Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Гърция - родината на фрапето, където узото се пие за "Добре дошъл" с мезе

| обновено на 07.08.23 в 10:13
Снимка: pixabay

В предаването „Летни нощи“ по програма „Хоризонт“ отиваме в Гърция, където се оказва, че си има трендове при поръчките по заведенията на кафе. Така се познава дали клиентът е местен или турист, както и при поръчка на други традиционни за южната ни съседка питиета.

Ако попитате чужденец с какво свързва Гърция през лятото, ще ви отговори за три сигурни неща: много слънце, кристална вода и фрапе. Няма чужденец, който да не е опитал тази напитка през лятото, а гърците си пият кафето с лед дори и през зимата.

Историята за откриването на тази напитка, която през годините се превръща в нещо като символ за гърците, е много любопитна. В далечната 1957 година на панаира в Солун гъркът Димитриос Вакондрис работи на щанда на американска фирма, която рекламира нова напитка за деца - какао с мляко, което се разбърква в шейкър (нещо съвсем ново за онова време).

По традиция, Димитриос си пиел нескафе, разтворено в топла вода, обаче през тази година панаирът бил през лятото и човекът искал да пие нещо като разхладителна напитка, но с кофеин и вкус на кафе. Както рекламирал детското какао, идва му идеята и в шейкъра поставя бучки лед, вода и нескафе. И така се появява фрапето!

После то се разпространява и в други страни, но гръцкото фрапе има няколко особености - преди всичко пяната, която е гъста като крем. С или без захар, но по традиция в кафето се слага малко мляко. Чистото е като чистото уиски - много силно на кофеин. Ако няма каймак на фрапето, то това не е върхът на удоволствието!

Когато се срещат гърците, вместо познатото: "Да се видим на кафе?", те казват: "Хайде на фрапе!". Това е покана за среща!

Ако отидете на гости в дом на гърци, то там ще ви предложат две кафета: гръцко с каймак или фрапе. Много рядко домакиня да предложи еспресо - в заведенията започват да го правятв последните десетина години, като преди това го е имало само в хотелите за чужденците.

Тези, които пият фрапе, вече свикват и с нови варианти на студено кафе - фредо еспресо и фредо капучино.

И ако попитате собственик на кафенета в Гърция „От кое кафе продава най-много?“, то отговорът е все един и същ - фрапе. И зимата, и лятото той трябва да има лед, за да направи едно качествено фрапе - особено, ако клиентите са по-млади хора, докато за възрастните клиенти си остава традицията гръцко сварено кафе с каймак, а традицията е много важно нещо за гърците.

Например, гръцкото кафе с каймак, което се нарича в Гърция "турско", защото го варим в джезве, си е част от традицията за всички семейни събития - раждане, сватба, погребение. Всичките тези събития са с аромата на гръцко кафе, а не на фрапе!

Също част от традицията е узото! Поради топлото време гърците не са любители на концентратите. В Гърция няма да чуете: "Ела да те черпя една ракия!", а "Едно узо?" и то с много мезета. Не може да предложиш на гост узо и да му сложиш на масата една салата - първо се изисква много лед, а узото в чашата е не повече от 50 грама.

Няма меню, което да включи всички мезета за узо, но някои са традиционни  - риба, салата, печени тиквички, млечна салата (дзадзики), миди и много хляб.  Затова и гърците не се напиват с узо - то е просто за "Добре дошъл на гости!“ или за аперитив в заведение. Второ, узо в таверна не се поръчва, защото с обяда се пие рицина или друго леко вино, което пак се разрежда със сода или с кола.

За лятното издание на „Нощен Хоризонт“ кореспондентът ни в Гърция разказва и че преди у нас е било „супер-питие гръцка "Метакса" с много звезди“:
„Оказа се, като заживят в Гърция,  тук хората не пият коняк, ама никакъв! Дали не им харесва вкуса или просто не са свикнали ... Но ако в заведение си поръчате коняк, то ще ви питат от коя страна идвате. Само чужденец си поръчва коняк! Грък с чаша коняк в заведения аз не съм виждала! Сигурно има, но би ми направило голямо впечатление...“

В Гърция всяко питие си има специално мезе, а понеже гъркините са домакини - жени, родени за семейство, те от малки се стреямт да научат нещо повече и да изненадат близките с причудливи и много вкусни ястия, включително и нови мезета.
„Ако искате да привлечете вниманието на гъркиня, първо й кажете, че е много добра домакиня, а след това, че знаете рецепта, която тя досега не е готвила. Няма да се отървете, ако не разкажете рецептата поне три пъти! Още на другия ден тя ще я пробва!“, споделя още кореспондента ни Катя Пеева, която може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зорница Близнашка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борисов: Диалогът между работодатели и синдикати е възстановен

С публикация в социалните мрежи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че диалогът между работодатели и синдикати е възстановен. Още утре в Министерството на финансите започват срещи, на които ще бъдат изгладени всички детайли. Това е било решено на среща, провела се по-рано днес в централата на ГЕРБ, в която са участвали министърът на финансите..

публикувано на 27.11.25 в 13:42
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

Преслава Фентъм – Флетчър: Не може да има политическо съучастие в насилието над жени

" Не може да имаме такова политическо съучастие в насилието над жени" . Това мнение изказа пред БНР Преслава Фентъм-Флетчър от коалицията "Заедно срещу насилието" във връзка с реплика на вътрешния министър Даниел Митов по повод едно тройно убийство, което той нарече "битова драма": "Не можем да минимализираме такива случаи...

публикувано на 27.11.25 в 09:50
Мирослав Зафиров

Мирослав Зафиров: ООН се намира в тежка криза

"В момента в плоскостта Газа и това, което се случва през последните две години, ние се намираме в контекста на обсъждане на финалните щрихи на така наречения "План Тръмп", 20-те точки на Тръмп ". Това заяви пред БНР  Мирослав Зафиров , който дълго време е бил дипломат и старши политически съветник в мисията на ООН за Близкия Изток:..

публикувано на 26.11.25 в 12:28

Георги Лилянов: Витоша е оплетена във възел

Визията на кмета за Витоша е тя да бъде достъпна и да може да я ползваме всички софиянци и гости на столицата като един страхотен парк, едно невероятно богатство, за което трябва да бъдем много горди, че имаме. Това заяви пред БНР Георги Лилянов от екипа на "Визия за Витоша" – инициативата на столичния кмет Васил Терзиев за превръщането на..

публикувано на 25.11.25 в 11:51
Калоян Калинин

Калоян Калинин: Искаме да насочим хората да говорят открито по темата за насилието

Фондация "Поглед" организира информационна кампания по темата за насилието над жени и други уязвими групи хора (деца, ЛГБТИ хора, роми, мигранти, хора с увреждания). 1 от всеки 5 жени в България е ставала жертва на насилие "Кампанията ни започна още от 1 ноември" . Това коментира пред БНР Калоян Калинин , основател на фондация "Поглед" -..

публикувано на 25.11.25 в 10:27
отец Неделчо

Да отворим душите си: Набират се средства за лечение на отец Неделчо

Тревненци отправят молитви за своя свещеник Неделчо Марков , диагностициран с тежко заболяване. Преди дни тревожната новина бързо обиколи жителите на Трявна, а помощта дава надежда на семейството на свещеника, че ще успее да се справи с финансово непосилното за тях лечение в Турция. Поп Неделчо събира хората в Трявна и за хубаво, и за..

публикувано на 23.11.25 в 05:20
Коне от конна полиция в България.

След обявен търг за бракувани коне на МВР: Остри реакции и искания за промяна на системата

Информация за търг за продажба на бракувани служебни коне на полицията доведе до остри реакции в социалните мрежи, както и до петиция за промяна на отношението към животните, които работят в полза на обществото. От сдружение КАЖИ ("Кампании и активизъм за животните в индустрията), което инициира петицията, настояват за спиране на търга,..

публикувано на 22.11.25 в 18:40