Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпускането на вода от АЕЦ "Фукушима" в Тихия океан - в четвъртък

Поглед от въздуха към ядрената централа „Фукушима“, която претърпя тежка авария след земетресение и цунами на 11 март 2011 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японският премиер Фумио Кишида заяви, че изпускането на вода от авариралата АЕЦ "Фукушима" в Тихия океан ще започне в четвъртък, ако метеорологичните условия го позволяват. Планът на Япония за изпускане на вода от атомната електроцентрала бе одобрен в началото на юли от Международната агенция за атомна енергия. Процесът, който ще продължи десетилетия, провокира сериозни притеснения и критики, особено от страна на Китай. 
Токио планира изпускането в Тихия океан на над 1,3 милиона тона вода от АЕЦ "Фукушима". Централата аварира вследствие на вълните цунами през март 2011 г., които опустошиха североизточните брегове на Япония. Водата в нея беше подложена на обработка, която да я пречисти от радиоактивни субстанции. Тя обаче продължава да съдържа тритий, който не може да бъде премахнат с помощта на съществуващите технологии. Според експертите за здравето са вредни само дози тритий с изключително висока концентрация. 
Японската риболовна индустрия изрази опасения, че изпускането на водата от АЕЦ "Фукушима" ще се отрази неблагоприятно на имиджа на продуктите ѝ както в Япония, така и в чужбина. Китай се отнася критично към плана на Япония и миналия месец забрани вноса на хранителни стоки от десет японски префектури, сред които Фукушима.

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гешев ще води листата на коалиция "Граждански блок" в 25 МИР София.

Бившият главен прокурор Иван Гешев ще води листата на коалиция "Граждански блок" в 25 МИР София. На пресконференция днес той покани лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който също е начело в този район, на предизборен дебат. Гешев каза още, че една от идеите на неговата формация е да бъде създадено Министерство на демографията.

публикувано на 07.05.24 в 18:52

Служители в администрацията на област София протестираха за по-високи заплати пред МС

Служители в администрацията на област София протестираха пред Министерския съвет за по-високи заплати. Пред „Хоризонт“ една от служителките и председател на стачния комитет Латинка Симова обяви, че от днес са в ефективна стачка с искания за увеличение на възнагражденията: "Ние сме в ефективна стачка от днес до постигане на нашите искания. Ще..

публикувано на 07.05.24 в 18:38
Държавен фонд

ДФЗ с нов шеф

Ива Иванова е новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Назначението е по предложение на служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов. Иванова работи във фонда през последните 14 години. Тя е магистър по "Право на Европейския съюз" от Софийски университет "Св. Климент Охридски".  Управителният съвет на Държавен фонд..

публикувано на 07.05.24 в 18:32
Ракетна установка

В Беларус започна проверка на силите и средствата, способни да използват тактически ядрени оръжия

В най-близкия съюзник на Русия - Беларус, започна внезапна проверка на силите и средствата, способни да носят тактически ядрени оръжия. Това обяви в ефира на държавната телевизия държавният секретар на Съвета за сигурност на страната Александър Волфович: "В проверката ще участват сили и средства, които могат да използват тактически ядрени боеприпаси...

публикувано на 07.05.24 в 18:26

270 са регистрираните кандидати за депутати в 4 МИР - Велико Търново

21 кандидати ще се съревновават за едно депутатско място в 4 МИР - Велико Търново, който ще изпрати в 50-ия парламент 8 народни представители. На сегашните избори 2 в 1 кандидатите за народни представители са с 25 по-малко от последния парламентарен вот от април 2023 година.  По предварителните списъци борят на избирателите във Великотърновско..

публикувано на 07.05.24 в 18:25
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Осуетен е заговор за отвличане и убийство на Володимир Зеленски

Украинската служба за държавна сигурност съобщи, че е заловила двама агенти на Русия, които са планирали убийството на президента Володимир Зеленски и други висши украински служители като "подарък" за Владимир Путин, докато във вторник той полагаше клетва за новия си президентски мандат в Кремъл, предаде Ройтерс. Двамата мъже са били..

публикувано на 07.05.24 в 18:13

Руските войски ускоряват напредването си в Донбас

Службата за сигурност на Украйна обяви, че е пресякла заговор за отвличане и убийство на президента Володимир Зеленски. Арестувани са били двама полковници от украинската държавна служба за охрана, които замислили покушение срещу Зеленски след като били вербувани от руските служби.  Руските войски са ускорили напредването си в Донбас от средата на април..

публикувано на 07.05.24 в 17:56