Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пакистан са плячкосани 87 християнски жилища и 19 църкви

Снимка: БГНЕС

87  християнски жилища и 19 църкви са плячкосани при безредиците в град в пакистанската провинция Пенджаб тази седмица, избухнали заради обвинения в богохулство, съобщи местната полиция пред Франс прес. Това съобщи БТА.

„Събитията, които се разиграха, са трагични. Подобно насилие никога не може да бъде оправдано“, каза Усман Ануар, началник на полицията на провинция Пенджаб в Източен Пакистан.

Стотици мюсюлмани, въоръжени с пръчки и камъни, преминаха в сряда по улиците на християнския квартал „Джаранвала", в покрайнините на индустриалния град Фейсалабад, принуждавайки християните да избягат от там.

Размириците избухнаха, след като група религиозни фанатици обвиниха християнско семейство в оскверняване на Корана.

Въпросът за богохулството е особено чувствителен в Пакистан, където дори недоказани обвинения в оскърбление срещу исляма могат да доведат до убийства и линчувания.

Ануар каза, че лично е разпитал двама братя християни, обвинени в оскверняване на Корана.

Полицията съобщи, че още 128 души са арестувани във връзка с насилието.

Към днешна дата 3200 църкви са охранявани от полицията в провинция Пенджаб, за да се успокои християнската общност, каза Ануар.

Християните, които съставляват около 2 процента от населението, заемат едно от най-ниските стъпала в социалната стълбица на пакистанското общество и са чести мишени на фалшиви и неоснователни обвинения в богохулство, посочва АФП.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба (вляво) и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън - Киев, 15 май 2024

САЩ ще предоставят на Украйна допълнителни 2 млрд. долара военна помощ

Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни 2 милиарда долара военна помощ, обяви държавният секретар Антъни Блинкън в Киев. Средствата ще бъдат насочени към инвестиции в индустрията на Украйна, поясни Блинкън на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба. Според различни източници руските части контролират вече над..

публикувано на 15.05.24 в 14:40
Анатоли Стайков, журналист

Анатоли Стайков: Случващото се в Грузия е вътрешнополитически проблем заради изборите през есента

Случващото се в Грузия е по-скоро някаква форма на вътрешнополитическа борба за изборите през есента – парламентарни и президентски. В настоящия момент аз лично бягам прогноза за бъдещето . Нещо, което е задължително да уточним, че Грузия е от другата страна на Черно море, срещу Варна и Бургас и граничи с Украйна. Мисля, че въпреки..

публикувано на 15.05.24 в 14:34

Станчо Станчев и Йосиф Панов - почетни граждани на Плевен

В Плевен с тържествена сесия на Общинския съвет започна отбелязване празника на града. Двама нови почетни граждани ще бъдат вписани в паметната книга на Общината. Плевен празнува! Званието "Почетен гражданин на Община Плевен" посмъртно се присъжда на Станчо Станчев за значимите му постижения в областта на науката и образованието. Прие го неговия..

публикувано на 15.05.24 в 14:20
Али Йерликая

Али Йерликая: Има опити за действия срещу президента Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че знае кой стои зад твърденията за заговор срещу правителството, без да съобщи подробности. Министърът на вътрешните работи Али Йерликая каза, че все още някои сили се опитват да предприемат действия срещу президента и правителството. Турският министър на вътрешните работи Али Йерликая заяви, че..

публикувано на 15.05.24 в 14:13
Юлиан Войнов

Юлиан Войнов: Ако отчетеният от НСИ спад на инфлацията се задълбочи, през 2025 г. можем да приемем еврото

Ако тенденцията на спад на инфлацията, отчетена от НСИ, се задълбочи, имаме всички основания да смятаме, че през 2025 г. можем да влезем в еврозоната - ако не в началото, в средата на годината, и само политическо решение може да наложи да изчакаме 1-ви януари 2026 г., защото няма държава, която да е приела еврото в средата на годината.  Тази..

публикувано на 15.05.24 в 14:07
Румен Радев

Президентът Радев ще се срещне със Съвета на ректорите

Президентът Румен Радев ще се срещне с представители на Съвета на ректорите на висшите училища у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Поводът за разговора на „Дондуков“ 2 е изразеното недоволство на работещите в сектора на висшето образование и готовността им за протести. Проф. Миглена Темелкова, Съвет на ректорите: Обсъждахме и..

публикувано на 15.05.24 в 13:52

Назначиха шестима заместник-ръководители на СРП

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на Софийската районна прокуратура.  Двама от тях - Мима Куцкова и Иван Стефанов, бяха част от екипа на вече бившия районен прокурор на София Невена Зартова. Какво е направено за разследването на случая "Нотариуса" до този момент? През февруари - в разгара на скандала за..

публикувано на 15.05.24 в 13:50