Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и САЩ работят върху конкурентни инициативи за заместване на черноморската зърнена сделка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и САЩ работят върху конкурентни инициативи за заместване на черноморската зърнена сделка.

Руският външен министър Сергей Лавров и турският му колега Хакан Фидан ще обсъдят предложение на Москва за алтернатива на черноморската сделка за зърно, когато се срещнат тази седмица, съобщиха от външното министерство на Русия, предаде Ройтерс.

Според плана Русия ще изпрати един милион тона зърно в Турция, които да бъдат реекспортирани за най-нуждаещите се страни при занижени цени благодарение на субсидии от Катар.

"Смятаме този проект за оптималната работеща алтернатива на сделката за Черно море", се казва в съобщението.

От съобщението на външното министерство не става ясна какъв стимул ще има Катар, за да участва в споразумението, предложено от Русия.

Русия се оттегли миналия месец от едногодишното споразумение, сключено с посредничеството на Турция и ООН, което позволи на Украйна да изнася зърно от своите черноморски пристанища въпреки войната. Оттогава Русия многократно атакува украински пристанища и складове за зърно, което накара Украйна и Запада да я обвинят, че използва храната като оръжие за война.

Русия твърди, че се е отказала от сделката, защото твърде малко от зърното стига до най-бедните страни и защото все още е изправена пред пречки пред износа на собственото си зърно и торове, като се има предвид, че западните санкции засягат плащанията, застраховките и достъпа до пристанища.

Хакан Фидан трябва да бъде в Москва в четвъртък и петък, за да се срещне с Лавров, а Кремъл каза по-рано днес, че турският президент Тайип Ердоган скоро също ще посети Русия.

По същото време САЩ работят с Румъния и Молдова за увеличаване на износа на зърно от Украйна през река Дунав, докато проучват алтернативни маршрути за износа, след като Русия се оттегли от Черноморската инициатива за зърно, каза високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, съобщава Ройтерс.

"Опитваме се да подкрепим алтернативни маршрути: това е най-вече дунавският маршрут. Този маршрут остава в рамките на териториалните води на НАТО. Така че е много привлекателен за нас, защото го държи в по-сигурен коридор", посочи американският служител, говорейки при условие за анонимност.

През следващите седмици ще има среща с румънците и молдовците, за да се обсъди как да се увеличи максимално дунавският маршрут, каза служителят, като той изрази надежда, че преносът на украинско зърно по него може да се удвои.

Преди дни премиерът на северната ни съседка Марчел Чолаку заяви в интервю за "Файненшъл таймс", че Румъния ще удвои капацитета на главното си черноморско пристанище - Констанца - за прием на украинско зърно за износ към трети страни, както и капацитета на Сулинския ръкав на дунавската делта, като това ще стане в рамките на два месеца.

Вашингтон също така работи и с Турция, за да подкрепи усилията й да върне Русия в сделката за зърно, добави служителят. "Ние не участваме пряко в преговорите, но нашите екипи работят в тясно сътрудничество с ООН и турците в подкрепа на опитите за рестартиране".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска, президент на Република Северна Македония

Гордана Силяновска положи клетва като президент на Северна Македония

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова положи клетва пред парламента на страната. В словото си пред депутатите тя заяви: "Да имате разбиране за мое евентуално вето, за моите предложения, за моята меритокрация и накрая - за върховенството на правото и това ще може да направи тази страна европейска държава"...

публикувано на 12.05.24 в 15:16

Най-малко 19 души са пострадали при украински удар в Белгород

Най-малко 19 души, сред които две деца бяха ранени при частично срутване на 10-етажен жилищен блок в руския град Белгород вследствие на украински удар.  Според руските служби за справяне с извънредните ситуации, поне още 10 души са затрупани под развалините на сградата. Белгород, който се намира близо до границата с Украйна, често става обект на..

публикувано на 12.05.24 в 14:57

ОИК- Кюстендил отказа да прекрати правовощията на кметовете на Жабокрът и Долна Гращица

Общинската избирателна комисия-Кюстендил отказа да прекрати правомощията на кметовете на селата Жабокрът Юлиян Максимов и на Долна Гращица Екатерина Николова, които в деня на полагане на клетва не са се били отписали като съдружници и в управителните органи на дружество с ограничена отговорност и на кооперация. Решението може да се обжалва в..

публикувано на 12.05.24 в 14:40
Президентът на Турция Реджеп Ердоган (вляво) и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис

Гръцкият премиер Мицотакис на посещение в Анкара

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще посети в понеделник Анкара, където ще разговаря с турския президент Реджеп Ердоган, предадоха световните агенции. Визитата идва след десетилетия на напрежение между Атина и Анкара, прекъсвано от кратки периоди на помирение. "Франс прес" отбелязва, че посещението на Мицотакис в турската столица бележи нова фаза в..

публикувано на 12.05.24 в 14:07

Община Пазарджик няма комплексно разрешително за почистване на коритото на р. Марица

Община Пазарджик не разполага с комплексно разрешително за почистване на коритото на река Марица. Това затруднява отстраняването на гъстата растителност, която крие риск при евентуално покачване на нивото на водите през пролетния сезон. Общинското ръководство е стартирало процедурата за получаването на разрешително. В момента коритото на..

публикувано на 12.05.24 в 13:29
Министерство на труда и социалната политика

Близо 450 възрастни хора ще продължат да получават здравно-социални услуги чрез мобилни екипи

Близо 450 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания ще продължат да получават здравно-социални услуги чрез мобилни екипи в своите домове и от разстояние - телекеър. Правителството прие новата  програма "Иновативен модел за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания 2024", като са осигурени допълнителни..

публикувано на 12.05.24 в 13:26

Изгоря търговски център във Варшава

Търговски център в полската столица Варшава с 1400 магазина почти напълно изгоря при пожар. Властите изпратиха текстови съобщения, за да предупредят жителите на полската столица да си останат по домовете със затворени прозорци. Няма данни за пострадали. Моловете и големите магазини обикновено не работят в неделя заради забрана, наложена от предишното..

публикувано на 12.05.24 в 13:22