Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър включва проекти за чиста енергия в Плана си за възстановяване и устойчивост

Снимка: АФП

Кипър засилва енергийната част в Плана за възстановяване и устойчивост, като включва в него нови реформи и проекти за чиста енергия и диверсификация на енергийните доставки. Актуализираният му вариант е получен в Еврокомисията и ще бъде оценен до края на октомври, съобщиха от Брюксел. 

Измененият национален план на Кипър включва четири нови инвестиции и разширяването на пет съществуващи вече проекти в областта на енергетиката. Новите мерки предвиждат увеличаване на финансирането за енергийна ефективност на сградите, насърчаване на чистия транспорт, предоставяне на стимули за развитието на нови иновативни технологии, научноизследователска и развойна дейност в областта на зеления преход. За целта се изискват допълнителни средства от 104 млн. евро, казаха от Министерството на финансите. 

Според него предложенията ще улеснят намаляването на енергийните нужди на Кипър от внос на изкопаеми горива. По този начин страната ще допринесе за постигане на целите на европейския план за чиста енергия /REPowerEU/ и освобождаването на ЕС от енергийната зависимост от Русия. Преразглеждат се и близо 50 от първоначално одобрените мерки. С промени във финансирането актуализираният план за възстановяване на Кипър сега възлиза на над 1,2 млрд. евро, посочва в съобщението си Еврокомисията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бенямин Нетаняху, Никос Христодулидис и Кириакос Мицотакис

До 3-6 месеца Израел, Кипър и Гърция ще решат за експлоатацията на регионалните газови находища

В следващите от 3 до 6 месеца Израел, Кипър и Гърция трябва да вземат политически решения за експлоатацията на газовите находища в Източното Средиземноморие и износа на горивото за Европа. Това стана ясно след проведената днес в Никозия среща на..

публикувано на 04.09.23 в 17:19
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благовест Георгиев

Близки на загинали поискаха оставката на общинския съветник Благовест Георгиев

Родители и близки на загинали на пътя поискаха общинският съветник от ПП - ДБ - "Спаси София" Благовест Георгиев, който избяга от причинената от него лека катастрофа в началото на април, да напусне Столичния общински съвет. ПП-ДБ-СС пак поискаха..

публикувано на 16.05.24 в 11:06
Александър Вучич

Задържан е мъж за заплахи към сръбския президент

Вицепремиерът на Сърбия и министър на вътрешните работи Ивица Дачич съобщи днес, че в Сърбия е задържан мъж заради заплахи, отправени към сръбския президент Александър Вучич, информират сръбските медии. Поради заплаха, засягаща сигурността на..

публикувано на 16.05.24 в 11:03
Иван Таков

Общинарите от БСП в София искат оставката на зам.-кмета по транспорта

Общинските съветници от БСП в София поискаха отстраняването на заместник-кмета по транспорта Илиян Павлов, както и призоваха за връщане на старата организация на движение по столичния булевард "Патриарх Евтимий". По думите на Иван Таков,..

публикувано на 16.05.24 в 11:02

Богата програма за 24 май в Монтана

В Монтана ще има празнично шествие на деца и ученици за 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На откритата сцена на площад "Жеравица" ще има концерт. Шествието..

публикувано на 16.05.24 в 10:42

Кулинарна академия дава пълна стипендия за дете от SOS Детски Селища

Кулинарна академия HRC дава пълна стипендия за образование и социална кауза. Стипендията е за 4 семестъра по 2800 евро и ще финансира обучението на дете от SOS Детски Селища - България. Мария Божидарова ме грабна с ентусиазъм, много добри..

публикувано на 16.05.24 в 10:28
Младши лекари държат плакати, докато стачкуват пред болницата на Университетския колеж в Лондон, 11 април 2023 г.

Младшите лекари в Англия ще разговарят с представители на кабинета за заплащането си

Младшите лекари в Англия се съгласиха да се срещнат с правителството за разговори с независим посредник в спора за заплащането, който продължава повече от година, съобщи Британската медицинска асоциация. От синдиката на младшите лекари..

публикувано на 16.05.24 в 10:23
Владимир Тодоров

Над 2200 тежки катастрофи със 120 загинали от началото на 2024 г.

От началото на годината са станали над 2200 тежки пътнотранспортни произшествия със 120 загинали и над 2700 ранени. Загиналите на пътя са по-малко с 42-ма души в сравнение същия период на миналата година, каза Любка Маринова, бивш говорител на "Пътна..

публикувано на 16.05.24 в 10:19