това. Една огромна машина и организация. И нямаше списък до 30 юни, никакъв – кой е одобрени кой не е одобрен. На избирателен принцип се връщаха отговори  - изчерпаха се средствата, вие не сте одобрени за финансиране. По какъв начин е направено това класиране на 400 училища в рамките на срока?"

По програмата България – "Образователни маршрути" фирмите са изготвили индивидуални оферти, уверява Свидна Динева и определя това като сериозна и времеемка работа.

До момента за двете фази на програмата "Отново заедно" и за новата - България – "Образователни маршрути", няма представен пред обществото мониторинг и заключение от Министерството на образованието, изтъква още Свидна Динева. Според нея МОН дължи анализ.

Има нужда от промяна на Наредбата за организирането на ученически пътувания и регламентиране на командировъчните на учителите по време на такива пътувания, категорични са туроператорите. Целта е те да се конкурират на база качество и разнообразие на предлаганите услуги, а не на база на предлагания хонорар.

"Има много пропуски, свързани с пакетните услуги. Задължително трябва да се регламентира възнаграждението на ръководителите, които участват във формите за отдих с деца. Да не се оставя на свободно договаряне между туроператора и училището", коментира Свидна Динева.

Тя изрази мнение, че следва да се помисли и за субсидирани почивки на учителите, защото формите на детски ваканционни пътувания за тях са работа, а не почивка. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ресми Мурад

Ресми Мурад: Разцеплението в ДПС не е тема в партийните структури в района на Кърджали

Разцеплението в ДПС не е тема в партийните структури в района на Кърджали, които са сплотени, смята областният лидер Ресми Мурад.  Според него те не одобряват изразената в социалните мрежи позиция на несъгласие спрямо ръководството на ДПС.  В същото време изявени общественици коментираха, че ситуации като тази в Движението са следствие от..

публикувано на 04.07.24 в 16:47

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32

Медийна грамотност сред учениците за фалшиви новини - къде и как?

"Още от началните часове до 4 ти клас е добре да има обучение и за етичните медийни стандарти , за да могат учениците да разберат, че това, че с видели или прочели някаква новина, това не значи, че непременно точно така се е случило , коментира още за "Хоризонт" Асен Александров. Според него учителите трябва да възприемат това не като задължение,..

публикувано на 02.07.24 в 12:58

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17