Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Мария Петрова: Промените не трябва да изхождат от казуса "Дебора", а от всички пороци

За да има стандарт за съдебна медицина, трябва да се промени Законът за лечебните заведения или Законът за здравето, посочи специалистът по медициснко право

| Интервю
Мария Петрова
Снимка: Ани Петрова

"Ако ще правим промени, нека те да не изхождат от частното - в казуса "Дебора", а да изхождат от всички пороци било в съдебно-медицинската експертиза и регулации, било в работата на МВР, било в работата на прокуратурата или съда. Нека не правим прецедентно правораздаване, правосъдие, защото това няма да доведе до нищо позитивно". Това призова от ефира на БНР адв. Мария Петрова, специалист по медицинско право.
"Съдебните медици могат да си правят отвод със същите основания като съдиите и съдебните секретари. В случаите, в които те могат да се почувстват застрашени, заинтересовани или по някакъв начин обвързани субективно със заключението, което се очаква да дадат, те имат право да си дадат отвод. Този публичен линч, на който бяха подложени и съдебният състав, и прокуратурата, и вещото лице далеч не е нещо, което ни изненадва по отношение отводите, които наблюдаваме. Когато уличното правосъдие влезе в съдебната палата, няма как да очакваме нещо различно", коментира тя.
По думите й за да има стандарт за съдебна медицина, трябва да се промени Законът за лечебните заведения или Законът за здравето. Оттам нататък трябва да се върви към стандарт, подчерта Петрова в интервю за предаването "Преди всички" и добави:

"Все още не сме видели нито проект, нито можем да кажем, че потенциално той ще даде решение на проблемите, трупани с години".
 
Съдебните лекари носят основно наказателна отговорност за даване на невярно заключение, отбеляза специалистът по медицинско право. По думите й липсата на стандарт не дава възможност те да бъдат подвеждани под административно-наказателна отговорност, защото не всяка тяхна грешка може да бъде утъждествявана с престъпление

"Те носят отговорност - друг е въпросът колко е адекватно за всяко едно - някой път за технически грешки да ги смятаме за отговорни като за престъпление. Много са малко лекарите, които работят в съдебна медицина, още по-малко са тези, които се съгласяват да бъдат експерти. Не трябва с някаква допълнителна утежняваща стандартизация да ги лишаваме от възможността да работят, в същото време трябва да им наложим адекватна правна рамка - да работят сигурно и в случай на грешка, разбира се да бъде търсена отговорност и тя да не бъде само наказателна".

Депутатите привидно се ангажираха с промени в Закона за лечебните заведения, каза адв. Мария Петрова и добави, че очаква техните действия. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията в Перник с мерки за абитуриентските балове

Полицията в Перник предприе мерки за осигуряване на обществения ред и безопасността на движението по пътищата по време на предстоящите абитуриентски балове и празничните прояви, свързани с отбелязването на 24 май в областта. Мерките са координирани с Регионалното управление на образованието, с ръководствата на училищата, общините и охранителните..

публикувано на 15.05.24 в 11:42
Димитър Главчев

Главчев: Още една предизборна пушилка беше разсеяна

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че вчера още една предизборна пушилка е била разсеяна, визирайки гласуваното от Надзорния съвет на НОИ увеличение с 11 процента на пенсиите от 1 юли тази година. Подготовката на вота 2 в 1, насрочен за  9 ти юни върви по план, отчете премиерът пред министрите. Очаквайте подробности!

публикувано на 15.05.24 в 11:33

Над 2000 деца приети в детските градини в Пловдив

Над 2000 деца са приети в детските градини в Пловдив на първото за предстоящата учебна година класиране. За него бяха обявени около 2200 свободни места, а участваха над 2500 деца, родени през 2021 г.  До 27 май родителите на класираните деца трябва да представят необходимите документи в детските градини, за да ги запишат. Не е необходимо..

публикувано на 15.05.24 в 11:30
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Проф. Жолт Лавица: Има възможности образованието да бъде вдъхновяващо

Нова форма на обучение - там, където природните науки, така нереченото СТЕМ обучение, среща изкуството . Тази тема коментира по време на Софийския фестивал на науката проф. д-р Жолт Лавица , който в Австрия се занимава с търсене на нови методи за образование. Той говори пред учители, заинтересовани от това.  3D принтирането, виртуалната реалност,..

публикувано на 15.05.24 в 11:20

Сделки за имоти и МПС - само след погасени задължения към НАП

Сделките за продажба на имоти или моторни превозни средства са възможни вече само след погасяване на просрочени задължения към Националната агенция за приходите.  Пред БНР Силвия Стефанова - директор на Дирекция "Събиране" в НАП, обясни: "От 3 май има промяна в чл. 264 от ДОПК, съгласно която нотариусите и съдиите по вписванията извършват..

публикувано на 15.05.24 в 11:07
Хижа „Момчил юнак“

Заради дъжда откриват кампанията "Хижа на годината" утре, не днес

Откриването на тазгодишната кампания "Хижа на годината" вместо днес, ще се състои утре , заради метеорологичните условия. Това съобщи пред БНР Елиза Стоева от екипа на организаторите. Събитието ще се проведе в лятното кино "Кабана" до НДК. Тази година има допълнителна конкурсна категория, като категориите стават общо 9...

публикувано на 15.05.24 в 11:05

Без сексуално възпитание за най-малките в училище на Острова

Британското правителство предлага в училищата в Англия ще бъде забранено да преподават сексуално възпитание на деца под девет години. Правителствен източник е заявил пред Би Би Си, че предложението включва планове за забрана децата да бъдат обучавани за полова идентичност. Новите насоки на правителството за училищата ще бъдат..

публикувано на 15.05.24 в 10:50