Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 300 евро трябва да похарчат кипърските семейства за подготовка за учебната година

Снимка: Rawpixel

С близо 15% повече в сравнение с миналата година трябва да похарчат семействата в Кипър, за да подготвят децата за влизането им в класните стаи, обявиха от Кипърската конфедерация на родителите. Новата учебна година в страната се открива през следващата седмица. 

От 300 евро започват разходите за най-необходимото за едно дете за училище. Тези средства са за ученическа чанта, тетрадки и канцеларски материали, несесери, химикалки, дрехи и обувки, изчислиха от Конфедерацията на родителите. В посочената сума не се включва нов компютър или таблет, тъй като тези устройства не се купуват всяка година. По-скъпи с най-малко 5-10 евро на артикул са ученическите облекла тази година, съобщиха от Кипърската асоциация на потребителите. Според пазарното й проучване има значителен спад в търсенето на тези стоки, като родителите избират най-евтините варианти и само от най-необходимото.

Ръст от 7% на цените на канцеларските материали, най-често използвани в училище, отчете Статистическата служба. Сравнението обаче се базира на цените през юли, а през август, с наближаването на първия учебен ден, те винаги са по-високи, казаха от родителската организация.

Средните училища в Кипър започват новата учебна година в четвъртък, 7 септември, а началните класове - на 11 септември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Българските училища в Кипър откриват учебната година

Българските училища в Кипър откриват новата учебна година. С тържества днес първите две от тях отварят вратите за възпитаниците си и поставят началото на юбилейните си годишнини, на които посвещават поредица от събития и инициативи до месец май...

публикувано на 02.09.23 в 03:02

В Кипър започва програма за субсидиране на таксите за детски градини и ясли

В Кипър от септември започва новата правителствена програма за субсидиране на таксите за деца до 4-годишна възраст в детските ясли и градини за учебната 2023-2024 г. За специалното финансиране могат да кандидатстват и българските родители в страната, които..

публикувано на 01.09.23 в 08:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба в Берковица в памет на Милан Миланов-Революцията

В Берковица откриха първата мобилна изложба, посветена на Милан Миланов–Революцията. За приноса му за развитието и популяризирането на културно-историческото наследство в Северозапада приживе той бе награден с орден I степен „Кирил и Методий“...

публикувано на 19.05.24 в 16:49
Еманюел Макрон и Олаф Шолц

Макрон и Шолц изразиха загриженост за закона за чуждестранните агенти в Грузия

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц изразиха загриженост по повод ситуацията в Грузия, след като грузинският парламент одобри закона за "чуждестранното влияние", предаде АФП. Парламентът в Тбилиси прие закона за..

публикувано на 19.05.24 в 16:43
Президентката на Северна Македония Гордана Силяновска по време на представлението на Софийската опера и балет в Скопие

Софийската опера в Скопие с "Валкюра"

Софийската опера и балет представи за първи път операта "Валкюра" на Рихард Вагнер в рамките на фестивала "Майски музикални вечери". Премиерата се осъществи с подкрепата на министерствата на културата на България и Република Северна Македония и Българския..

публикувано на 19.05.24 в 16:23

ЮЗУ няма да отвори врати на 20 май

Въпреки решението на браншовите синдикати в сферата на висшето образование да отложат националния протест в София на 20 май повечето държавни университети утре няма да отворят врати. Сред тях е и Югозападният университет в Благоевград...

публикувано на 19.05.24 в 16:14

Епископите Арсений и Герасим са двамата кандидати за Сливенски митрополит

В Сливенска епархия отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари.   Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са двамата кандидати, посочени днес от 42 епархийски избиратели. Ако изборът на двамата не бъде обжалван в..

публикувано на 19.05.24 в 15:04

"Скорост на високи токчета" в Кюстендил

15 дамски екипажа участваха в атрактивното автомобилно шоу "Скорост на високи токчета“ на централния площад "Велбъжд", а домакин бе Община-Кююстендил. Състезанието мина при голям интерес въпреки лошото време, а участничките отправиха послания за..

публикувано на 19.05.24 в 14:55

Знеполският епископ Арсений е първият избор за нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений е изборът на епархийските избиратели, които гласуват за Сливески митрополит. Така първата кандидатура вече е избрана. Втори с 21 гласа е епископ Герасим. Сега върви втори тур на изборите в Митрополията. Избира се втори епископ,..

публикувано на 19.05.24 в 14:38