Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейството на Гладстон пътува за Карибските острови, за да се извини за връзките му с робството

Уилям Гладстон
Снимка: Уикипедия

Семейството на един от най-известните британски премиери Уилям Гладстон ще пътува за Карибските острови, за да се извини за връзките му с робството.

Уилям Гладстон е четири пъти премиер на Великобритания и изключително популярен в България за оказаната от него подкрепа на българите по време на Априлското въстание с издадената историческа брошура „Българските ужаси и Източния въпрос“. Въпреки либералните му възгледи обаче преди три години бяха отправени обвинения срещу покойния отдавна премиер, че е бил застъпник на робството, макар и да се визира основно неговия баща, който е бил един от най-големите търговци на роби в Британската империя.

Отбелязва се, че образованието и кариерата на известният иначе със своите либерални и реформаторски правителства премиер все пак са финансирани  от труда на поробени африканци, работещи в захарните плантации на баща му Джон Гладстон в Карибите.

Вестник "Гардиън" сега съобщи, че шестима от потомците на Уилям Гладстон ще пристигнат в Гвиана в четвъртък, когато страната чества 200-годишнината от бунта на поробени хора, който, според историците, е проправил пътя към премахването на робството. Освен, че се извиниха официално за делата на бащата на Уилям Гладстон, потомците се съгласиха и да изплатят репарации, за да се финансират по-нататъшни изследвания  за въздействието на робството.

През 2020 година университетът в Ливърпул промени името на своя сграда, наречена на Уилям Гладстон, по повод на разкритията, че той е защитил баща си в реч в парламента срещу премахването на робството.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ТЕЛК бави преосвидетелствания: Хора с увреждания остават без лични асистенти

Заради забавено преосвидетелстване от ТЕЛК – хора с увреждания остават без лични асистенти за месец или по-дълго. Затова сигнализират от сдружение "Общност Мостове" в писмо до министрите на здравеопазването и на социалната политика. Те настояват за конкретни указания как да действат лекарските комисии и социалните служби, за да не се..

публикувано на 12.06.24 в 07:38

Поредна руска въздушна атака срещу Киев

Русия предприе въздушна атака срещу Киев, съобщиха украинските военновъздушни сили. В столицата и околностите са се чули взривове, но към момента няма данни за жертви или ранени. Въздушна тревога беше обявена в цяла Украйна малко след 3:00 ч.  Близо два часа е продължило нападението. Въоръжените сили на Украйна съобщиха за ракетна заплаха за..

публикувано на 12.06.24 в 07:33

Куриози от видеонаблюдението на вота: Флиртове, пожар, фенерчета...

Изборната нощ премина с много търпение от страна на членовете на секционните комисии и мълчание при попълване на протоколите. Не липсваха и свалки. По-интересните моменти, запечатани от камерите на ЦИК, прегледа репортерът на БНР Добромир Видев. Изборът на видеоматериали от секциите е напълно случаен, а записите са подготвени така,..

публикувано на 12.06.24 в 07:30

Над 54 000 десетокласници на НВО по математика днес

Над 54 000 десетокласници се явяват на национално външно оценяване по математика днес. Изпитът ще започне в 8 ч. и ще продължи 90 минути. Той ще се проведе в над 1000 училища в страната. Ангажирани за него са близо 14 000 квестори. Тестът съдържа 17 задачи, както миналата година. 15 от тях са с избираем отговор. За решаването на останалите 2 задачи с..

публикувано на 12.06.24 в 07:27

Президентът ще присъства на съвместните бойни стрелби "Шабла 2024"

Президентът и главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще присъства днес на съвместните бойни стрелби "Шабла 2024". Учението се провежда на зенитния полигон на Военновъздушните сили "Шабла". Стрелбите са част от учение на НАТО и се провежда до 13 юни във въздушните пространства на България и Румъния.  В българското учение участват..

публикувано на 12.06.24 в 07:21

ЦИК обявява окончателните резултати от евроизборите

Централната избирателна комисия трябва да обяви окончателните резултати от гласуването в евроизборите и разпределението на мандатите.  Комисията даде срок до 14 ч. кандидатите за членове на Европейския парламент, които са и кандидати за народни представители, да заявят, ако не желаят да бъдат обявени за избрани за евродепутати Обобщена активност..

публикувано на 12.06.24 в 07:17

Неконтролируем остава големият пожар в област Пафос, Кипър

Неконтролируем остава големият пожар в Кипър, който избухна в ранния следобед във вторник в област Пафос, и битката ще продължи през цялата нощ. Продължават и екстремните горещини на острова, като за днес Метеорологичната служба обяви жълт код за максимална температура от 41 градуса. Огненият фронт надхвърля 5 километра и наземните..

публикувано на 12.06.24 в 02:05