Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политици коментират изявленията на президента Радев на Шипка

Снимка: БГНЕС

Във връзка с днешните изявления на президента Радев, от партия ГЕРБ заявиха, че:

"Демокрация не може да се защитава с лицемерие, нито държавност може да се пази с разделение и с постоянно вдигнат юмрук!".

Реакцията на партията беше публикувана в официалната фейсбук страница на партията часове след изявлението на държавния глава на Шипка.

За пореден път президентът демонстрира загриженост за запазване на влиянието си в службите, вместо загриженост за реалните проблеми на хората. Това заявяват от "Продължаваме промяната-Демократична България" в позиция, разпространена до медиите. Явно президентът не вижда неспособността на назначения от него Главен секретар на МВР да се справи с криминалната хроника от последната година, заявяват от ПП-ДБ.

От своя страна  депутатът от тази формация Ивайло Мирчев написа във фейсбук, че президентът, който се предполага да обединява, няма нито една реч, в която да не противопоставя едни българи на други.

Мирчев се обръща към Радев с думите, че "Единението не е единичен революционен акт, а е всекидневно усилие да намериш общо и да се разбереш за важните неща дори с онези, които не са на твоето мнение, но са ти съграждани".

Рискът от безрезултатни избори и управление, отдалечаващо България от Европа, са причина да съставим правителство с най-големия си опонент. Така Лена Бориславова от "Продължаваме промяната - Демократична България" отговори във фейсбук на отправените по-рано от президента Румен Радев критики към управлението на страната.

В позицията си Бориславова изтъква и ролята на държавния глава по отношение на службите, назначаването на главния секретар на МВР и отправя критики за невнасянето от служебното правителство през февруари на бюджет за 2023 година и за опасността от забавяне приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Относно твърденията, че убитият Алексей Петров е посредничил при съставянето на правителството, още вчера отговор даде премиерът Николай Денков:

"Никога не съм говорил лично с него и неговото име никога не е било споменавано в разговорите, които имахме с ГЕРБ. Това, което е сигурно, е, че това е една измислена история. Той няма нищо общо със сформирането на това правителство".

Николай Денков също така заяви, че не е обсъждано връщане на Алексей Петров в ДАНС.

По-рано президентът Румен Радев обвини властта в размиване на отговорността за управлението на страната и в опити за овладяване на МВР и службите.

Държавният глава заяви, че обществото очаква отговори каква е била ролята на Алексей Петров в "стъкмяването на коалицията", какви ангажименти са поемани към него и какви високи постове са му обещавани, от кого и при какви условия.


       
По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължават закъсненията на влакове след вчерашната катастрофа в София

В София се разследват причините за инцидента на Централна гара, при който маневрен локомотив удари пътнически влак. Гвоздейков: Не е имало челен сблъсък между двата влака Една от версиите е, че ударът е предизвикан след внезапно прилошаване на машинист. При инцидента пострадаха общо 12 души. Четирима от тях бяха откарани за преглед в различни..

публикувано на 29.05.24 в 07:23
5 блок на АЕЦ

Започва внедряването на алтернативно гориво в V блок на АЕЦ "Козлодуй"

В АЕЦ "Козлодуй" официално започна внедряването на алтернативен тип гориво в 5-ти блок на централата. В изпълнение на програмата за диверсификация - централата сключи договор с компанията "Уестингхаус Електрик Швеция" за доставката на ядрено гориво. Първата пратка пристигна миналия месец, а за горивото има лиценз от Агенцията за ядрено регулиране...

публикувано на 29.05.24 в 07:18

Жълт код за силни валежи в 7 области

Жълт предупредителен код за силни валежи е обявен за седем области - Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Очакват се гръмотевични бури и градушки, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Въздушната маса ще е неустойчива. Още преди обяд в Северна и Западна България, а след обяд и в Горнотракийската..

публикувано на 29.05.24 в 07:12

Зеленски предупреди, че е важно светът да не се умори от войната в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че е много важно международната общност да не се умори от войната в Украйна. Белият дом увери, че администрацията на САЩ не се стреми към ескалация на конфликта в Украйна под каквато и да е форма. Същевременно руските удари срещу украински градове продължават, съобщава се за загинали и ранени хора...

публикувано на 29.05.24 в 07:06
Университетска спешна болница

КНСБ не е съгласна заплатите в здравеопазването да останат същите за една година

От КНСБ не са съгласни с идеята на здравното министерство - размерът на основните заплати на лекари, сестри и санитари да бъде запазен за още една година.   От синдиката настояват това запазване да действа няколко месеца, до подписването на нов колективен трудов договор.  Съгласие за такъв все още не е постигнато, а работодателските..

публикувано на 29.05.24 в 06:55

В Плевен ще реализират 4 мащабни проекта, сред тях - приют за бездомни животни и спортна зала

От години плевенчани очакват изграждането на приют за бездомни животни и на многофункционалната спортна зала. Сега започва реализацията на четири мащабни проекта , сред които са приютът и залата. Има осигурено финансиране. Областният управител на Плевен Николай Абрашев и кметът д-р Валентин Христов подписаха договор, с който се..

публикувано на 29.05.24 в 06:50

Планова техническа профилактика на предавател

На 29 май ще бъде извършена планова техническа  профилактика от 9 до 17 часа на предавателя на ултракъси вълни ГАБРОВО 4  на честота 103.2 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg и на 100.9 MHz.

публикувано на 29.05.24 в 06:00