Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дора Габе - редактор, преводач, учителка, модерна за времето си жена с мисия

Женя Андреева: В книгата „Трябва да разкажа, татко..." прозира истината за рода Габе и съдбата на Добруджа

През 2023 година се навършват 40 години от смърта и 135 от рождението на Дора Габе

2
Женя Андреева
Снимка: Мая Данчева

Ще научим любопитни факти от детството на една от най-известните и любими български поетеси - Дора Габе, чието творчество познаваме от деца, а то има своето значимо място в българската литература от 20 век. 

Малко обаче знаем за мащаба на тази творческа личност, живяла в повратни времена. Една еманципирана за времето си млада жена, със свободен дух, която казва: „Ако нямаше грешки, нямаше да има противоречия, нямаше да има живот“.

Дора Габе                Снимка:europeana.bg

Наследница на преселници, украински евреи, образована в Западна Европа, последовател на модерната за времето си френска линия, Дора Габе е редактор, преводач, учителка, жена с мисия. Тревожно дискутира съдбата на Добруджа.

 В същото време носи и детското и чистото в себе си до самия край.

Женя Андреева

През тази година се навършват 40 години от смъртта й и 135 от рождението й. Това е и поводът да обърнем внимание на изследването, направено от Женя Андреева

Събраните факти са от детството на поетесата и в тях прозират отношенията и с хората, повлияли върху избора и да пише. Книгата носи заглавието „Трябва да разкажа, татко...".

"Във времето, в което живеем, със съответния напредък, който сме постигнали, хората са станали и по-суетни, и по-материални, и духовното,като че ли става запазена марка за определен малък кръг от хора", каза за "Нощен Хоризонт" Женя Андреева, журналист, филолог по образование и пиар. Тя е родом от Добрич.

"Името на Дора Габе е познато на малки и големи, но ако попитаме хората какво могат да разкажат за живота и делото на поетесата, преводач, предполагам, че хората на средна възраст, като мен, ще кажат - Да, това е вечната съперница на Елисавета Багряна, детска писателка и толкова...никого не подценявам, разбира се.

Женя Андреева

"Тръгвайки да работя върху тази книга толкова горе-долу бяха и моите познания. Така че ми се струва, дори да си помислим, че е леко старомодно, да се обърнем назад и да намерим всеки за себе си отговор на онези въпроси, които днес ни измъчват и вълнуват, за да разберем, че всяко време има своите трудности и предизвикателства и начинът, по който човек ги посреща, може да ни бъде пример, посочи още Женя Андреева.

"Да, в Добрич, откъдето съм родом, макар, че не живия там от дълги години, е мястото, където са моите корени, моят роден дом, там където всеки човек намира пристан. Мястото, където всеки се чувства защитен, където намира онова спокойствие, което е нужно на всеки един в ежедневието ни днес.

То и поводът всъщност, да се появи тази книга, е точно този, свързан с родния ми град, защото години наред, макар да не живея вече там, като дете, живеех на ул. "Дора Габе", а две къщи по-надолу е бил домът на семейство Габе. Когато преди 2-3 години поставиха паметна плоча, че там е бил домът на Петър Габе, за себе си бях озадачена, че не съм знаела този факт. И водена от любопитството, започна и моето изследване за семейство Габе.

Оказа че, не книги на Петър Габе не могат да бъдат намерени в антикварните магазини, а той е автор на над 15 книги, основно свързани със съдбата на Добруджа

На 26-27 години, уволнил се току-що от армията, Петър Габе тръгва с младата си съпруга, с едното си тогава дете, те са били украински евреи, защото чуват, че има някъде много свободна земя.

Елисавета Багряна, Десанка Максимович и Дора Габе. 1932 г. (отляво надясно)

Те са били от богати семейства, но са имали огромното желание за предприемачество и тръгвам на дълго пътуване, носейки и двамата книгите си, съпругата е искала да става лекар, тя си натоварва и цигулката си, и след месеци трудно пътуване, те идват в Добруджа и се заселват, местейки се и купувайки земя. Там им се раждат още три деца, разказа още за БНР Женя Андреева.

"Петър Габе превръща Добруджа в своя кауза. А нищо от това не се знае и не се пише за него...той е тотално непознат... Той заварва земята в плачевно състояние, а е имал познанията за това как правилно да се обработва земята и го прави точно така. 

Разбира се, българите веднага започват да му завиждат. Те го намразват, запалват му снопите, крадат му конете, онази първична човешка ненавист, когато другият има, без да се замислиш защо...

Той започва да учи българите от "нулата" как се обработва земята, как се отглеждат животните, как да не вземат заеми и кредити, да не се доверяват на лихвари, докато спечели доверието им, дори издигат кандидатурата му да бъде депутат от Балчишка околия...

Петър Габе пише и до правителството и успява да извоюва държавна помощ за пострадалите по време на градушката обработваеми земи, разказа още Женя Андреева.

Женя Андреева има още две авторски книги, които са краеведски и са изследване на рода й, близките й, като се оказва, че всеки един от семейството си, може да  постави тази родова история на картата на родината и на света, хора, преселвани през войните...говорили са един български език, застинал векове назад...

"Дора Габе е родена в България. Спорна е датата на раждане, според мен и точно къде е родена...Нека не задълбаваме много в това. Тя има още един брат роден вече също в България, една сестра Бела.

За мен беше изключителна журналистическа находка, че открих в архива й, еднин цикъл от стихотворения, посветени на детството и на Добруджа - "Детството. Цикъл за Добруджа. Недовършени". Там в този цикъл е едно от стихотворенията, които не са озаглавени, но в него пише - "Нямам време, а трябва да разкажа, татко...всичко онова, което е заседнало в паметта ми и корен, хванало в сърцето ...", пише тя в обръщение към баща си, най-близкия човек от семейството й.

Така дойде и заглавието на моето разследване книга -  „Трябва да разкажа, татко...", каза още Женя Андреева.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Филип Папанчев (1963 - 2023)

Сбогуваме се с колегата Филип Папанчев

На 60-годишна възраст почина Филип Георгиев Папанчев. Новината за кончината му бешe съобщена от неговите близки. Филип Папанчев е работил дълги години като звукорежисьор и звукооператор в различни звена на Българското национално радио. Ще остане в спомените на колегите си като отзивчив човек с неподражаемо чувство за хумор. Опелото ще се състои на 2..

публикувано на 30.11.23 в 18:11
Проф. Станислав Памукчиев

„Преминаване – траектории във времето“ на проф. Станислав Памукчиев -проект извън рамките

"Предложението за проекта дойде отвън, но и заради годишнината, аз някак си не можех да се съглася, че заради годишнината трябва да правя голяма ретроспектива, имах вътрешна съпротива срещу това нещо, докато една нощ не се роди идеята как мога да отговоря на това предизвикателство, каза в "Нощен Хоризонт" проф. Станислав Памукчиев .  „Преминаване..

публикувано на 29.11.23 в 10:07
Стефка Великова

Освен на спорта, Стефка Великова бе посветена и на благотворителността

Волейболният клуб "Олимпиец" тази година навърши 10 години. В него тренират деца от 1 до 12 клас. Клубът се радва на популярност, децата са над 180. Сърце на клуба до скоро бе Стефка Великова - добре познато име в българския спорт с успехи в миналото като състезател. Обичаната треньорка загина неотдавна при автомобилна катастрофа...

публикувано на 28.11.23 в 08:57
Проф. Славчо Томов

Проф. д-р Славчо Томов: Пациентите са запознати добре с роботизираната хирургия

Проф. д-р Славчо Томов е доктор по медицина и медицински науки с придобити специалности по ”Акушерство и гинекология” , "Онкология" и "Обществено здраве и здравен мениджмънт". За приноса му в развитието на българската и световната медицина е включен в Енциклопедичната книга „Светила в българската медицина”; избран за член на..

публикувано на 26.11.23 в 06:06
Веселин Маринов

Веселин Маринов - лесен за обичане

Верността на публиката се поддържа с истинска обич. Това сподели пред БНР един най-обичаните изпълнители у нас Веселин Маринов. Той представи н ай-новия си албум - "Лесен за обичане“, който е 30-ти в кариерата му. "Надеждата ми е този албум да е толкова хубав, че да е лесен за обичане, да докосне моите слушатели. Вярвам, че всеки нов албум е..

публикувано на 24.11.23 в 17:30
Борис Контохов

Борис Контохов празнува рожден ден два пъти в годината

Ще ви срещнем с един кореняк габровец, чиято фамилия е известна и тачена в града. Той е на 92 и въпреки годините си притежава завидна жизненост и свежа памет. С Борис Контохов в рубриката „Горещи сърца“ разговаря кореспондентката ни Велина Махлебашиева. "Срещам се с Борис Контохов по време на престоя му в Габрово, където той остава за по..

публикувано на 21.11.23 в 14:18

"След края на историята" с доц. Александър Сивилов: Енигмата Кенеди

На 22 ноември 1963 г., кортежът на американския президент минава през центъра на град Далас. Изведнъж проехтяват изстрели, колата ускорява, а държавният глава на една от най-мощните държави в света се свлича на задната седалка. Джон Фицджералд Кенеди губи живота си, за да се превърне в легенда. Той е най-младият и обаятелен президент на САЩ,..

публикувано на 18.11.23 в 13:50