Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В деня на Съединението се проведе поредното издание на инициативата "Поход за мир"

Снимка: Надежда Николова

В София и други градове у нас, както и в чужбина, където има български общности, тази вечер се проведе поредното - девето, издание на инициативата "Поход за мир".

Събитието се подкрепя от 32 града на България, а неговата цел е страната ни да се защити от война, да не се изпраща оръжие за нито една от двете страни, участващи във военния конфликт в Украйна. 

Участниците в "Похода за мир" днес поднесоха съболезнования за трагедията и жертвите от наводненията в община Царево.

Под наслов "България за мир и неутралитет" участниците в демонстрацията в София издигнаха глас срещу изпращането на оръжие за Украйна и настояха за незабавно разпускане на Народното събрание, както и за защита на българския лев и провеждане на национален референдум за това.

Както и за провеждането на допитване за това дали и трябва ли да се променя датата на националния празник. Обявяват се и против демонтирането на Паметника на Съветската армия в София. 

В деня на Съединението провеждането на "Поход за мир" носи идея всички българи да се обединят, отбелязаха протестиращите. Мирът е национална кауза, заявиха още участниците в демонстрацията:

"Има хора, убедени в това, че ние трябва да запазим мирна позиция, защото ние сме братя и с украинците, и с руснаците";

"Нека да се изплаща, да се помага, но да се помага с мирни средства, с медикаменти, не трябва да се праща оръжие, да се разпалва конфликтът. Напротив -  трябва да търсим примирие, да се търси диалог";

"Защо не пазим неутралитет, ами се завираме при тези, дето се бият, а ние сме тук на първа линия. Изобщо какво правим с Черно море, ние ще си съсипем държавата", казаха протестиращи.


И великотърновци се включиха тази вечер край паметника "Майка България" в инициативата "Поход за мир", за да поискат незабавното разпускане на парламента и се обявиха срещу военна помощ от България за Украйна. 

Сегашният парламент е неработещ, решенията му не са в полза на избирателите и трябва да бъде разпуснат, заявиха жителите на старата столица, които се включиха в инициативата "Поход за мир": 

"Изхвърляне на политическата класа от парламента и нови представители";

"Този парламент е толкова прогнил, толкова неадекватен, толкова зловещ, бих казал. Той не служи на българския народ";

 "Ако има как, в минус една минута да бъде прекратено действието на този парламент. Във всеки театър заплатите са ниски, защо в този "театър" са толкова високи?" 

Събралите се около паметника "Майка България" поискаха референдуми и категорично се обявиха против войната в Украйна и българската подкрепа за нея: 

"Трябва да се пита народът дали да се приема еврото, дали да бъдем независими";

 "Искаме да спре вече тази война и смятаме, че не се прави всичко възможно";

 "Трябва да се чуе гласът на народа, на гражданството, да има наистина гражданско общество, а то без достъп до информация не може да съществува".  


Снимки - Надежда Николова, Здравка Маслянкова.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е архивна

Полицаи на палатков лагер пред парламента в Атина

Гръцки полицаи протестират пред парламента в Атина срещу условията на труд и ниското заплащане. Издигнат е и палатков лагер. Синдикатът на полицаите съобщава за липса на достатъчно средства за униформените. Полицаите работят при голям риск при ниско заплащане. Въпреки предложенията към ресорното министерство за промени нощните..

публикувано на 17.05.24 в 12:38

Затваря ли единствената денонощна библиотека в Студентски град?

Първата денонощна библиотека в София ще затвори след по-малко от месец . Това споделиха нейните създатели в публикация в социалните мрежи и благодариха на повече от 3000 читатели, посетили уникалното място в Студентски град. Причините за затваряне на библиотеката са липсата на доброволци, които да посрещат желаещите да четат, както и на..

публикувано на 17.05.24 в 12:18

Кариерен форум в ЮЗУ среща студентите с бъдещи работодатели

Над 80 процента от студентите, завършили Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, намират своята реализация, и то по специалността. Доказателство за това е огромният интерес на работодатели от частния и публичния сектор, които участваха на най-мащабния кариерен форум във висшето училище. Немалка част от компаниите предлагат и..

публикувано на 17.05.24 в 12:12

В Елванген утре ще бъде честван Денят на Свети Методий

Утре в германския град Елванген за 54-та година ще бъде честван Денят на Свети Методий. От 1970 г. паметта на Свети Методий се почита заедно от българи и германци. Постепенно през годините интерес към празненствата за Свети Методий проявяват все повече страни, които са приели славянската писменост. Началото на празника е поставено от..

публикувано на 17.05.24 в 12:06

Спешна помощ по въздуха и на тунел "Железница"

Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска помощ по въздух в страната. To се намира в непосредствена близост до тунел "Железница" на АМ "Струма". С изграждането на съоръжението се осигурява възможност за бърза евакуация на пострадали при пътни инциденти или други..

публикувано на 17.05.24 в 11:50

ГЕРБ - СДС искат извънредно заседание на Столичния общински съвет

ГЕРБ - СДС събира подписи за извънредно заседание на Столичния общински съвет, което да се проведе на 23 май. Групата иска да бъдат изслушани кметът Васил Терзиев и неговият екип заради вчерашното решение на Административния съд, което спря реорганизацията на движението в центъра на столицата с мотива, че тя не се основава на никакъв..

публикувано на 17.05.24 в 11:24
Петко Йорданов

Ще има ли в София паметник, посветен на загиналите в Ирак военни?

В София може да има паметник на българските военнослужещи, загинали в Ирак. 13 български военнослужещи загубиха живота си в рамките на военната мисия там, приключила преди години. Поставянето на паметника обаче се бави заради административни пречки, казва пред БНР Петко Йорданов от Фондация "За загиналите военнослужещи в мисията в Ирак". Йорданов..

публикувано на 17.05.24 в 11:13