В предаването „Летни нощи“ по програма „Хоризонт“ отиваме в Гърция, където се оказва, че си има трендове при поръчките по заведенията на кафе. Така се познава дали клиентът е местен или турист, както и при поръчка на други традиционни за южната ни съседка питиета.
Ако попитате чужденец с какво свързва Гърция през лятото, ще ви отговори за три сигурни неща: много слънце, кристална вода и фрапе. Няма чужденец, който да не е опитал тази напитка през лятото, а гърците си пият кафето с лед дори и през зимата.
Историята за откриването на тази напитка, която през годините се превръща в нещо като символ за гърците, е много любопитна. В далечната 1957 година на панаира в Солун гъркът Димитриос Вакондрис работи на щанда на американска фирма, която рекламира нова напитка за деца - какао с мляко, което се разбърква в шейкър (нещо съвсем ново за онова време).
По традиция, Димитриос си пиел нескафе, разтворено в топла вода, обаче през тази година панаирът бил през лятото и човекът искал да пие нещо като разхладителна напитка, но с кофеин и вкус на кафе. Както рекламирал детското какао, идва му идеята и в шейкъра поставя бучки лед, вода и нескафе. И така се появява фрапето!
После то се разпространява и в други страни, но гръцкото фрапе има няколко особености - преди всичко пяната, която е гъста като крем. С или без захар, но по традиция в кафето се слага малко мляко. Чистото е като чистото уиски - много силно на кофеин. Ако няма каймак на фрапето, то това не е върхът на удоволствието!
Когато се срещат гърците, вместо познатото: "Да се видим на кафе?", те казват: "Хайде на фрапе!". Това е покана за среща!
Ако отидете на гости в дом на гърци, то там ще ви предложат две кафета: гръцко с каймак или фрапе. Много рядко домакиня да предложи еспресо - в заведенията започват да го правятв последните десетина години, като преди това го е имало само в хотелите за чужденците.
Тези, които пият фрапе, вече свикват и с нови варианти на студено кафе - фредо еспресо и фредо капучино.
И ако попитате собственик на кафенета в Гърция „От кое кафе продава най-много?“, то отговорът е все един и същ - фрапе. И зимата, и лятото той трябва да има лед, за да направи едно качествено фрапе - особено, ако клиентите са по-млади хора, докато за възрастните клиенти си остава традицията гръцко сварено кафе с каймак, а традицията е много важно нещо за гърците.
Например, гръцкото кафе с каймак, което се нарича в Гърция "турско", защото го варим в джезве, си е част от традицията за всички семейни събития - раждане, сватба, погребение. Всичките тези събития са с аромата на гръцко кафе, а не на фрапе!
Също част от традицията е узото! Поради топлото време гърците не са любители на концентратите. В Гърция няма да чуете: "Ела да те черпя една ракия!", а "Едно узо?" и то с много мезета. Не може да предложиш на гост узо и да му сложиш на масата една салата - първо се изисква много лед, а узото в чашата е не повече от 50 грама.
Няма меню, което да включи всички мезета за узо, но някои са традиционни - риба, салата, печени тиквички, млечна салата (дзадзики), миди и много хляб. Затова и гърците не се напиват с узо - то е просто за "Добре дошъл на гости!“ или за аперитив в заведение. Второ, узо в таверна не се поръчва, защото с обяда се пие рицина или друго леко вино, което пак се разрежда със сода или с кола.
За лятното издание на „Нощен Хоризонт“ кореспондентът ни в Гърция разказва и че преди у нас е било „супер-питие гръцка "Метакса" с много звезди“:
„Оказа се, като заживят в Гърция, тук хората не пият коняк, ама никакъв! Дали не им харесва вкуса или просто не са свикнали ... Но ако в заведение си поръчате коняк, то ще ви питат от коя страна идвате. Само чужденец си поръчва коняк! Грък с чаша коняк в заведения аз не съм виждала! Сигурно има, но би ми направило голямо впечатление...“
В Гърция всяко питие си има специално мезе, а понеже гъркините са домакини - жени, родени за семейство, те от малки се стреямт да научат нещо повече и да изненадат близките с причудливи и много вкусни ястия, включително и нови мезета.
„Ако искате да привлечете вниманието на гъркиня, първо й кажете, че е много добра домакиня, а след това, че знаете рецепта, която тя досега не е готвила. Няма да се отървете, ако не разкажете рецептата поне три пъти! Още на другия ден тя ще я пробва!“, споделя още кореспондента ни Катя Пеева, която може да чуете в звуковия файл.
Троянският манастир "Успение Богородично" отбелязва своя храмов празник днес. Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица е пренесена в Троянския манастир от монаси от Атон още през 1600-та година. Повече от 4 века тя продължава да помага със своите чудеса. И днес, на Успение Богородично, вярващи дойдоха в Троянската Света обител да се..
Вирусът се разпространява с шеметна бързина. Една четвърт от породата вакла маришка овца в страната вече е унищожена , като 66% от популацията в Пловдивско е ликвидирана. Тези тревожни данни съобщи пред БНР проф. Дойчо Димов, председател на Сдружението за отглеждане и развъждане на маришките овце, както и дългогодишен преподавател по..
Ценоразпис на вратата на аптеката да информира хората за цените на лекарствата, отпускани с рецепта, вместо да се поставя етикет на всяка опаковка - това предлагат от Националната аптечна браншова камара в хода на извънредната смяна на етикети с цени на медикаментите, които трябва да са в лева и в евро. Според председателя на..
Тежка катастрофа стана рано тази сутрин между автомобил и автобус на градския транспорт в София на кръстовището на булевардите "Възкресение" и "Константин Величков". Автомобилът се е врязал странично през прозорците на автобуса. По информация на БНР има пострадали и загинал. На мястото на инцидента са екипи на спешна помощ, пожарната и..
Проблемът в Китай с вируса на чикунгуня е голям, но рискът за нас, в Европа, е много малък. В това увери д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, ръководител на лаборатория в Берн. Лек ръст на случаите от Covid-19. Има ли опасност у нас от вируса чикунгуня? Южен Китай преживява най-голямата си епидемична вълна от вируса,..
Следващата настанителна кампания, особено в София, ще прилича много на предишната. Около 10 блока на различни университета ще бъдат в ремонт. Това заяви пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети. От 2020 г. датират програмите за ремонт на студентските общежития за около 300 млн. лв...
" Консервната промишленост в България може би е пред своя край. Скоро на рафтовете в магазините ще се предлагат кисели краставички от Индия, печени чушки от Македония, компоти от Гърция и конфитюри от Египет". Предупреждението е на Стойко Кировски - председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Пред БНР той отбеляза, че..
Срещата в Аляска е своеобразен подарък към Тръмп, който ще бъде легитимиран като посредник и стратег на този изход от войната, а същевременно и..
Лекари, медицински сестри и персонал от Държавната психиатрична болница в Ловеч са подложени на натиск и тормоз от директора на лечебното заведение..
Вирусът се разпространява с шеметна бързина. Една четвърт от породата вакла маришка овца в страната вече е унищожена , като 66% от популацията в..