Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магучих спечели златото в скока на височина

Ярослава Магучих
Снимка: БТА/АП

Украинката Ярослава Магучих триумфира със световната титла в скока на височина за жени в последния ден на Световното първенство по лека атлетика в Будапеща. 

Магучих най-сетне завоюва  златото след двете си сребърни отличия на предишните световни първенства в Доха 2019 и Орегон 2022. 

Магучих единствена от финалистките преодоля височина от 201 см от втория си опит. След като си осигури титлата, украинката вдигна летвата на 207 см, но направи три неуспешни опита на тази височина. 

Призовата тройка допълниха две австралийки - Елинор Патерсън и Никола Олислейгърс, завършили съответно втора и трета със 199 см.

Индиецът Нийрадж Чопра, олимпийски шампион в хвърлянето на копие от Токио 2020, прибави и световната титла, която до момента му се изплъзваше. Чопра хвърли уреда на 88.17 метра от втория опит и това бе достатъчно за златото. 

Аршад Надеем завърши втори с 87.82 метра и донесе първи медал за Пакистан в дисциплината. 

Бронзът е за чеха Якуб Вадлейх с 86,67 метра. 

Норвежецът Якоб Ингебригтсен спечели златото на 5000 метра и се реваншира за загубата си на 1500 метра преди четири дни. 

Ингебригтсен финишира първи с време 13:11,30 минути, което е негово най-добро лично постижение за сезона и защити титлата си в дисциплината, която взе и миналата година. 

22-годишният скандинавец извоюва успеха със силен финален спринт в последните 50 метра, в които изпревари испанеца Мохамед Катир, който остана със среброто с 13:11,44 минути. Бронзът е за кениеца Якоб Кроп с 13:12,28 минути. 

В бягането на 800 метра при жените световната титла е за Мари Мора от Кения с личен рекорд от 1:56,03 минута. 

Втора, както и миналата година на Световното в Орегон, завърши британката Кели Ходжкинсън с 1:56,34, а трета е защитаващата титлата си от миналата година и олимпийска шампионка от Токио 2020 в дисциплината Атинг Му с 1:56.61. 

На 3000 м стийпълчейз при жените родената в Кения, но състезаваща се за Бахрейн Уинфред Мутиле Яви завърши първа с най-добър резултат в света за сезона от 8:54,29 минути. Призовата тройка допълниха две кенийки Беатрис Чепкоеч е втора с 8:58,98, а трета е Фейт Черотич - 9:00,69 минути. 

В последния финал от програмата на 19-ото Световното първенство по лека атлетика в Будапеща безспорният герой бе световната шампионка на 400 м с препятствия Фемке Бол, която изведе щафетата на Нидерландия на 4 по 400 метра за жени до златото с общо време 3:20,72 минути – най-добър резултат в света за сезона и национален рекорд. 

Бол пое трета на последен пост след фаворитите от Ямайка и Великобритания, но с мощен финален спринт финишира първа с четири стотни аванс пред щафетата на Ямайка. 

В същата дисциплината при мъжете щафетата на САЩ спечели златото с най-добър резултат за сезона от 2:57,31 минути. На второ място завърши щафетата на Франция с национален рекорд от 2:58,45 минути, а трети са британците с 2:58,71 минути. 

В класирането по медали безспорен победител е отборът на САЩ с 29 отличия - 12 златни, 8 сребърни и 9 бронзови. Призовата тройка допълниха Канада (4-2-0) и Испания (4-1-0).


По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Килиан Мбапе (вдясно) в компанията на президента на Франция Макрон и националния селекционер Дидие Дешан

Реал (Мадрид) обяви официално трансфера на Мбапе

Актуалният европейски клубен шампион Реал (Мадрид) официализира сделката по привличането на френската суперзвезда Килиан Мбапе.  Нападателят пристига на „Сантиаго Бернабеу“ като свободен агент, след като договорът му с Пари Сен Жермен изтича в края на този месец. Контрактът на играча с "лос бланкос" ще е за следващите пет сезона. Именно заради това..

публикувано на 03.06.24 в 20:45
Национален отбор по минифутбол на България

Националният ни отбор по минифутбол се класира за елиминациите на ЕП

Националният отбор на България по минифутбол победи с 2:0 Грузия във втория си мач от Група “Е” на Европейското първенство в Сараево. Родният тим записа втори успех в турнира, като така си гарантира излизане от групите и класиране за елиминационната фаза. След вчерашната драматична победа над Португалия с 3:2 днес “лъвовете” доминираха на терена и..

публикувано на 03.06.24 в 20:34
Илиан Илиев

Илиан Илиев: Ако сме концентрирани, можем да затрудним всеки

Националният селекционер на България по футбол Илиан Илиев говори преди мача с Румъния утре. За "лъвовете" това е първа от двете юнски контроли, след като на 8-и този месец гостуват на Словения на стадион "Стожице" в Любляна. Илиев трябваше да се лиши от седем футболисти поради здравословни проблеми и решения на клубове, а за тази среща няма да..

публикувано на 03.06.24 в 19:40
Кирил Десподов

Кирил Десподов: Ще дадем максимума за България

Капитанът на България Кирил Десподов изпрати страхотен сезон в гръцкото футболно първенство с ПАОК (Солун). Той вкара 13 гола и подаде за още 13 във всички турнири, поздрави се с шампионската титла и очаква ново предизвикателство – атака на Шампионската лига с различен от Лудогорец клуб. Той говори пред журналистите на стадион "Стяуа" в румънската..

публикувано на 03.06.24 в 19:37
Христо Янев

Изненадващо Христо Янев и Ботев (Вр) се разделиха

Ботев (Враца) и старши треньорът Христо Янев се разделиха по взаимно съгласие, съобщават от футболния клуб. Бившият национал бе назначен на 19 септември 2023 г. и изведе врачани до девет победи, шест равенства и 13 загуби в 28 мача. Под ръководството на Янев Ботев спечели баража с Марек и следващия сезон отново ще бъде в Първа лига. "Благодарим на..

публикувано на 03.06.24 в 19:20
Антоанета Костадинова

Мирослава Минчева и Антоанета Костадинова останаха извън финала на 25 м пистолет на Световната купа

Мирослава Минчева и Антоанета Костадинова не успяха да влязат във финала в дисциплината 25 метра пистолет за жени на Световната купа по спортна стрелба в Мюнхен, Германия. Минчева зае 18-о място с 581 точки, докато Костадинова остана 23-а с 580 точки. Финалът затвори американката Морган Абелин с 584 точки. Самуил Донков и Кирил Киров пристигат тази..

публикувано на 03.06.24 в 19:00

Състезанието по картинг за издръжливост "Еко 24 на България" в подкрепа на детското отделение към МБАЛ Кюстендил

Сезонът в европейския картинг шампионат по издръжливост ще бъде възобновен на 8 юни, когато стартира „ЕKO 24 часа на България“ – единственото за годината 24-часово състезание у нас. Писта „Пауталия“ в Кюстендил отново ще бъде домакин на събитието, в което ще участват над 250 пилоти, разпределени в 46 отбора. Началото на надпреварата ще бъде дадено..

публикувано на 03.06.24 в 13:32