Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

27 табла в Градската градина на София разкриват изумителния свят на “Музейко”

Снимка: muzeiko.bg

Общинският научно-образователен детски център “Музейко” обяви представянето на своя нов външен изложбен проект, който ще се реализира в Градската градина в София. Входът е откъм ул. “Съборна”, а откриването - в 18:00 ч.

“Откривай с Музейко” ще разкрие съдържанието на многобройни интерактивни и образователни активности.

Драгомир Димитров - директор “Маркетинг” в център “Музейко” подчерта, че изложбата ще остане в Градската градина до 11 септември.

“Изложбата ще се открие в Градската градина, в частта, която е зад Художествената галерия. Представлява 27 информативни табла, които загатнат на хората за изумителния свят на “Музейко” и за възможностите, които техните деца и самите те, идвайки с тях, ще преживеят в нашия научен център и за възможностите да не забравят, че в София има детски научен център, който е уникален и който няма аналог в цяла Източна Европа. Този център има мисия да свързва децата с науката, да им предоставя възможност да разбират, че науката не е само скучна и сива, а изключително занимателна, изключително атрактивна и изключително интересна.

Когато една наука бъде представена в суровия, официален начин, тя представлява интерес за възрастните хора повече. За децата е много важно да се докоснат на определена възраст до науката и да разберат предимствата, които тя би им дала в живота и начина, по който те биха могли да направят своите избори в живота.

При нас тя е представена изключително забавно, изключително интерактивно и без ограничения на децата какво могат да правят и какво не могат. По този начин - експериментирайки, скачайки, пипайки нещата, чувайки беседи и виждайки експерименти, които наистина са изключително забавни, те запалват своето въображение и желание да научат още повече за тези неща”.

Забавленията и интерактивността са от пътищата, които дават много лесен и много забавен и бърз достъп на децата до науката, категоричен е Димитров.

"При всички положения, когато човек участва в един процес и това е забавно направено и направено с приятни хора, по приятен начин и в приятна среда това носи много по-големи резултати".

"Музейко" съществува от 2015 година и е единствения в Източна Европа научен детски институт. Създаден е от “Америка за България” по образец на американските и западноевропейските детски научни центрове, които помагат на децата много рано да открият своите заложби, своите интереси към различни аспекти на науката.

“Човешкият живот не е толкова дълъг, за да може човек да експериментира безкрайно и да не знае накъде ще тръгне и, ако в ранна детска възраст някой му помогне, да открие своите заложби и своите таланти, това е неотменима ценност и е изключително ценно, според нас, за развитието на всяко дете”.

На ден през “Музейко” минават средно по около 400-500 деца, но амбициите на ръководителите са тези деца да са още повече.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред Източногерманския икономически форум и в компанията на литовския премиер Ингрида Шимоните Шолц посочи, че..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии...

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54