Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

188 млн. лв. за подпомагане на младежката заетост

Снимка: БГНЕС

Работодатели, които наемат на безсрочен трудов договор стажували младежи до 29-годишна възраст, ще получават средствата за осигуровки за първите шест месеца. Това предвижда нов проект по мярката „Младежка заетост плюс“, който ще се реализира със 188 милиона лева по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-ва – 2027 година, съобщиха от социалното министерство. Условието за ползване на стимулите е договорът да е за длъжност, която съответства на квалификацията на стажанта за същото или по-добро възнаграждение.

Основната цел на „Младежка заетост плюс“ е да бъде повишена конкурентоспособността на безработните и неактивни младежи от 16 до 29 години чрез улесняване на прехода им от образование към заетост, уточниха от социалното министерство. Очаква се в стаж, обучение по време на работа или в субсидирана заетост да бъдат обхванати най-малко 15 200 души, включително продължително безработни младежи. 

За първия месец от включването им в дейности по проекта ще им бъдат осигурени средства за обществен транспорт от и до работното място. До дни се очаква да бъде подписан договор по мярката между Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“ и Агенцията по заетостта. Така ще продължи подкрепата за безработните младежи, тъй като през септември ще приключи действието на досегашния проект „Нова възможност за младежка заетост“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-а – 2020-а с бюджет над 161 милиона лева. 

Безработни до 29 години имаха възможност да стажуват от 6 до 9 месеца, да се включат в обучение на работното място с ментор до 6 месеца или да започнат работа за период до 9 месеца. В дейностите се включиха близо 39 000 души, като повече от половината са останали на работа при същия работодател след приключване на субсидираната заетост.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С между 10 и 45% ще намалее размерът на предоставяните обезпечения на българските IATA агенции от септември

Разходите за поддържане на туристическите агенции оторизирани да издават самолетни билети в България ще намалеят с до 45% от 01 септември 2024 г. Това стана ясно по време на 23-та годишна среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, която се проведе в Кюстендил. С между 10 и 45% ще намалее размерът на предоставяните..

публикувано на 29.06.24 в 13:43

"Морско дело и рибарство" е една от най-успешно усвоимите програми

Програмата за "Морско дело и рибарство" е една от успешно работещите програми, финансирани от Европейския съюз.  За отминалия програмен период е ефективно усвоен почти 100 % от бюджета й , който е в размер на 200 млн. лв .   Кои са хората, които са положили и продължават да полагат много лични усилия , за да вложат смислено..

публикувано на 29.06.24 в 13:35

Илияна Йотова: Ситуацията в страната е нестабилна

Ситуацията в страната е нестабилна, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.  Тя коментира политическите заявки преди връчването на първия проучвателен мандат в понеделник. "Всички чакат третия мандат и както всички чакат третия мандат, има вече партии, които определено се заявиха като желаещи да го получат и на другия ден всички останали..

публикувано на 29.06.24 в 13:33
Пожар в АЕЦ

Как Украйна може да се спаси от енергийния терор на Русия?

Поне половината от украинския капацитет за производство и пренос на електроенергия е разрушен от руски ракети и дронове, съобщават властите в Киев.  Въпреки непрекъснато увеличаващия се внос на ток, на много места в Украйна е въведен режим на потреблението. А следващият студен сезон ще е по-лош от всички досега от началото на войната...

публикувано на 29.06.24 в 13:20

ДПС - Пловдив сваля доверието си от Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС е взел решение да свали доверието си от народния представител Рамадан Аталай. Това потвърдиха от организацията за Радио Пловдив.  Причината е,че на последните избори движението привлече 6 хиляди гласа в областта при 12 хиляди на предишния вот. Аталай беше водач на пловдивската листа на ДПС в 17 МИР на изборите за 50-тото..

публикувано на 29.06.24 в 13:15

Над 85 % от пожарите се дължат на човешка грешка и умишлено запалване на стърнища

612 горски пожара са възникнали у нас през миналата година , като при тях са унищожени 7 700 хектара гора – това каза заместник министъра на земеделието Мирослав Маринов при официалното откриване на образователно-информационната кампанията на Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите за опазване на..

публикувано на 29.06.24 в 13:08

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: 365 дни - 365 демографски изненади!

“Аз съм човек, който съм разведен. Ако, примерно, имам контакти с жени, това е прекрасно - да имам 365 жени различни за 365 дни. Защото в България има липса на мъже. И по някакъв начин трябва да помагам”.  Ивелин Михайлов.   *** Ивелин Велики - император на Историческия парк и обикновен член на партия “Величие”, направи дълбоко..

публикувано на 29.06.24 в 13:00