Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва равносметката на щетите от опустошителното наводнение по Черноморието

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Връзката със Синеморец е възстановена, може да се пътува в тази посока. Нямаме никъде бедстващи. Също така е възстановена сухоземната връзка между двата квартала на Царево, където вчера пропадна мост."

Това каза за актуалната ситуация след водното бедствие по Южното Черноморие областният управител на Бургас Пламен Янев.

Очаква се днес да започне изграждането на понтонния мост между Царево и Ахтопол, уточни Янев. Предстои оценка на щетите.

"Вече нямаме издирвателни действия. Четирите жертви са факт, но нямаме сигнали за други хора, които да са изчезнали и да ги търсим. Морето започва да се успокоява."

Продължават сигналите да са в социалните мрежи. Всеки, който има сигнал, да го изпрати към областната управа, към МВР и прокуратурата, коментира Пламен Янев в предаването "Преди всички" относно проблемни участъци и евентуални незаконни действия, които биха могли да са допринесли за големите наводнения.

"Призовавам всеки, който има съмнения, че човешка небрежност и действия може да са довели до това нещастие, да подаде конкретен сигнал."

Снимка: БГНЕС

"Много страшно. Много поражения – по частни домове, по инфраструктурата в града, но считам, че нещата ще се оправят."

Така описа ситуацията Стоян Чайков, доброволец, администратор на Фейсбук групата  "Царево".

Всички доброволци на терен помогнаха максимално, особено в селата Кости и Бродилово. Институциите трябва да се заемат и да ощетят щетите на хората, обясни Чайков.

По думите му мостовете са над 50-годишни, а "бедствието беше голямо, такова нещо абсолютно никога не е било". Тепърва може да се анализира дали има човешки действия спрямо природата, които са оказали влияние върху мащаба на пораженията, подчерта

"За много кратко време тези мостове рухнаха. Бедствието просто беше огромно, за да се случат нещата в кратък порядък."

Повече информация за желаещите да подпомогнат възстановяването след наводненията може да се получи на телефон 0590 55 018.

Нестинарка  Снимка: БГНЕС

"Още на 4 септември вечерта започнаха силен вятър и буреносни дъждове. Всичко беше нормално до следващата сутрин, преди обяд, когато изведнъж отнякъде ни заля кална река. Всички улици бяха под вода, включително автомобили под вода. Не знаем откъде се появи тази кална вълна, но тя заля всичко. Това се случи на 5-и, около обяд", разказа Станислава Гайдажиева, евакуирана от къмпинг "Нестинарка". 

"Всичко вече е нормално на къмпинга. Вчера беше възстановено електричеството. Почистен е големият плаж. Вече абсолютно всичко функционира, както беше преди", свидетелства музикантът от "Акага" Иво Казасов от къмпинг "Арапя".

"През пет години се случва това нещо и много се чудя на тези хора защо там си слагат караваните, при положение, че това е естествен път на реката. Там е корито на река. През по-голяма част от времето то е сухо, но като се получат 330 литра на квадратен метър, има и изпускане на микроязовири, просто се чудя на тези хора… Има синоптични прогнози, приложения, с които може да се види кога и как, колко валеж ще има. Малко и на лична отговорност хората да реагират, да си махнат навреме караваните!"

Караваните и колите са извадени от залива, допълни Казасов. 

Арапя  Снимка: БТА

Във всички държави, в които има проактивна политическа подкрепа за преодоляването на проблема с промените в климата, това се е случило след голямо бедствие. Увеличаването на природните катаклизми се е утроило и те ще стават по-чести. За България близо 60% от основния риск е свързан с такива наводнения.

Това обясни пред БНР Георги Стефанов от Коалиция за климата, бивш съветник на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов.

В последните 20 години имаме редица стратегически документи, които на практика са пожелателни, макар да са задължителни. Държавата я няма превантивно, коментира Стефанов.

В България не е правен финансов анализ по темата за щетите и евентуалните превантивни действия, уточни той. 

"Превенцията е много по-евтина, отколкото отстраняването на щетите пост фактум."

За община Царево са посочени само две точки с потенциален риск от наводнения, а на практика виждаме много повече, допълни Стефанов.

Снимка: БГНЕС

Царево преминава към режим възстановяване след наводненията. Предстои оценка на материалните щети и тяхното възстановяване. Сумата ще бъде голяма, заяви в предаването "Преди всички" заместник-кметът на Царево Марин Киров.

Над пет моста са обрушени. Предстои почистване на населени места, извозване на отпадъци, възстановяване на настилки, допълни той. По думите му са рухнали включително нови мостове.

Според Киров основният проблем е на къмпинг "Арапя", където няма презастрояване, а "незаконни каравани и бунгала".

В момента няма необходимост да прииждат повече доброволци. Има списък с над 300 души, обясни заместник-кметът на Царево.

Повече по темата чуйте в звуковитe файлове.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският крал Чарлз III

Чарлз Трети предаде ролята на главнокомандващ на армейския въздушен корпус на принц Уилям

Британският крал Чарлз Трети официално предаде ролята на главнокомандващ на армейския въздушен корпус на  големия си син  принц Уилям. Кралят е станал главнокомандващ на армейския въздушен корпус преди 32 години, но с оглед на продължаващото му лечение от рак, той ограничи своите функции. "Това е страхотно решение, Уилям наистина е много добър..

публикувано на 14.05.24 в 04:01
Грант Шапс

Грант Шапс: Следващият министър на отбраната на Русия ще бъде "поредната марионетка" на Путин

Британският министър на отбраната Грант Шапс прогнозира, че следващият министър на отбраната на Русия ще бъде "поредната марионетка" на руския президент Владимир Путин, на фона на съобщенията за смяна на Сергей Шойгу.  След новината, че руският президент премества дългогодишния си съюзник Шойгу на друга роля и предложи назначаването на бившия..

публикувано на 14.05.24 в 03:46
Кириакос Мицотакис и Реджеп Ердоган

Ердоган заяви пред Мицотакис, че не вижда "неразрешими проблеми" в двустранните отношения

Турският президент Реджеп Ердоган заяви пред гръцки премиер Кириакос Мицотакис по време на разговори в Анкара в понеделник, че няма "неразрешими проблеми" между техните две държави, повтаряйки същите думи от посещението му в Атина през декември миналата година, съобщава Ройтерс. "Въпреки разногласията, ние се фокусираме върху положителен..

публикувано на 13.05.24 в 23:51
Алексис Ципрас и Зоран Заев

Ципрас и Заев: Националистическият популизъм е лицемерен и опасен

Националистическият популизъм е лицемерен и опасен. Около тази позиция са се обединили днес в телефонен разговор бившите премиери на Гърция и на Република Северна Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев, съобщи гръцката телевизия "Скай". Ципрас и Заев бяха начело на правителствата на двете страни, когато 2018 г.   беше подписан Преспанския..

публикувано на 13.05.24 в 23:32
Иракли Кобахидзе, премиер на Грузия

Иракли Кобахидзе: Утре парламентът на Грузия ще приеме закона за "чуждите агенти"

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе заяви, че парламентът в Тбилиси ще приеме спорния законопроект за "чуждестранните агенти" въпреки многохилядните протести през последните седмици. Последното трето четене на законопроекта е насрочено за утре, 14-ти май, съобщава Ройтерс. В телевизионно обръщение премиерът заяви, че парламентът ще действа..

публикувано на 13.05.24 в 23:21
Джейк Съливан

Белият дом: САЩ правят "всичко възможно", за да доставят бързо оръжия на Украйна

Съединените щати правят "всичко" възможно, за да доставят бързо оръжия в Украйна, за да може страната да се бори с изненадваща руска сухопътна офанзива в североизточния район на Харков, заявиха в понеделник от Белия дом, предаде Франс прес. "Ние правим всичко възможно, както ние, така и нашите съюзници", каза съветникът по националната..

публикувано на 13.05.24 в 22:56

Гръцки студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците в Газа

Гръцките студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците за прекратяване на войната в Газа. Палатков лагер организираха   стотици студенти в гръцката столица за нощно бдение в подкрепа на палестинския народ. Преди това проведоха протест пред посолството на Израел, като скандираха срещу военните действия в Газа. Протестиращите..

публикувано на 13.05.24 в 21:57