Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Стойчев, областен управетел на Ловеч: Решението на МС е за предоставяне на терена под условие, а то е там да се реализира градски парк и това да стане в срок до 5 години

Битка между държавата и общината в Ловеч за терен в центъра, на който трябва да бъде изграден парк

Корнелия Маринова, кмет на Ловеч: Имам съмнения, че този имот е апетитен за някого

| Интервю
бившата казарма в Ловеч
Снимка: Пламен Христов

Преди няколко дни областният управител на Ловеч Виктор Стойчев, върнат на поста от новото правителство, изпрати писмо до кмета на общината Корнелия Маринова, с което настоява до 1 септември да бъде върнат на държавата терен от 5 декара и прилежащите му 13 сгради в двора на бившата казарма, намираща се в центъра на града.

Това предизвика коментари сред обществеността и в социалните мрежи. Теренът на бившата казарма, задено с прилежащите й сгради, е предвиден от общината за изграждане на голям градски парк за отдих,  спорт и забавления.

През 2014 година Община Ловеч получава от Министерството на отбраната по-голямата част от този имот. Това става безвъзмездно. През 2017 година успява да се сдобие и с последната част от него, но с условието, че там ще бъде изграден голям градски парк.

През последните години дворът на бившата казарма  е превърнат в сцена на различни концерти и фестивали. Гражданите на Ловеч обаче продължават да чакат изграждането на парк. 

бившата казарма в Ловеч

Виктор Стойчев, областният управител на Ловеч, посочи, че една от първите му задачи е била да провери колко целесъобразно се използва и управлява държавната собственост. 

"При този преглед се установи, че има изтекли 7 месеца от момента, в който държавата е следвало да си поиска терен от бившата казарма, но не го е направила.

Решението на Министерски съвет от 2017 година  е за предоставяне на терена под условие, а то е там да се реализира градски парк и това да стане в срок до 5 години. Те са изтекли през декември 2022 година. Парк няма и аз съм длъжен да си поискам държавния терен обратно. 

Държавата трябва да си върне парцел от около 5 декара от общо 67.  

Стойчев се надява неговите действия да амбицирта общината по-бързо да започне изграждането на парк. 

бившата казарма в Ловеч

Корнелия Маринова, кмет на община Ловеч, смята за „абсолютно необосновано и преднамерено искането на областния управител". 

"Кабинетът му се превръща в предизборен щаб на определена политическа сила".

Твърденията за липса на действие от страна на общината не отговаря на истината, заяви тя. 

"Областният управител е бил общински съветник и знае колко много решения е гласувал за изработването на нов ПУБ, в който четирите имота за бъдат обединени и нанесени в кадастъра. Сега имаме един общ ПУБ, който е отреден за парк.  От декември 2022 г. ние сме в пълна административна и документална готовност да подадем проектно предложение за реализация на проекта.

Източник на финансиране трябва да бъдат европейски програми, но все още няма мярка, по която да подадем нашето проектно предложение.  Общинската политика не определя държавната, но държавната определя общинската. Не общината трябва да бъде упреквана в бездействие, някой друг не си е свършил работата".

Имаме  договор, който може да се развали или по взаимно съгласие на страните, или по съдебен ред. Ние сме изправната страна, заяви Маринова.

Имам съмнения, че този имот е апетитен за някого, отбеляза още кметът.

Цялото интервю на Пламен Христов с Виктор Стойчев и Корнелия Маринова може ад чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Василен Васевски

Василен Васевски: Би било хубаво повече българи да излизат от страната и да я оценят

„Би било хубаво повече българи да излизат от страната и да я оценят, както и да разберат какво е истинското родолюбие“ - това каза пред БНР писателят и художник Василен Васевски, който представи в Брюксел своите книги „Корени“ и „Онова, което остава“ и свои картини. Националистическите партии у нас той определя като „грешки на растежа“...

публикувано на 16.06.24 в 23:39

Въвежда се нов образец на българска лична карта

От понеделник Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка. Какви..

публикувано на 16.06.24 в 21:06
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Правителство ще има, да видим дали ще е устойчиво

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира пред Нова тв, че правителство ще има, но по думите му предстои да видим дали ще бъде устойчиво Преговорите за правителство трябва да започнат утре "Според мен е все по-видимо, че ГЕРБ и ДПС и - предполагам - ИТН ще направят формат, някакво правителство - дали ще бъде експертно, дали ще бъде коалиционно,..

публикувано на 16.06.24 в 20:14
Александър Вучич

FT: "Рио Тинто" може да получи зелена светлина за експлоатацията на литиевото находище в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич се подготвя да даде зелена светлина на концерна "Рио Тинто" за експлоатацията на най-голямото находище на литий в Европа, съобщава "Файненшъл Таймс" (FT). Отново протест срещу проекта за добив на литий в Сърбия Блокират пътища в Сърбия заради сондажи за литий Две години след масовите протести в..

публикувано на 16.06.24 в 19:07
Президентът на Украйна Володимр Зеленски

Зеленски: Преговорите за мир може да започнат още утре, ако Русия се изтегли от нашите земи

Украйна не се отказва от целта да си върне всички територии, окупирани от Русия. Това даде да се разбере президентът Володимир Зеленски два дни след като руският лидер Владимир Путин поиска от украинците да се оттеглят от Херсон, Запорожие и Донбас. "Русия може да започне преговори с нас още утре, без да чака, ако се изтегли от нашите законни земи," каза..

публикувано на 16.06.24 в 19:04
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева пристигат на летище Подгорица - 16 юни 2024 г.

Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора, като бе посрещнат в Подгорица от шпалир от гвардейци и червена пътека. В делегацията по посрещането на президента  от черногорска страна  бяха Алекса Бечич, заместник министър-председател по сигурността, вътрешните работи, европейските и външните отношения, Младен Гъргич,..

публикувано на 16.06.24 в 18:42
 Дмитрий Песков

Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на Путин

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на руския президент Владимир Путин да изведе войските си от Херсон и Запорожие, както и от частите на Донбас, които остават под властта на Киев: "Настоящата динамика на фронта ни показва съмсем явно, че положението на украинците продължава да се влошава...

публикувано на 16.06.24 в 18:08