Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Франгов: Северното Черноморие е прекрасно, независимо дали морето е топло или студено

"Всеки пита кога ще се стопли водата." Сезонът в Шабла не потръгна добре, оптимизъм за остатъка от лятото

Светлин Янков: Профилът на туриста е около 60-70% румънци. Българите намаляха в последните години

Снимка: Мая Щърбанова

Продължителният и силен южен вятър по Северното Черноморие през последните дни рязко намали температурата на морската вода в района на Шабла. Местните хора разказват, че това явление се наблюдава всяка година, но отдавна водата не е стигала до 9-10 градуса.

Студената вода влияе негативно на притока на туристи и наред със спекулациите за чистотата ѝ поставя пред изпитание предоставящите туристически услуги в тази част на Черноморието.

Основната причина за падането на температурата на морската вода на север от нос Калиакра е в сложната динамика между ветровете и теченията, но главният виновник за рязкото охлаждане е силният вятър от юг-югоизток, уточнява председателят на Морския клуб "Портос Кариа" и състезател по подводен риболов Димитър Франгов. 

Явлението се получава на север от нос Калиакра, когато задухат южни и югоизточни ветрове, с компонента юг-югоизток, за дълъг период от време и по-силни от 6 м/с, а тази година имаше поредни дни с южен вятър от 10-12 м/с и пориви, по-силни от това, което буквално охлади водата за няколко десетки часа, пояснява Франгов.

Студената морска вода със сигурност повлиява на резервациите и на посещенията на плажовете, категоричен е концесионерът на плаж край Шабла Димитър Дамянов. 

"30 години съм в района. Не е имало чак толкова студена вода лятото, и то в пиковия сезон. Всички леглови бази ни бяха пълни още от март-април, на 100% резервирани, до края на септември. След като излезе "новината" за радиоактивната вода, може би около 50% от всичките резервации се отказаха, не дойдоха хората. В този район – специално на Шабла и Дуранкулак, водата е най-чиста от цялото Черноморие."

След за кратко настъпилата надежда за макар и късно започналия сезон – хотелите започнали да се пълнят, дошли следващите оттеглени резервации заради аномалията с водата.

"Включително и хора, които са в момента тук и са си запазили за 10 дни, на третия ден си прекратяват резервацията и отиват на юг или в някоя от нашите съседки – Гърция или Турция."

Сезонът тази година е 35-40%, прави равносметка Дамянов. По думите му най-голям е отливът от румънците, "които разчитат на фалшивите новини, че са верни и държавата няма нищо, което да ги обори".

Мястото за настаняване, стопанисвано от Светлин Янков, в момента е запълнено изцяло. Според него по Северното Черноморие има толкова много забележителности, исторически обекти и защитени територии с уникална природа, че студената морска вода не би трябвало да е причина за отлив от туристи

"Профилът на туриста е около 60-70% румънци. Българите намаляха в последните години. Всеки пита кога ще се стопли водата, на което ние точен отговор не можем да дадем. Има и комплекси с басейни. Проблемът с водата е на север от Калиакра. Една част ходят на плажовете на юг от Калиакра. Друга част откриха природни забележителности, които иначе не биха разгледали. Една част се разхождат до Румъния."

Температурата на морската вода постепенно ще се повиши с обръщането на ветровете, което според прогнозите ще се случи още тази неделя. 

"Процесът на стопляне започна. Въпрос на няколко дни е, като се обърне и вятърът, да стане повсеместно. Окуражавам всички да дойдат на Северното Черноморие. Тук е прекрасно, независимо дали морето е топло или студено", изтъква Димитър Франгов.

Снимки: Мая Щърбанова

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51