Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Владимиров: Независимо дали внасяме руски петрол, или не, цените ще са близки до сегашните

| Интервю
Мартин Владимиров
Снимка: БГНЕС

"Не беше правилно да се прекрати концесията на "Росенец" като първа стъпка към натиск върху "Лукойл" да изпълнява европейските регламенти и санкциите. Първата стъпка трябваше да бъде премахване на дерогацията, която България получава за внос на руски петрол". Това мнение изказа пред БНР Мартин Владимиров - директор на Програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията. 

"Подозирам, че тези действия около "Росенец" са опит за постигане на лесен политически успех от страна на правителството, свързано с действията към "Лукойл", без да се пипа всъщност основната преференция, която получава компанията и в процедурите около влизането във владение на транспортното министерство на самата инфраструктура, да се забавят другите действия и така бавно да изтече срокът на дерогацията. "Лукойл" печели близо 200 млн. долара на месец от продажбата на евтин руски петрол и преработването му в скъпи горива за българския пазар", обясни той в интервю за предаването "Преди всички". 

До този момент не са изказани възражения и не е имало заплахи за съдебни дела относно процеса за поемане на контрола над "Росенец" от държавата, подчерта Владимиров. Според него няма да се стигне до съдебно дело. А и да се стигне, позицията на България е доста силна, добави той.

По думите му от действията си президентът Радев, който атакува отнемането на концесията в "Росенец", очаква политически ефект.
 
Основният въпрос е какво се случва оттук нататък с пазара на горива и дали държавата може да продължи тази битка до край, а именно да премахне всички привилегии, които "Лукойл" получава, категоричен бе Мартин Владимиров. Според него "Лукойл" спокойно може да диверсифицира доставките на руски петрол.

По думите му Българската петролна и газова асоциация, която предупреди, че работата с неруски продукт може значително да оскъпи горивата у нас, всява паника в обществото. Според него това е дезинформационно послание с цел да се създаде натиск върху правителството да не предприема действия, с което да рискува евентуално протести. 

"Правителството трябва да събере смелост и да базира своите действия на реалните факти. Независимо дали внасяме руски петрол или не, цените ще са близко до тези, които са в момента. Дерогацията по никакъв начин не ни дава преимущество на пазара на горива", категоричен бе той.

По думите му България има достатъчно горива. Дори "Лукойл" да спре да работи, България може спокойно да потребява горива 2-3 месеца, докато държавата предприеме действия за осъществяване на алтернативен внос, отбеляза Владимиров. Той заяви, че когато една частна компания не спазва законодателството, държавата трябва да си свърши работата и да поеме контрол върху тези активи

""Лукойл" няма причина да остане на българския пазар, ако не получава преференциалното третиране, което получава през последните 3 десетилетия". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерти искат изграждането на високоскоростни ЖП линии да стане държавен приоритет

Изграждането на високоскоростни железопътни линии да стане основен държавен приоритет, настояват експерти в сектора. Те изтъкват необходимостта от дългосрочна програма за развитие на този вид транспорт, съобразена с политиките на Европейския съюз. Липсата на средносрочни и дългосрочни програми за развитието на железопътния транспорт обричат..

публикувано на 16.05.24 в 22:45

Спецов: 2 млн. лв. са събрани за 2 дни заради поправката за платени данъци преди изповядване на сделка

Два милиона лева са постъпили за два дни в бюджета от събрани задължения при изповядване на сделки при нотариуси. Това съобщи изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов в родопското село Славейно.  Според новата поправка сделка се изповядва при нотариусите само при платени данъци: "Мога да кажа, че за 2 дни след..

публикувано на 16.05.24 в 22:39
 Изглед към наводнена улица след буря във Форино (Авелино), Южна Италия, архив.

Вълна от лошо време в Северна Италия

В северната част на Италия времето е лошо с обилни дъждове и градушки, а в планинските райони превалява сняг. Вълната от лошо време, която връхлетя Северна Италия не спира. В област Венето е обявен червен код.  На места там паднаха рекордни валежи от 230 литра на квадратен метър в рамките на 6 часа.  Гръмотевични бури се разразяват и..

публикувано на 16.05.24 в 22:22

КС се произнесе по казуса с концесията на петролния терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Президентът сезира Конституционния съд заради концесията на "Росенец" Решението е взето единодушно. В заседанието са участвали 10 съдии, се посочва в..

публикувано на 16.05.24 в 22:11

Осъден за убийство полицай се барикадира в дома си в Пловдив

Осъден за убийство полицай се барикадира в дома си в Пловдив и отказва да се предаде.  Върховният касационен съд постанови днес най-тежката присъда - доживотен затвор - за Венцислав Караджов за това, че на 15 май 2015 година е застрелял родителите си.  Мъжът е решил да не излиза, това научи БНР от адвоката му Зоя Тошкова.  Тя е..

публикувано на 16.05.24 в 21:59

Референдум за ЕС и президентски избори в Молдова през октомври

Парламентът на Молдова реши на 20 октомври да се проведат едновременно президентски избори и референдум за присъединяването на страната към Европейския съюз. Решението беше взето с 56 гласа за от общо 101 възможни. Гласуването беше бойкотирано от 24-има депутати от опозицията - социалисти, комунисти и членове на партията "Шанс" на богаташа Илан Шор,..

публикувано на 16.05.24 в 21:57
Ген. Кристофър Каволи

Командващият силите на НАТО в Европа: Русия няма достатъчно военни за стратегически пробив край Харков

Русия няма достатъчно военни, за да осъществи стратегически пробив край Харков. Това каза командващият силите на НАТО в Европа ген. Кристофър Каволи след заседанието на началниците на отбраната на НАТО в Брюксел: "Руснаците не разполагат с необходимия брой, за да направят стратегически пробив, ние не вярваме, че това може да стане. Още нещо -..

публикувано на 16.05.24 в 21:42