Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от "Музикант на годината 2022": Надежда Цанова с наградата за активна творческа дейност

3
Надежда Цанова

На 23 юни в концертната зала на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" бяха обявени победителите в анкетата "Музикант на годината 2022", която се проведе за 32-ри пореден път сред слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Галаконцертът се проведе под патронажа на Министерството на културата.

Категорията "Активна творческа дейност" е една от традиционните в церемонията. Тази година призът в нея е за пианистката Надежда Цанова.

Надежда Цанова сяда за първи път на пианото, когато е 5-годишна. Завършва НМА „Проф. Панчо Врадигеров“ в класа на професорите Стела Димитрова-Майсторова и Илия Чернаев, а после учи при Боян Воденичаров в Кралската консерватория в Брюксел и паралелно с това завършва Скола Канторум в Париж, където получава диплома за концертиращ артист. 

През 2013 г. печели първа награда от Международния конкурс за пианисти "Флам" в Париж. Тази награда слага началото на международната ѝ кариера: Следват концерти и турнета в различни страни по света. Заедно с тромпетиста Петър Македонски Надежда Цанова направи изключително успешно дуо, което за кратък период от време спечели пет награди от наши и международни конкурси, включително и приза "Ансамбъл на годината" в анкетата на „Алегро виваче“ за 2017-а.

2022 г. беше много динамична за пианистката - с различни по стил и жанрове програми, но особен акцент беше работата ѝ с акад. Васил Казанджиев, който ѝ посвети творбата си „Надежда за балет“, която имаше своята световна премиера на 30 юни в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Самата Надежда Цанова е вдъхновител на проекта. За изпълнението бяха поканени примабалерините Марта Петкова, Веса Тонова и Десислава Стоева-Вълев, а хореография беше поверена на Арсен Мехрабян.

Надежда Цанова /на пианото/ и Десислава Стоева-Вълев

За галаконцерта „Музикант на годината 2022“ носителката на приза за активна творческа дейност избра да ни поднесе първа част от „Надежда за балет“ с участието на Десислава Стоева-Вълев - примабалерина на Шведския кралски балет, която пристигна специално от Стокхолм. 

Чуйте в звуковия файл какво разказа Надежда Цанова в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" след получаването на приза.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15

Соня Йончева възражда списанието “Български артист“

Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. “Искам да издигна..

публикувано на 15.05.24 в 13:42
Александър Димитров

Александър Димитров гостува в концерт на "Софийски солисти"

Камерният ансамбъл "Софийски солисти" и неговият диригент Константин Добройков ни канят на концерт в зала "България" на 15 май от 19:00 ч. Към тях ще се присъедини виолончелистът Александър Димитров, който от години живее и работи в Германия. Заедно музикантите ще представят произведения от Марен Маре, Игор Стравински и Петерис Васкс.  Александър..

публикувано на 15.05.24 в 12:46
Проф. Адриан Георгиев

С концерт и конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина на специалност "Музика" в СУ

С тържествен концерт и с юбилейна конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина от създаването на специалност "Музика" в СУ. Събитието се организира от Факултета по науки за образованието и изкуствата. Проф. Адриан Георгиев, зам.-декан на факултета, обясни пред БНР, че за 30 години там вече има над 3000 завършили възпитаници. "Това са..

публикувано на 15.05.24 в 11:51