Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гнездо на щъркели блокира работата на строителна фирма

Снимка: Архив

През тази пролет двойка бели щъркели избрали доста необичайно място за основа на гнездото си, а сега заедно с поколението си блокират работата на строителна фирма. 

Преди дни управителят на строителна фирма в Русе подписал договор със свой бизнес партньор за използване на специфична техника и тъкмо да пристъпят към реализиране на сделката, оказало се, че е невъзможно. На стрелата на багера, който се използва за трамбоване на основата при строителство, двойка бели щъркели си направили дом и отглеждат потомството си. Ако си мислите, че собствениците на техниката просто включили двигателя на багера и изгонили наемателите, грешите. Наистина е необичайно, но потърсили специалист от Екоинспекцията - да им каже какво се прави в такива ситуации и как да запазят добрата си репутация сред птичия свят. Биологът Христина Иванова е техният човек.

"Веднага с колежката се организирахме, отидохме на място, видяхме щъркеловото гнездо, имаше вътре две малки, които все още не могат да летят. Коментирахме нормативната уредба, обяснихме на господина как стоят нещата и че не може да си ползва багера, докато не пораснат и не излетят, т.е. гнездото вече не се ползва. Тогава с разрешение от МОСВ, които издават специални документи - той трябва да кандидатства, да си подаде заявление и след като те му издадат разрешение, тогава чак може да измести гнездото на оказано от тях място, за да може следващата година щъркелите да се върнат и да си намерят отново гнездото". 

Работата се усложнила за бизнеса, но пък никой не може да каже, че щъркелите не разбират от техника - избрали си здравата машина, въпреки че имало и друг вариант - само на два метра от гнездото има съвсем същия багер, който обаче излязъл от строя и не се ползва. Идеята на хората била просто да преместят гнездото от едната стрела на другата. Но това - след няколко месеца. Иначе храна за пилетата има достатъчно. Избрали са си района около депото за отпадъци.

Така тази допълнителна сепарираща бригада ще остане до есента на работа. Сделката на строителите пропаднала, но направили уговорка с щъркелите напролет, когато се върнат, да донесат повече бебета.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев даде старт на разчистването на терена за Националната детска болница

Служебният премиер Димитър Главчев даде ход на дейностите по разчистване на терена за построяването на Националната детска болница. Заедно с министрите на здравеопазването и на регионалното развитие, той присъства символично на началото на процеса. Очаква се разчистването на терена да отнеме шест - седем месеца, а изграждането на самата..

публикувано на 01.06.24 в 10:54

В Добричко започват регионалните фолклорни прегледи на художествената самодейност

От днес в Добричко започват регионалните фолклорни прегледи на художествената самодейност - под надслов "Добруджа, обич моя!". Фолклорните прегледи се провеждат непосредствено преди традиционния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" край село Дебрене. Традиционните за Община Добричка Регионални фолклорни прегледи на художествената..

публикувано на 01.06.24 в 10:38

В Ловеч започва 13-ото издание на фестивала "Хоро под Стратеш"

В Ловеч за 13-та поредна година ще се проведе националния фолклорен фестивал "Хоро под Стратеш" с участието на над 250 танцьори от цялата страна. Фестивалът започна в 11:00 ч. с дефиле на участващите групи през централната пешеходна зона на Ловеч, поясни Нели Читинова, председател на НЧ "Зорница 2010 – Нено Щрегарски", което е организатор...

публикувано на 01.06.24 в 10:27

Британският посланик в Мексико насочи оръжие към мъж, уволнен е

Британският посланик в Мексико е бил принуден да напусне поста си, след като е насочил автоматично оръжие към местен член на персонала на посолството, съобщава Би Би Си. "Файненшъл таймс" първи съобщи за инцидента, като разпространи видео в социалните медии, на което се вижда как Джон Бенджамин се прицелва в друг мъж. Репортажът бе озаглавен:..

публикувано на 01.06.24 в 10:17

Млади програмисти от Кърджали с множество награди

Млади  програмисти от Кърджали обраха призовите места в национални конкурси . Те са на различна възраст и от различни училища. Дотолкова са напред в компютърното програмиране, че вече сами създават свои проекти и дори интернет сайтове.  Децата  придобиват знания в първата IT школа в Кърджали . Тя е създадена отскоро и за нея няма приемен..

публикувано на 01.06.24 в 10:10
Централен пазар Варна

В края на май: Падат цените на повечето плодове и зеленчуци

Повишението на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната спря тази седмица, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се понижи с..

публикувано на 01.06.24 в 10:07

Последен ден за регистрация на социологически агенции за проучвания в деня на вота

Днес е последен ден за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания "на изхода" на 9 юни - според хронограмата на Централната избирателна комисия. Резултатите от проучванията се оповестяват не по-рано от 20 часа на изборния ден и не преди обявяване края на изборния ден от ЦИК. Резултатите от допитвания до..

публикувано на 01.06.24 в 09:58