Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Вълчев: Териториалните планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил пряко застрашават 20 000 работни места

ТЕЦ "Марица изток 2"
Снимка: Живко Нанев

С предложените за обществено обсъждане териториални планове за справедлив преход в трите въглищни района на страната - Стара Загора, Перник и Кюстендил са пряко застрашени 20 000 работни места, а косвено засегнатите ще са над 80 000 души.

Това каза за Българското национално радио председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ Валентин Вълчев.

Заради несъгласие с плановете, структури на КНСБ и на Конфедерация на труда "Подкрепа" обявиха, че миньори и енергетици излизат на 19-и септември на национален протестен митинг-шествие в София за запазване на въгледобива:

"Виждаме само загуба на работна ръка, на финансови средства и не е показано как ще се преодолеят. Няма гаранция за енергийната ни независимост и националната сигурност на България. Не виждаме справедливост, няма плавен преход. Говори се за намаляване на мощности, а насреща само пожелания. Няма нищо конкретно от страна на заложените мерки в тези териториални планове. Хората не виждат бъдеще, искат да защитят работните си места и доходите. Къде ще отидат? Къде ще работят? Как ще издържат деца? Нищо няма в тези териториални планове!".

Валентин Вълчев допълни, че на 14 септември предстои общественото обсъждане на териториалния план за справедлив преход на Стара Загора, след като вече приключиха дискусиите по плановете за другите два региона. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес в Ларнака се провежда най-големият Фестивал на цветята в Кипър

Най-големият Фестивал на цветята в Кипър събира днес стотици участници и зрители. Цветните празници се провеждат по традиция през май в крайбрежните градове на страната, като популяризират нейните културни традиции и история, допринасяйки по този начин и за развитието на туризма. Десетки платформи с издигнати върху тях композиции от живи цветя, стотици..

публикувано на 19.05.24 в 01:54
Дим над Нумеа от пожарите, запалени от демонстранти, 14 май 2024 г.

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на метежите в Нова Каледония

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на пламъците на метежите във френската тихоокеанска територия Нова Каледония. Бунтове в Нова Каледония заради план за конституционна реформа Според надзорния орган на френското правителство за онлайн дезинформацията - "Виджиниум", азербайджански акаунти в социални медии разпространяват антифренска..

публикувано на 18.05.24 в 21:31

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи. Банката, заедно с германската компания "Линде", е била един от кредиторите-гаранти по договор за изграждане на завод за преработка на природен газ в..

публикувано на 18.05.24 в 21:02

Доброволци почистиха около 20 километра по коритото на р. Драговищица

Десетки хора, организирани от сдружения "Балканка" и Община-Кюстендил, се включиха в почистването на около 20 километра по коритото на река Драговищица.  Реката извира в Сърбия и е в защитената зона "Натура-2000", а при почистването не може да се използва техника, казаха еколози.  Река Драговищица е в режим "Хвани и пусни" и подържа популацията..

публикувано на 18.05.24 в 20:57
Марчел Чолаку

Нощта на музеите в Румъния се превръща в нощ на протестите

Нощта на музеите се превръща в нощ на протестите в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку предложи да бъде доброволец в един от музеите, чиито служители отказват да работят. Синдикалистите обявиха, че някои от основните музеи в Румъния няма да отворят в знак на протест срещу неравенството в заплащането в културната сфера. Премиерът Марчел Чолаку за..

публикувано на 18.05.24 в 20:26
Регионален музей Кюстендил

Всички музейни експозиции в Кюстендил са отворени за безплатно посещение до 21 ч.

Интересна нощ на музеите обещават организаторите за кюстендилци и гостите на града. Тя се прави за тринадесети път в града и ще продължи до полунощ. За любознателните през целия ден вървеше играта - викторина "Отключи историята на своя град“. Участниците трябваше да посетят различните музейни експозиции и да участват в отправеното им..

публикувано на 18.05.24 в 20:22

74 весели картини разсмяха габровци и гости на карнавала на хумора

74 весели картини разсмяха габровци и гостите на града по време на традиционния карнавал на хумора. Повече от 3 хиляди души се включиха в забавните епизоди на шествието, а поне десет пъти повече се веселиха отстрани. Карнавалното шествие в Габрово потегли, след като легендарният основател на селището Рачо Ковача удари с чука по наковалнята.  След него..

публикувано на 18.05.24 в 20:07