Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Има идея за електронно връчване на фишове"

Настимир Ананиев: Институциите са една част от проблема с нарушителите на пътя, другата е обществото

"Никога не е имало среща между Кирил Петков, Бойко Борисов и Алексей Петров, което беше внушено от много медии и говорители"

| Интервю
Настимир Ананиев
Снимка: Борислава Борисова
Институциите са една част от проблема с нарушителите на пътя, другата е обществото. Това заяви пред БНР Настимир Ананиев, депутат от ПП-ДБ и член на Комисията по транспорт в парламента. Той е сред участниците в проведената извънредна среща по проблемите на пътната безопасност. В нея се включиха представители на пряко ангажираните институции, прокуратурата, Националното сдружение на общините, Столичната община, депутати и родители на загинали в катастрофи деца. Повод за това стана убийството на 15-годишно момче на пешохдна пътека в София, причинено от пиян шофьор.

"Идеята беше да видим какво всъщност не работи. Искахме да чуем родителите на загинали деца, които са се сблъсквали със самата система и през делата, които водят, виждат къде държавата се е провалила. 

Премиерът лично се ангажира с проблема и даде знак, че е приоритет на правителството. Но ние, като общество, също трябва да се включим. Когато видим, че някой е пил, да му вземем ключа от колата и да го качим на такси. Много от хората подминават темата, защото не са се сблъсквали с нея. Тя обаче засяга цялото общество". 
Бързите кръвни тестове и бързото връчване на глоби и фишове са сред предложенията за улесняване на работата на институциите по проблема, отбеляза Ананиев. 

"Има идея за електронно връчване на фишове"

Хората очакват и бързо правораздаване, подчерта депутатът.

"В момента няма  достатъчно съдебните лекари и експретизите се бавят" 

Ананиев обясни също, че са внесени за обществено обсъждане 40-50 поправки в Закона за движение по пътищата

"Например за средната скорост. Става въпрос за спазване на ограниченията". 

Той смята, че би помогнало, ако се намали скоростта в населените места.

Настимир Ананиев коментира и твърденията за ролята на Алексей Петров около съставянето на кабинета. 

"Никога не е имало среща между Кирил Петков, Бойко Борисов и Алексей Петров, което беше внушено от много медии и говорители. Трябва да се фокусираме върху важните неща, а не да отделяме толкова време на пропаганда". 

Цялото интервю на Илия Вълков с Настимир Ананиев може да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вотът за НС в област В. Търново: ГЕРБ-СДС - 26,85%, "Възраждане" - 16,83%, ДПС - 11,21%

Окончателните резултати от изборите за народни представители в област Велико Търново определиха четвърто място за коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България" с 10,45%, която на вота миналата година беше втора политическа сила. Победители са ГЕРБ-СДС с подкрепата на 26,85% от гласовете.  На изборите във Великотърновска..

публикувано на 10.06.24 в 17:20

МО с комуникационна кампания за 20 г. членство в НАТО

Министерството на отбраната стартира комуникационна кампания за 20 години членство в НАТО. Обявената като комуникационна кампания трябва да припомни, че "България вече е утвърден и надежден съюзник в Алианса". В кампанията има клипове, които ще разказват за бойната група на НАТО у нас, за българските пилоти на Ф-16 и други теми...

публикувано на 10.06.24 в 17:19

Неофициално: Евродепутати от ПП-ДБ - Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров-Хазарта

ПП-ДБ ще бъде представена в ЕП от Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров - Ицо Хазарта. Това потвърдиха за БНР от щаба на коалицията.  Минчев беше водач на листата, но Кънев и Петров са разместили подредбата с преференции от съответно пето и шесто място.  "Да, България" няма да излъчи евродепутат. Вторият в листата - Стефан Тафров, и последната -..

публикувано на 10.06.24 в 17:07

"Булгаргаз" предлага природният газ през юли да поевтинее с 1,28%

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена с 1,28 процента на природния газ за юли в сравнение с юни, съобщиха от обществения доставчик. 58,79 лева за мегаватчас (без акциз и ДДС) е внесената от дружеството за утвърждаване от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е..

публикувано на 10.06.24 в 17:03

Обработени близо 94% от протоколите: Без промяна в подреждането

Новите междинни резултати от изборите за Народно събрание потвърждават разпределението на силите. При обработени близо 94% от протоколите на първо място е коалиция ГЕРБ-СДС с 24,63%, а на второ - ДПС с 15,89%. Коалицията ПП-ДБ остава трета с 14,81%. На четвърто място е партия "Възраждане", която получава 14,04%. Следват БСП със..

публикувано на 10.06.24 в 17:01
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Главчев в Берлин за Конференцията за възстановяване на Украйна

Служебният премиер Димитър Главчев ще участва в Конференцията за възстановяване на Украйна утре, 11 юни, в Берлин, съобщи правителствената пресслужба.  Основната цел на форума в германската столица е да мобилизира международната подкрепа за реконструкция, реформа и модернизация на Украйна. Главчев ще вземе участие в официалното откриване на..

публикувано на 10.06.24 в 16:51

ЕНП печели 185 места в новия Европарламент

Европейската народна партия е със 185 места в новия Европейски парламент и със значителна преднина пред заемащия второ място Алианс на социалистите и демократите, който получава 137 според последните предварителни резултати. Късно снощи водещият кандидат на ЕНП и настоящ председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изрази категоричната си..

публикувано на 10.06.24 в 16:45