Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От НС потвърдиха оставките на Вежди Рашидов и като председател на медийната комисия, и като депутат

Вежди Рашидов в НС.
Снимка: БГНЕС

Вежди Рашидов е подал оставки и като председател на Комисията по култура и медии, и като народен представител, потвърдиха от пресцентъра на НС.
До оттеглянето му се стигна, след като се чу негова нецензурна реплика при обсъждане на промени в Закона за защита от домашно насилие заради неизключен микрофон на парламентарната трибуна.
От ГЕРБ се разграничиха от казаното от Рашидов, самият той също поднесе извинение за думите си. За да бъде освободен като народен представител, парламентът трябва да гласува оставката му.
На негово място като депутат от Пловдив област трябва да влезе представителят на СДС Йордан Кръстанов, който се занимава със земеделие.
Решението на Вежди Рашидов да напусне парламента и политиката беше обявено сутринта, докато пред Народното събрание се провеждаше протест с искане за оставката му, организиран от сдружение "Боец". 
Протестът продължи пред Министерството на вътрешните работи, където беше поискана и оставка на министър Калин Стоянов заради това, че е възнамерявал да назначи за директор на Граничната полиция Антон Златанов, който беше заместник-директор на столичната полиция през 2020 година, когато, по време на масовите протести срещу кабинета "Борисов"  беше упражнено насилие срещу задържани демонстранти. 
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров

Зафиров: БСП би подкрепила експертен кабинет

Пред БНТ от БСП обявиха, че биха влезли в преговори за съставяне на експертен кабинет с мандата на първата политическа сила след изборите - ГЕРБ-СДС. Заместник-председателят Атанас Зафиров допълни, че партията няма да подкрепи правителство, оглавявано от Бойко Борисов. „Възможно е да подкрепим кабинет, стига този кабинет да отговаря на вижданията и..

публикувано на 12.06.24 в 15:12
Димитър Главчев

Димитър Главчев призова за бързо съставяне на редовно правителство

Служебният премиер Димитър Главчев призова за бързо съставяне на редовно правителство, за да се стабилизира държавата.  Служебното правителство отчете, че е свършило основната си задача:  "Провеждането на честни и прозрачни избори", посочи премиерът Димитър Главчев, според когото това било установено и от обществото, и от чуждестранните наблюдатели на..

публикувано на 12.06.24 в 15:03

Пазарджик в опит да преодолее недостига на здравни специалисти

От началото на следващата академична година в Пазарджик ще се обучават студенти в специалност "Здравни грижи". Филиалът се разкрива след споразумение между Медицинския университет в Пловдив и община Пазарджик. Целта е да се преодолее недостигът на здравни специалисти , още повече, че Пазарджик е един от градовете с най-много болници на глава..

публикувано на 12.06.24 в 15:02
Борислав Сарафов

Най-късно до 11 август ще стане ясно дали ще има досъдебно производство срещу Сарафов

Най-късно до 11 август ще стане ясно ще бъде ли образувано досъдебно производство срещу изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов по сигнала на експремиера Николай Денков за оказан натиск върху бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. Сигналът беше подаден до прокурора за разследване на обвинител номер Даниела Талева в..

публикувано на 12.06.24 в 14:55

Нови трусове в шахмата преди Олимпиадата в Будапеща

"Когато има желание от държавата, винаги може да се осигури финансиране". Това заяви пред БНР Милен Василев – председател на Българската спортна федерация по шахмат. Тя не получава пари от държавата, за да организира лагер и да изпрати свои представители на Олимпиадата по шахмат в Будапеща. В студиото на "Хоризонт" и предаването "12+3"..

публикувано на 12.06.24 в 14:34
Васил Терзиев

Терзиев предлага цялостна модернизация на подвижния състав на транспорта в София

Цялостна модернизация на подвижния състав на градския транспорт в София за 1 милиард лева предлага кметът Васил Терзиев. Финансирането ще се търси по европейски програми или с кредит от финансови институции и банки, за да може да бъдат купени нови превозни средства: "500 нови трамваи, тролеи, автобуси, с които да направим подвижния..

публикувано на 12.06.24 в 14:14
снимката е илюстративна

"Търговска лига": Има кампания срещу частния проект за болница "Мама и аз"

Кампанията срещу частния проект за болница "Мама и аз" в София е грубо вмешателство в работата и резултатите от дългогодишната работа на компетентните държавни органи на висшата държавна власт.  Това се посочва в позиция на дружеството "Търговска лига", изпратена до БНР във връзка с информацията, че ДАНС е била сезирана от същото дружество и е започнала..

публикувано на 12.06.24 в 14:08