Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследването за импийчмънт срещу Байдън е "логичната следваща стъпка", смята Кевин Маккарти

Кевин Маккарти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на американския Конгрес Кевин Маккарти обяви, че е наредил няколко комисии да започнат формално разследване за евентуално отстраняване от поста на президента Джо Байдън.

"Разследването ще бъде насочено към обвинения в злоупотреба с власт, възпрепятстване и корупция", заяви републиканецът Кевин Маккарти, който е избран в Конгреса от щата Калифорния. На пресконференция той заяви, че разследването за импийчмънт срещу Байдън е "логичната следваща стъпка" на досегашните разследванията, водени от Републиканската партия, които продължават от месеци. 

Досега обаче не бяха открити конкретни доказателства за неправомерно поведение от страна на президента Байдън, въпреки че разследванията хвърлиха повече светлина върху бизнес сделките на сина му Хънтър Байдън, които според републиканците са съмнителни, и те поискаха да разследват знаел ли е президентът за дейностите на наследника си. Ходът на Маккарти идва на фона на нарастващ натиск от страна на консерваторите разследването да продължи.

Говорителят на Белия дом Иън Самс нарече случващото се "екстремна политика в най-лошия ѝ вид".

Започването на разследване за импийчмънт също е вероятно да раздели законодателите на Републиканската партия на Капитолийския хълм, тъй като някои републиканци – дори сред критиците на Байдън и неговата администрация – заявиха публично, че смятат, че провеждането на подобно разследване е лоша идея, защото може да има обратен ефект и да засили подкрепата за Байдън.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

 Кевин Маккарти

Маккарти инструктира комисия в Конгреса да започне разследване за импийчмънт на Байдън

Председателят на Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти заяви днес, че ще инструктира комисия в Камарата на представителите да започне разследване за импийчмънт на президента на САЩ Джо Байдън, предаде Асошиейтед прес...

публикувано на 12.09.23 в 21:47
Кевин Маккарти (в средата) реагира след избора

Маккарти бе избран за председател на Камарата на представителите

Републиканецът Кевин Маккарти бе избран за председател на Камарата на представителите в американския Конгрес. Той получи 216 гласа от общо 428 гласували, докато лидерът на групата на демократите Хаким Джефрис бе подкрепен от 212 представители...

публикувано на 07.01.23 в 08:06
Доналд Тръмп

Тръмп призова републиканците да подкрепят Кевин Маккарти

Доналд Тръмп призова крайнодесните републиканци да прекратят блокирането на кандидата на партията за председател на Камарата на представителите на САЩ, след като разделение попречи на Кевин Маккарти да получи тази роля. Маккарти не беше избран за..

публикувано на 04.01.23 в 16:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

1000 бюлетини са доставени за кметския вот в село Габровница

Доставиха 1000 бюлетини за изборите за кмет на монтанското село Габровница. Извънредният нов вот е в неделя. Новият избор в Габровница се наложи, след като загубилия кандидат на 29 октомври миналата година обжалва резултатите и спечели делото...

публикувано на 18.10.24 в 12:58

Ученици от СМГ организират благотворително "лов на съкровища" в София

На "Два хода напред", или т. нар "лов на съкровища", могат да се отдадат столичани и да подпомогнат финансово проекта "Млад учен" на ученици от СМГ. Тази неделя в столицата ще бъде организирано благотворителното състезание, в което..

публикувано на 18.10.24 в 12:32

Във Велико Търново бяха доставени 200 000 бюлетини

При засилена полицейска охрана в областната управа във Велико Търново бяха доставени 200 000 бюлетини и изборните книжа за десетте общини за вота на 27 октомври.  Получените бюлетини са с 20 000 по-малко от поисканите с решение от Районната..

публикувано на 18.10.24 в 12:26
Доналд Тръмп

Тръмп: Зеленски не биваше да допуска да се разгори тази война

Кандидатът на Републиканската партия за президент на Съединените щати Доналд Тръмп отправи обвинения срещу украинския президент Володимир Зеленски, че не е положил достатъчно усилия за предотвратяване на войната с Русия, а сега не намира решение за..

публикувано на 18.10.24 в 12:16
Сателитна снимка на военен конвой в района на Иванков, Киевска област

Южнокорейското разузнаване: Северна Корея има намерение да изпрати 12 000 военни в Украйна

Южнокорейското разузнаване обяви, че Северна Корея има намерение да изпрати 12 000 военни в Украйна, съобщава агенция Йонхап, цитирана от Ройтерс. Междувременно севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че Южна Корея е враждебна страна, а..

публикувано на 18.10.24 в 12:13

Българската мафия - сред най-опасните в Гърция

Журналистическо проучване постави българската мафия сред 10-те водещи организирани престъпни групи в Гърция. Според гръцките медии често български и румънски престъпни групи действат съвместно.  Те са специализирани по телефонни измами, кражби в..

публикувано на 18.10.24 в 11:46

НСИ ревизира растежа на БВП за 2023 г.

Националният статистически институт ревизира нагоре растежа на Брутния вътрешен продукт за миналата година. През 2023 г. икономиката е отбелязала ръст от 1,9 на сто, което е с 0,1 процентен пункт повече спрямо предварителните данни...

публикувано на 18.10.24 в 11:44