Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започва програма за разрушаване или ремонт на опасни жилищни сгради

Кипър
Снимка: Pixabay

Програмата на правителството на Кипър за разрушаване или ремонт на опасни жилищни сгради и финансово подпомагане на семействата в тях навлиза в етап на практическо изпълнение. Днес в Официалния вестник на републиката ще бъде публикувана обявата за първия търг, съобщиха от вътрешното министерство.

Пет жилищни блока в Никозия са първите, които ще бъдат съборени. От днес текат сроковете за предстоящите дейности. Офертите по търга се подават до 22 септември, две седмици ще продължи тяхното разглеждане и оценяване, така че разрушаването на първите сгради се очаква да започне в средата на октомври, уточниха от вътрешното министерство.

С одобрената през април програма правителството се опитва да реши дългогодишния остър проблем с крайно лошото състояние на блоковете, построени от държавата за кипърските гръцки бежанци от северната част на острова след турската инвазия през 1974 г.

В първата ѝ фаза са включени 43 рискови сгради, 20 от които са обявени за "непосредствено опасни". За участие в плана досега са подадени близо 180 заявления. Правителството предоставя еднократна безвъзмедна финансова помощ на хората от тези сгради. Включилите се в проекта ще получат субсидия от 20 000 до 50 000 евро, а личната им вноска за новопостроеното жилище е от 10 000 до 75 000 евро.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Никос Христодулидис

Кипър е домакин на среща с участието на лидерите на Гърция и Израел

Кипърската столица Никозия е домакин днес на тристранна среща на върха Кипър-Гърция-Израел. Очакват се важни решения от разговорите на президента на Кипър Никос Христодулидис и министър-председателите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Израел Бенямин..

публикувано на 04.09.23 в 01:11
Бенямин Нетаняху, Никос Христодулидис и Кириакос Мицотакис

До 3-6 месеца Израел, Кипър и Гърция ще решат за експлоатацията на регионалните газови находища

В следващите от 3 до 6 месеца Израел, Кипър и Гърция трябва да вземат политически решения за експлоатацията на газовите находища в Източното Средиземноморие и износа на горивото за Европа. Това стана ясно след проведената днес в Никозия среща на..

публикувано на 04.09.23 в 17:19

В Кипър ще гонят рекорд за най-много пържени картофи

В Кипър се опитват да поставят нов Рекорд на Гинес за най-много пържени картофи. Амбициозното начинание ще се състои днес в първия ден на двудневния „Международен фестивал на големия картоф 2023“. Жителите на най-голямото кипърско картофено село Ксилофагу..

публикувано на 07.09.23 в 03:59

В Пафос осъдиха 74-годишна кипърка за смъртта на българско момиче при пътен инцидент

Окръжният съд в кипърския град Пафос осъди на 15 месеца затвор 74-годишна кипърка за причиняване на смъртта на 10-годишно българско момиче при пътен инцидент, беше обявено днес. Трагичният случай е от ноември 2019 г. Наложената присъда е за причиняване на..

публикувано на 07.09.23 в 16:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстоят важни срещи, свързани с Кипърския въпрос

Три срещи, ключови за по-нататъшното развитие по Кипърския въпрос, се провеждат днес, като от тях се очаква да определят възможните следващи стъпки. Ангажирани в тях са Никозия, Атина и Анкара. В Никозия за втори път в рамките на едноседмичната си..

публикувано на 13.05.24 в 03:29

Сепаратистките формации няма да имат мнозинство в каталунския парламент

Сепаратистките партии губят мнозинството си в парламента на испанската област Каталуния. Това сочат резултатите от вчерашните избори, на които най-много гласове печели Социалистическата партия. Оправдаха се прогнозите за спад на..

публикувано на 13.05.24 в 03:25
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

Гърция за клетвата на Силяновска: Явно нарушение на Преспанския договор

Като открито нарушение на Преспанския договор гръцкото министерство на външните работи определи днешната клетва в парламента на новоизбраната президентка на Република Северна Македония Гордана Силяновска, която нарече страната си „Македония“ вместо с..

публикувано на 12.05.24 в 21:09
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

ЕС: Северна Македония трябва да спазва споразуменията

ЕС изразява съжаление, че новият президент на Северна Македония Силяновска-Давкова не е използвала конституционното име на страната по време на церемонията по полагането на клетвата днес, се казва в изявление на европейската служба по външна..

публикувано на 12.05.24 в 20:26
Михаил Мишустин говори пред Държавната дума, долната камара на руския парламент, Москва, 10 май 2024 г.

Комитетите в руския парламент одобриха състава на новото руско правителствои

Парламентарните комитети в Държавната дума на Русия одобриха всички кандидати за вицепремиери и министри в новото правителство на Михаил Мишустин. Това съобщи първият заместник-председател на Думата Александър Жуков. Премиерът на Русия Михаил..

публикувано на 12.05.24 в 20:07

"Хамас" отговори на Байдън

Палестинската групировка "Хамас" отговори на отправените призиви към тях от президента на Съединените щати Джо Байдън, че войната може да приключи утре, ако те освободят израелските заложници. В свое изявление, цитирано от "Франс прес", "Хамас" определи..

публикувано на 12.05.24 в 19:59
Милка Василева, председател на съсловната организация

Недостигът на медицински сестри - има ли решение

Заради големия недостиг на медицински сестри у нас болници назначават студенти по медицина като болногледачи, които реално вършат работата на сестрите, без да имат правоспособност. За този проблем разказа пред БНР Милка Василева, председател на..

публикувано на 12.05.24 в 19:36