Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският музей вече има нов директор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският музей назначи нов директор на мястото на оттеглилия се Хартвиг Фишер, след като повече от 2000 артефакта бяха откраднати. 

Председателят на попечителите на музея, бившият министър на финансите Джордж Озбърн, обяви сър Марк Джоунс за временно изпълняващ длъжността. Озбърн посочи, че Джоунс е един от най-опитните и уважавани ръководители на музеи в света и ще даде всичко необходимо, от каквото се нуждае Британския музей сега за предоляване на кризата. Озбърн допълни, че назначаването на Джоунс подлежи на одобрение от премиера Риши Сунак. 

В момента се води разследване за откраднаните ценни артефакти, които датират от 15-и век пр.н.е. до 19-и век от н.е. 

Вестник "Гардиън" коментира, че назначаването на Марк Джоунс поражда спекулации, че може да има по-нататъшно развитие на дългогодишния спор за древногръцките мраморни статуи и фризове от Партенона, изложени в Британския музей. Вестникът припомня интервю с него през 2022 година, в което той застъпва идеята стаутите да бъдат "споделени" с Гърция, която си ги иска обратно. Той посочва, че "трябва да има някаква възможност за добро решение и за двете страни". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Музей в Лондон уволни служител заради разследване за "липсващи, откраднати и повредени“ съкровища

Британският музей в Лондон уволни член на персонала след започнало разследване на полицията за „липсващи, откраднати и повредени“ съкровища. От Лондон – Веселин Паунов: Предмети, включително злато, бижута и скъпоценни и полускъпоценни камъни, са..

публикувано на 17.08.23 в 08:00

Директорът на Британския музей се оттегля от поста си след установената кражба на ценни предмети

Директорът на Британския музей Хартвиг Фишер обяви, че ще се оттегли от поста си след установената кражба на ценни предмети от поверената му институция. В направено изявление Хартвиг Фишер заяви, че е очевидно, че музеят "не е отговорил..

публикувано на 25.08.23 в 20:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Убитите в Афганистан туристи са били испанци

Трима испански туристи и един афганистанец са убити при въоръжено нападение в Централен Афганистан.  Според говорител на Министерството на вътрешните работи на талибаните са били ранени още седем души, включително четирима чужди граждани...

публикувано на 18.05.24 в 14:00
Цветомир Петров

Председателят на СОС с редица въпроси за Симеоновския лифт

В позиция до медиите председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров поставя редица въпроси за неработещия Симеоновски лифт в планината Витоша. "Кой го е продал? Кой е следил за изпълнението на следприватизационния договор, кой е позволил да не..

публикувано на 18.05.24 в 13:45

Голямо количество контрабандни цигари са задържани на ГКПП "Кулата"

Голямо количество контрабандни цигари са задържани на Граничния пункт "Кулата".  От Агенция "Митници" съобщиха, че нелегалният внос от Гърция към България е бил предотвратен при съвместна акция с Граничната полиция, НАП и ГДБОП.  Задържани са 6,5..

публикувано на 18.05.24 в 13:22
Кириакос Мицотакис

Мицотакис: Гърция оттегля подкрепата за РСМ в ЕС, ако не спазва Преспанския договор

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз, ако Скопие не спазва Преспанския договор, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Правителството в Скопие да спазва стриктно Преспанското споразумение и..

публикувано на 18.05.24 в 13:15

Радев: Неприемливо е продължаването на войната в Украйна

Президентът Румен Радев смята, че не е възможно Русия да бъде победена във войната, която тя води срещу Украйна. Според държавния глава извършеното тази седмица покушение срещу словашкия премиер Роберт Фицо е плод на страсти, разпалвани покрай войната..

публикувано на 18.05.24 в 13:07

След иранското нападение над Израел: Първи разговори между представители на Иран и САЩ

За първи път след иранското нападение над Израел с дронове през април са водени разговори между представители на Иран и САЩ. За това съобщава американският новинарски портал "Аксиос", цитиран от Ройтерс. Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха..

публикувано на 18.05.24 в 12:40

Изложба живопис "Светът на операта в картини" откриват в Добрич

Изложбата живопис "Светът на операта в картини" ще бъде открита днес от 14.00 часа в Дом-паметник "Йордан Йовков". Поканата е от Регионалния исторически музей, Фондация за изкуство "Йордан Петков" и НЧ "Палитра". Куратор на изложбата е Нели Вълчева –..

публикувано на 18.05.24 в 11:38