Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горчиви равносметки след наводненията

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Продължава обследването на компрометираните пътни съоръжения, които бяха засегнати от наводненията в община Царево. Продължава разрушаването на пропадналия мост по пътя Царево - Ахтопол. Временното съоръжение на неговото място ще остане до изграждането на нов, по-здрав и по-сигурен мост.

Това обясни пред БНР инж. Митко Порязов, директор на областното пътно управление в Бургас. Основната причина за разрушаването на този мост е била голямата приливна вълна, която е изровила фундамента, заяви той.

"Мостовете не се проектират за толкова високи приливни вълни."

Наводнение в Кости през 2021 г.  Снимка: БГНЕС

Едно от тежко засегнатите селища в района на водното бедствие е село Кости, което периодично се наводнява.

Едно от големите наводнения се случва през октомври 2017 година, когато достъпът до къщите е възможен само с лодки. Последното водно бедствие е било през февруари миналата година.

Кости има 120 жители. Местните жители твърдят, че коритото на реката, както и дерето не се почистват. Те са категорични, че не е чистено с десетилетия. Определят периодичните проверки през годините като безсмислени, защото от тях последици няма. Репортаж на БНР от преди 2 години звучи съвсем актуално и след сегашното водно бедствие:

"Осигуряването на средства за почистване на речните корита от години е в летаргично състояние. Казусът е сложен, защото сме в национален парк. Има характерни особености в региона, които също трябва да се вземат предвид", коментира тогава заместник-областният управител на Бургас Пламен Янев, който сега е областен управител.

"Проблемът с Кости е стар. За пореден път го констатираме. Проблемът е свързан с голямо финансиране от държавата и с това, че трябва да се съобразим със законодателството в защитените територии. Проблемът не е в липсата на идеи, проблемът е в липсата на финансиране", твърди заместник-кметът на Царево Марин Киров.

По реката са нанесени поражения за десетки години напред. Променено е коритото, изсечени са дървета и това е дело на дейността на един човек, изтъкна кметът на Кости Антон Ангелов в интервю за БНР. По думите му са сезирани компетентни органи, но няма никакъв резултат.

"10 години се борихме с държавата и с него."

Не можем да спрем природата – това са 300 литра на квадратен метър, подчерта още кметът на Кости. "Когато е пороен дъждът, няма спасение."

С изграждането на подпорни стени в дерето ще бъде ограничена възможността водата да причинява щети, обясни той. 

"Водосборът в Кости е изключително голям. Всичката вода, която събира цяла Странджа, минава оттук и през Царево."

Според Ангелов не е проблем само дерето, защото след последния порой има отнесен асфалт и празни улици.

Пораженията край село Варвара Снимка: БТА

Горите са естественият буфер. Когато изсичаме старите гори, се ускорява оттичането на водата по планинските склонове, отбеляза експертът от Българската фондация "Биоразнообразие" Петко Цветков, като обърна внимание върху изместването на речните корита и масовите по думите му сечи в горите.

"Застрояването в речните корита, което през годините наблюдавахме, липсата на контрол върху строителството по местата, където реката трябва да може да освободи своята сила – ние я вкарваме в тесни корита и очакваме, че огромни количества вода биха могли послушно, лекичко и внимателно биха могли да текат в посоката, в която ние искаме."

Системата, държавата не мисли стратегически и не се ангажира дългосрочно, обобщи експертът.

Повече по темата слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джулиан Асандж напуска съда в Сайпан, 26 юни 2024 г.

Джулиан Асандж напусна съда като свободен човек

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж се призна за виновен пред американски съд за получаване и публикуване на американски военни тайни, след като сключи сделка с прокуратурата, която му гарантира свободата. Делото срещу Джулиан Асандж беше гледано в Сайпан - столицата на малката островна американска територия Северни Мариански острови,..

публикувано на 26.06.24 в 07:35
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50