Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баскетболистите ни победиха Австрия и продължават напред

Баскетболните национали победиха Австрия
Снимка: FIBA Europe

Националният ни отбор по баскетбол за мъже се класира за същинската фаза на квалификациите за Европейското първенство през 2025 година след успех като гост над Австрия с 85:71 точки в последния си, четвърти мач от група J в предварителните пресявки.

Националите записаха трети успех от четирите си срещи и заеха първото място в класирането, от което не могат да бъдат изместени дори след последния двубой между Норвегия и Австрия в събота.

Само лидерите в четирите групи продължават в основния етап на евроквалификациите.

Българският тим изигра добър мач, въпреки напрежението, водеше през цялото време с комфортна разлика, която достигна 24 точки през второто полувреме и спечели борбата под кошовете (44-29).

Селекционерът Росен Барчовски избра в титулярния състав Лъчезар Димитров, Коди Милър-Макинтайър, Павлин Иванов, Алекс Симеонов и Константин Костадинов.

България започна много агресивно и енергично, повеждайки с 11:2 за началните по-малко от три минути, като 5 от тези точки реализира капитанът Павлин Иванов.

Алекс Симеонов и Константин Костадинов се разписаха за аванс от 13, а Коди Милър-Макинтайър добави 2 точки за преднина от 23:8 при оставащи три минути от първата четвърт.

Разликата от 15 точки се запази в края на началните 10 минути, които приключиха при 28:13 за българския тим.

Домакините намалиха до 10 пасива си на старта на втората част след серия от 7:2, която Милър-Макинтайър спря с 2 точки в коша на Австрия.

Пак натурализираният американец в българския тим бе точен за 36:22. Три минути преди почивката преднината на националите стана 19 точки при 50:31, оформени с кош на Иван Алипиев, а малко по-късно с тройка Алекс Симеонов покачи на 53:33. България водеше с 53:38 след 20 минути игра след 16 точки на Павлин Иванов и 12 на Коди Милър-Макинтайър.

Добрите изяви на Константин Костадинов продължиха и след почивката, а българският тим пак вдигна разликата до 18 при 58:40 в средата на третата четвърт.

Деян Карамфилов и Васил Бачев също отбелязаха в коша на Австрия в следващите минути, а тройка на Карамфилов по-малко от две минути преди финала на частта направи резултата 69:48, фиксирайки най-голямата разлика до момента от 21 точки.

България започна четвъртата част със 17 точки аванс при 69:52, но Константинов и Симеонов вкараха отново за преднина над 20 точки веднага след подновяването на играта.

Впоследствие Алекс Симеонов бе точен от далечна дистанция за аванс от 24 при 76:52 и оставащи малко повече от 8 минути. Австрийците реагираха с поредица от 6 безответни точки до 58:76.

Последваха пропуски и за двата тима, дълъг период без кош за националите, а серията на домакините продължи до 11:0 и те намалиха до 13 пасива си при 63:76 по-малко от пет минути преди края, фиксирани с тройка на Богич Вуйошевич.

Два наказателни удара на Константин Костадинов и нов негов точен изстрел възстановиха увереността в българския лагер за заключителните моменти на мача.

Павлин Иванов и Коди Милър-Макитайър бяха най-резултатни за България с по 18 точки. Иванов добави 6 борби и 3 асистенции, а американецът с български паспорт – 6 борби и 8 асистенции. Алекс Симеонов допринесе за успеха с 13 точки и 8 борби, а Константин Костадинов се отчете с 10 точки и 8 борби.

За Австрия Богич Вуйошевич завърши с 24 точки и 3 борби.


По публикацията работи: Петър Ненов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илиан Илиев

Илиан Илиев: Футболистите се вложиха максимално, трябва да започнем да печелим

Селекционерът на българския национален отбор по футбол Илиан Илиев оцени вложената енергия от футболистите днес срещу Словения. Мачът завърши 1:1, което е второ равенство за тима в рамките на четири дни след нулевото с Румъния на 4-и. "Коментарът ми днес няма да е по-различен от този за предишния мач. Благодарен съм на всички, че се вложиха..

публикувано на 08.06.24 в 20:41

Франция обяви окончателния състав за Евро 2024

Треньорският щаб на френския национален отбор, воден от Дидие Дешан, взе решение за окончателната група на националния отбор за Европейското първенство през 2024 година в Германия. „Петлите“ са в група D заедно с тимовете на Полша, Австрия и Нидерландия. Първият мач на отбора на Дешан е на 17 юни срещу австрийците в Дюселдорф. Състав на..

публикувано на 08.06.24 в 14:00
Владимир Манчев

Владимир Манчев пое втория отбор на ЦСКА София

Владимир Манчев е новият треньор на втория отбор на ЦСКА София, който ще се състезава във Втора футболна лига през следващия сезон. „Бившият играч на “армейците” ще е в екип с Антонио Петков - помощник-треньор, Ивайло Иванов - треньор на вратарите, Костадин Джоргов - кондиционен треньор. Щастливи сме, че едно “армейско” сърце ще работи със..

публикувано на 08.06.24 в 09:38
Фернандо Алонсо

Фернандо Алонсо спечели втората тренировка в Канада

Пилотът на Астън Мартин Фернандо Алонсо спечели втората свободна тренировка преди състезанието от Формула 1 за Голямата награда на Канада. Тренировката, както и първата, премина при дъжд, но в първия половин час пилотите имаха възможност да карат със сликовете и да запишат сравнително добри времена. В тази серия от обиколки Алонсо успя да..

публикувано на 08.06.24 в 07:43
Рони О'Съливан

Рони О'Съливан победи Джон Хигинс в Пловдив

Рони О'Съливан победи Джон Хигинс в демонстративен мач по снукър, игран пред над 1000 зрители в зала "Колодрума" в Пловдив. 7-кратният световен шампион О'Съливан надделя с 5:3 фрейма.  Преди двамата да се изправят един срещу друг, те изиграха и един фрейм на двойки, като Велиан Димитров партнираше на О'Съливан, а Максим Костов бе в отбор с..

публикувано на 08.06.24 в 07:41
Хари Кейн и съотборниците му в английския национален отбор загубиха на

Англия загуби от Исландия на „Уембли“

Националният отбор на Англия загуби с 0:1 от Исландия на „Уембли“ в последната си проверка преди старта на европейското първенство по футбол. Единственото попадение отбеляза Йон Торстейнсон в 12-ата минута. За исландците това беше втори успех над Англия в историята след този на Евро 2016. Румъния не успя да победи един от най-слабите..

публикувано на 08.06.24 в 07:39

Световни и европейски шампиони и медалисти идват за Открития Балкански военен шампионат по ориентиране в Боровец

Елитът на балканските държави и на още няколко европейски страни във военното ориентиране пристига в Боровец за провеждането на Открития Балкански военен шампионат от 10 до 15 юни. В родния курорт ще се състезават над 90 участници в 10 представителни мъжки военни отбора и 7 женски, индивидуално и щафетно. Те са от България, Босна и..

публикувано на 07.06.24 в 18:43