Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъск: Отказах да активирам Starlink в Крим, което предотврати украински удар по руския флот

Илон Мъск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Технологичният магнат Илън Мъск заяви, че е предотвратил украинско нападения срещу руска военноморска база миналата година, като е отказал молба на Киев да включи достъп да интернет в Черно море край анексирания от Москва Крим, съобщава Франс прес.

В своята социална мрежа X - бившата "Туитър" Мъск написа:

"Имаше спешно искане от украинските правителствените органи за активиране на сателитите на "Старлинк" (Starlink) по целия път до Севастопол. Очевидното намерение беше да бъде потопен по-голямата част от руския флот, намиращ се там на котва".

"Ако се бях съгласил с това искане, компанията ми SpaceX щеше да стане пряк съучастник във военните действия и в ескалация на конфликта", посочи Мъск.



Освен това той призова за постигане на примирие, на което да са съгласни и двете страни:

"И двете страни трябва да се съгласят на примирие. Всеки изминал ден все повече украински и руски младежи умират, за да се спечелят и загубят малки парчета земя, като границите едва се променят. Това не си струва техните животи".



Агенция Франс прес напомня, че сателитната интернет система "Старлинк" е на разположение на Украйна малко след като Русия нахлу в страната през февруари 2022 г.

Изявлението на милиардера идва, след като вчера вестник "Вашингтон пост" публикува извадки от нова биография на Мъск. В тях авторът на книгата Уолтър Исаксон твърди, че милиардерът не просто е отказала на украинската молба да активира Starlink, а е изключил системата в близост до Крим, защото бил предупреден по-рано от руския посланик във Вашингтон, че украинска атака по полуострова ще накара Русия да отговори с ядрено оръжие и е заплашил с "мини Пърл Харбър".

Става въпрос за събития от септември миналата година, когато украинското командване е насочило към руската база в Севастопол шест безекипажни подводни апарата, натоварени с експлозиви. След като те загубили връзка с Starlink, подводниците били изхвърлени на брега, без да нанесат каквото и да било вреда на руснаците.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев откликна на разкритията в публикацията, като констатира, че "както изглежда, Мъкс е последният човек в Северна Америка с адекватно мислене".

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, заяви, че действията на милиардера издават "коктейл от невежество и огромно его".

"Като не позволи на украинските дронове да унищожат част от руския боен флот, Мъск позволи на този флот да продължи да бомбардира украинските градове с ракети "Калибър". В резултат, избиването на мирни жители и на деца продължава", посочи Подоляк.

Говорител на Пентагона отказа да коментира решението на Мъск, но каза:

"Департаментът по отбрана продължава да работи в тясно сътрудничество с търговската индустрия, за да гарантира, че имаме правилните способности, от които украинците се нуждаят, за да се защитават“.

Ройтерс напомня, че чрез частни дарения и по отделен договор с американска агенция за чуждестранна помощ SpaceX предоставя от началото на войната през февруари 2022 г. на украинците и армията на страната интернет услугата Starlink - бързо развиваща се мрежа от повече от 4000 сателита в ниска околоземна орбита.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето във високите части на планините се влошава

През следващите часове се очаква влошаване на времето във високите части на планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Прогнозата е за дъждове, съобщи Явор Каролев, дежурен в централния денонощен пост на Службата. "Фронтовете в планината идват по-бързо, отколкото в по-ниските части, така че хората би трябвало да се насочат..

публикувано на 12.05.24 в 11:47

Стратегическият преглед на отбраната ще включи изследване на възможността за военно обучение за цивилни

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам" Запрянов обвърза решението с това, че през парламента минаха предложенията, които от..

публикувано на 12.05.24 в 11:33
Адвокат Мария Петрова и д-р Илко Семерджиев

Казусът с "Мама и аз" и рецептата за спасяване на здравната система

Въпросът с частната болница "Мама и аз" е дали отговаря на законовите изисквания, дали данните, които са представени, са реални и дали не се обслужва повече финансовият интерес на инвеститора, отколкото общественият интерес и необходимостта от създаване на поредното болнично заведение. Това каза пред БНР адвокат Мария Петрова , лекар и юрист,..

публикувано на 12.05.24 в 11:01

Иван Демерджиев: МВР може, но ръководството не показва воля да се бори с изборните престъпления

МВР може да противодейства на купуването на гласове, но сегашното ръководство - политическо и професионално, не показва воля да се бори с тези явления. Това заяви в интервю през БНР Иван Демерджиев, юрист, бивши министър на МВР в кабинета "Гълъб Донев" и бивш правосъден министър в кабинета на Стефан Янев. "Видяхме при местните..

публикувано на 12.05.24 в 10:27

"Мейл он сънди": Разузнаването подозира Москва в саботаж на Острова

Ръководителите на британското разузнаване са предупредили министрите, че се опасяват, че Великобритания и други ключови украински съюзници са мишена на руски саботьори след поредица от подозрителни инциденти през последните месеци, съобщи "Мейл он сънди". Разузнаването говори за вълна от пожари в оръжейни фабрики и свързани с военните..

публикувано на 12.05.24 в 09:43

В Литва гласуват за президент

Литовците гласуват на президентски избори след кампания, доминирана от въпросите на отбраната, тъй като Вилнюс се стреми да укрепи сигурността си спрямо съседна Русия, предаде АФП. Балтийската република с население от 2,8 млн. души, която граничи със силно милитаризирания руски ексклав Калининград, се опасява, че може да бъде следващата жертва..

публикувано на 12.05.24 в 08:59