Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако Борисов бъде поставен в ситуация да се защитава, ще развали кабинета, смята политологът

Георги Киряков: Развитието на случая "Божков" е индикатор за това какво ще се случи с правителството

"Не трябва да позволяваме толкова брутална намеса в българските дела – нито от изток, нито от запад"

| Интервю
Георги Киряков
Снимка: архив

"Ако е само за един ремонт на основната сграда, е оправдано такова преместване. Те не могат да заседават на улицата или да си намерят офис бизнес сграда. Но ако са решили за постоянно, то това ще бъде скандал, както и предишния път беше скандал."

Това мнение изрази в интервю за БНР преди началото на новия политически сезон политологът Георги Киряков. През следващите 3 години депутатите ще работят в сградата на бившия Партиен дом заради ремонт на старата, историческа сграда на парламента.

"Няма никакво значение кой къде седи. Важното е да се свърши обществена работа. Могат да седнат и в парламентарното кафене, стига да свършат работа" , отбеляза той относно новото разпределение на местата в пленарната зала, при което депутатите от ДПС ще седят между тези на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Относно неспокойното политическо лято, убийството на Алексей Петров и завръщането на Васил Божков политологът посочи:

"Видях плахо пристъпване в една много сложна атмосфера – политическа, икономическа, криминогенна и много плахо действие от страна на управляващите, може би чисто по академичному. Премиерът, колкото и да е добър учен, очевидно има дефицит на политически качества."

"Очевидно е, че присъствието на Божков в България е свързано с обвинения, които е отправял през годините към бившия премиер Бойко Борисов, основна фигура от управляващото мнозинство. Развитието на този случай е индикатор за това какво ще се случи с правителството", коментира Георги Киряков в предаването "Преди всички".

Снимка: БГНЕС

Относно желанието на лидера на ГЕРБ да се дистанцира от управлението Киряков смята, че ако той бъде поставен в ситуация да се защитава, ще развали кабинета и това за него е червена линия.

"Ясно е, че не му е комфортна тази ситуация. Че ако не беше в слаба позиция, отдавна нямаше да съществува този кабинет. Че ако нямаше външна намеса за стабилизиране и удържане на това управление, Бойко Борисов щеше да е направил избори."

Като фундаментален проблем на българската демокрация той открои спора за назначения на конкретни лица, а не за политики на фона на атаки срещу обществото, "които го разтревожват до степен то да е готово да скача и да убива".

"Темата за конституционните промени поутихна. Това процес, който трябва да върви паралелно с оперативната работа. Това е много дългосрочна цел. Темата не се предлага агресивно", смята Киряков.

Във връзка с конфликта на управляващото мнозинство с президента той подчерта, че това е геополитически конфликт, не вътрешнополитически.

"И България отново, за съжаление, играе ролята на някаква пионка във външнополитическите стратегии на други държави."

"Не трябва да позволяваме толкова брутална намеса в българските дела – нито от изток, нито от запад", допълни Георги Киряков.

Няма нова партия, която да не е заплаха за партиите на терена в момента, заяви още политологът относно предположенията за бъдещия политически проект на президента и заявките, които той прави.  

Киряков нарече "поредната политическа глупотевина и действие според човека" огласени намерения за законодателно свиване на правомощията на президента.

"Такава битка е безплодна", предупреди той и припомни други подобни опити да се променят закони заради конкретни лица. 

"Виждате и защо конституционалистите са потресени от това, което се случва в институционалния живот на държавата."

"Ако сега се натисне темата за отварянето на Изборния кодекс, тя ще възпали депутатите от управляващото мнозинство", смята оше Георги Киряков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При българите,..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35

"В Северна България – от Видин до Русе, няма никой". Лицево-челюстните хирурзи са на изчезване

Специалността лицево-челюстна хирургия у нас е в криза. За това алармира д-р Лиляна Димитрова, специалист с 40-годишен стаж. "Останаха малко. Вероятно работещите са не повече от десетина. Всички останали вече са пенсионери ", пояснява д-р Димитрова пред БНР. Специалността е в криза . Точките, в които са достъпни подобни специалисти, са..

публикувано на 01.10.24 в 06:59

Иван Анчев: Само Москва има полза от разрастване на конфликта в Близкия изток

Бяха изпуснати много възможности за дипломация , заяви пред БНР експертът по контратероризъм и международна сигурност Иван Анчев, който е и директор на Центъра за изследване на глобални хибридни заплахи. Коментарът му е по повод на увеличаващото се напрежение между Израел и "Хизбула".  Откриха тялото на лидера на "Хизбула" Израелската..

публикувано на 30.09.24 в 10:28
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

Крайната десница в Австрия печели за първи път парламентарни избори

Крайната десница в Австрия спечели за първи път парламентарни избори в алпийската република, но не е сигурно, че ще оглави следващото правителство. При преброени 100% бюлетини Партията на свободата получава почти 29 процента от гласовете, но е нежелан партньор от повечето парламентарни партии. Втора политическа сила е Народната партия на..

публикувано на 30.09.24 в 07:28
Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски: Има дежурни, които не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред

Постоянно има дежурни, които се занимават с това да не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред . Това заяви пред БНР бившият македонски премиер (1998-2002 г.) Любчо Георгиевски, лидер на ВМРО-Народна партия. " Всеки път, когато отношенията се подобряват, се случва някой да започне да ги влошава . ... Не знам какво в този момент..

публикувано на 27.09.24 в 18:02